x

"En av vakterna klappade till trummisen för att få honom att sluta spela"

"En av vakterna klappade till trummisen för att få honom att sluta spela"

Vanilla Stillefors och Gustav Jennefors utgör den svenska duon Morabeza Tobacco. På årets festival hittar du lo-fi-favoriterna på Stay Out West, vi bytte några ord med duon inför konserten.  

– Vi har repat in nya låtar till vårt set och jobbar på live-projektioner till spelningen just nu. Utöver det kommer vi i bandet vara där under hela festivalen och kolla på massa band, berättar Gustav om tankarna inför spelningen.

Har ni nån särskild Way Out West-upplevelse som ni vill dela med er av? 

G: – Jag hade en upplevelse med en bisarr duo bestående av en gammal gubbe med en lysande hink på huvudet och en ung finsk pundare. De våldgästade vår husbil. Gubben tog vår gitarr och började spela blues som finnen började göra en mörk freestyle-rap över, om knark.

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

G&V: – Vi hade hyrt ett kryssningsfartyg som cirkulerat vid Kap Verde i en vecka. Gratis skaldjursplatåer och gigs varje kväll med lasershow. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu? 

G: – Vet inte vem jag tycker är bäst men King Gizzard & The Lizard Wizard är fantastiska live. Hård krautrock som försätter dig i en stökig trans. Jag har alltid gått från deras spelningar sjukt tagen. 

V: – Viagra Boys, Sudakistan och Little Dragon

Vad har varit ert galnaste konsertögonblick? 

V: – 2008 tog jag mig in på Berns med falsklegg för att se Erykah Badu. Efter konserten blev jag och ett gäng tjejer uppraggade av keyboardisten och förda backstage för att träffa henne. När vi kom in i logen bad hon honom omedelbart att springa ut i publiken och hämta lite killar också. Efter det satt hon i skräddarställning i en upphöjd fåtölj, med ett fruktfat i knät och pratade om veganism.  

G: – Jag spelade på en avslutningsfest för en EPA-traktor-kortege på en inhägnad som såg ut som något från Mad Max. Spelningen var försenad så de stängde av mixerbordet och vi fortsatte medan publiken stormade scenen. En av vakterna klappade till trummisen för att få honom att sluta spela. 

Om ni skulle jämföra ett Morabeza Tobacco-gig med en film, vilken blir det och varför? 

V&G: –  Akira, innerstadsmystik med romantik med ett tempo som varierar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA