x

”Vi är en sådan speciell liten sammanslutning”

”Vi är en sådan speciell liten sammanslutning”

I januari släppte det svenska postpunk-bandet Isolated Youth debut-EP:n Warfare, men bandets framgångar började redan 2017.

– Vi växte fram ganska fort efter att vi bildats i en slags undergroundscen, genom att spela ganska speciella konserter väldigt frekvent i källare och på barer, berättar William Mårdberg som tillsammans med sin bror Axel Mårdberg, Egon Westberg Larsson och Anderas Geidemark utgör Isolated Youth.

Efter bara några månader fyllda av mindre spelningar växte hajpen kring bandet och de fick bland annat agera förband åt Lebanon Hanover på Nalen i Stockholm inför en betydligt större publik och snart fick de även liknande möjligheter runt om i Europa. Även om debutsläppet skulle dröja fortsatte fanskaran att växa och de etablerade sig som ett av de bättre postpunk-banden i Sverige. Men till slut kände de att något ändå var tvunget att komma ut berättar Axel.

– Vi gick en relativt lång tid utan att släppa något, det kändes som vi behövde släppa Warfare för att kunna fortsätta vandra i rätt riktning.

Tror ni att ni påverkades något av det faktum att ni faktiskt redan hade en publik innan debutsläppet?

– Vi är en sådan speciell liten sammanslutning så jag tror inte direkt att något utomstående kan komma att påverka oss. Men vi är glada över det mottagande vi har fått, säger William.

Under Way Out West gör Isolated Youth en lite annorlunda livespelning i GAFFA-vagnen och snart kan vi även se fram emot bandets första fullängdare.

– Jag och Axel kommer för första gången framföra några låtar i ett akustiskt format. Det är så de skrivs, och vi spelar ofta så i vårt hem. Alla låtarna vi spelar kommer att vara med på vårt kommande album som spelas in i höst.

Isolated Youth spelar i GAFFA-vagnen lördag 10/8 kl 20.30.

LÄS OCKSÅ: Den här färska svenska festivalen gör succé


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA