x

Ett makrosbarn med ett mål

Ett makrosbarn med ett mål

Det är många som vill prata med Fatima Jelassi sommaren 2019. I skrivande stund har hon enbart två låtar i sin repertoar, samt en handfull gästverser hos andra artister, men trots det är hon en av Sveriges mest hajpade rappare just nu. I våras kom det första officiella singelsläppet Keff Båt. Det är en låt som inleds med ett käckt uppåtsound och en skrattande Jelassi, men i låtens rader framförs ett djupt budskap.

– Ens budskap är jätteviktigt. Vad man sänder ut för energi och vad man sänder ut till unga människor. När jag dör vill jag inte att folk ska sitta och lyssna på min musik och tänka ”fuck vad gjorde hon bättre för världen, ingenting.” Vi alla kan göra förändring. Hellre att vi gör det på ett bra sätt än att vi fuckar upp för folk, berättar Jelassi när jag frågar vad hennes musik handlar om.

Jelassi är ett maskrosbarn. Hon växte upp med en mamma som missbrukade droger. Keff Båt handlar om att fortsätta sträva framåt, att aldrig ge upp, trots att man börjat från tuffa förutsättningar. Jelassi gör musik och skriver textrader hon själv hade velat höra när hon växte upp.

– Alla maskrosbarnen, det känns som att de är glömda nånstans. Ingen pratar om dem. Jag tror ibland man glömmer bort det och tänker att man är ensam men jag vill komma ut med att du är inte ensam. Bara för att man har fucked föräldrar eller fucked storebrorsa betyder det inte att du blir fucked själv. För det mesta blir man stämplad att man är fucked själv men jag kom fram till att allt är möjligt. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån och har för bakgrund.

"Hela du är artist"

Innan Jelassi debuterade som artist hade hon i över ett år hängt runt i studior och lärt känna artister och producenter. Hemma hade hon rappat med i andras låtar och drömt om att bli artist, men hon vågade inte visa det för någon. När rapparen Michel Dida ringde henne en dag och bad henne lägga några rader på låten 20 Lax var det knuffen som satte allt i rullning. Och genomslaget kom fort.

– Alla visste. Jag hade aldrig kört för nån men alla visste. Utan att nån hade hört mig. De kände bara av det, folk var så här ”du kan, du är artist. Hela du är artist”.

Hiphoppen har varit en stor del av Jelassis liv så länge hon kan minnas. Som liten fick hon brända skivor med låtar av Eminem, 50 Cent, Petter och Mange Schmidt på av sin storebror. Som 14-åring började hon skriva dikter men låtskrivandet utvecklades först efter att hon spelat in sin allra första vers som rappare.

– Jag hittade inget flow, flow fanns inte. Jag skrev bara dikter. Sen när jag väl kom in i studion hittade jag det sakta men säkert.

Jelassi beskriver det som ett sånt där tillfälle där allt klaffar, hon var på rätt plats vid rätt tillfälle. Även om drömmen att leva på musik har funnits länge har hon låtit det ta sin tid. Nu kommer förfrågningar på löpande band men Jelassi tackar nej till mycket.

– Jag tror att musiken har dragit mig mer än vad jag dragit musiken. Än idag kan jag inte ens ta mig på allvar när det kommer till musiken. Jag hänger bara med. Det som går det går.

Varför tar du dig inte på allvar som artist?

– Jag fattar inte själv vad jag har gjort, typ. En gång i tiden, det här var en dröm för mig. Det här var wow. Jag såg upp till de här artisterna som var wow, och nu jag kan sitta i samma studio som dem. Lowkey har jag underskattat mig själv ganska mycket. Folk säger hur duktig jag är men jag har inte fattat det. Det känns som att folk tar mig seriösare än vad jag tar mig själv.

Du har uttalat dig kritiskt mot svensk hiphop, vad är du kritisk mot?

– Kritisk och kritisk … Det är mer var den är på väg och vad småungarna ser upp till nuförtiden. De stänger in sina känslor och ska spela balla och prata om knark, horor och vapen och glorifierar saker som du inte ens ska glorifiera. De här människorna, de mår inte bra. Hellre att de kommer ut och pratar om känslor i sin musik och säger att de inte mår bra. Så att folk ska fatta att den här livsstilen de lever i, det är inte coolt. Man är inte glad i slutet av dagen utan det är hemskt.

Jelassi utvecklar sitt resonemang:

– Jag tror inte om tio år att de lyssnar tillbaka på sin musik och tänker ”jag gjorde nånting viktigt för de här barnen, jag kom med något bra budskap.” Om tio år de kommer tänka tillbaka och tänka ”vad fan sa jag för någonting?” Det här är populärt nu men om tio år … Vad gjorde du bättre? Ingenting.

Vem: Fatima Jelassi, född 1998.

Vad: En av Sveriges mest hajpade rappare trots att hon bara har släppt en officiell singel, hitten Keff Båt. Släpper två nya singlar i juni och filar på ett debutalbum.

Var: Stark koppling till Stockholmsförorten Farsta där hon är född och uppvuxen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA