x

Freddie Wadling spränger gränserna – igen

Freddie Wadling spränger gränserna – igen

Med band som Liket Lever, Fläskkvartetten, Blue For Two och Cortex har Freddie Wadling inspirerat flera generationers musiker och tillskrivit sig kultstatus. Tre år har passerat sedan han lämnade jordelivet men Freddie lever vidare i minnet och genom sin musik. Förra året släpptes fyra tidigare outgivna låtar från vad som skulle ha blivit Cortex tredje album – 31 år efter att de spelades in. Nu har ytterligare två Freddie Wadling-låtar från samma era dykt upp.

– Samtidigt som Cortex spelade in sin skiva -87 fick jag fick en fråga av Freddie, som hade snappat upp att jag hade en väldigt bra portastudio, om jag ville spela in några låtar till en kommande soloplatta, berättar Joakim Thedin.

Jag träffar honom tillsammans med Bella Wadling och Cortex-gitarristen Pontus Lidgard på ett av Freddies gamla favorithak Thai Shanghai i stadsdelen Haga i Göteborg. Ett nästintill legendariskt ställe i stadens undergroundhistoria. Det var här det “alternativa etablissemanget” av punkare, konstnärer, författare och diverse löst folk samlades under 80-talet.

Joakim nappade på Freddies fråga och med hjälp av några medlemmar från Cortex spenderade de ett par nätter och tidiga mornar med att banda Freddies solomaterial.

– Tanken var väl att vi skulle fortsätta med inspelningarna, men så var det lite struligt i Cortex och de splittrades och då blev det här också liggandes. För Freddie tog en annan riktning i sitt skapande.

Joakim och Freddie gick vidare med andra projekt och inspelningarna hamnade i lådor och glömdes så småningom bort. Tills Joakim en dag hittade den gamla portastudion i samband med en flytt för ett par år sedan.

gallery_large

(Joakim Thedin och Freddie Wadling, foto: Robert Lagerström) 

– Den gick ju inte att spela på längre men jag lämnade in den och fick den renoverad. Sen började man ju tänka och minnas de där grejerna … Så jag gick jag ner i källaren och där stod det en hel flyttlåda full med inspelningar så jag satte mig med en flaska vin och lyssnade igenom dem och då var det två låtar som stack ut. Det var ju det här med Freddie. Jag kände direkt att wow, här har jag lyckats fånga någonting fantastiskt! En Freddie som var i högform och som hade energi och skaparglädje.

Joakim kontaktade först Bella som gav sitt medgivande och sedan musikern Magnus Nyberg. Tillsammans har de ägnat åtskilja timmar åt att bearbeta låtarna. Freddies sång har lyfts fram, instrument har lagts på, och plockats bort. Allt för att bibehålla Freddies intentioner så som Joakim minns dem och göra låtarna rättvisa.

– Bara att vi har fått förmånen att göra det här har varit otroligt. Den energin som vi har lyckats fånga av Freddie är ju den som har fått oss att köra på. Vi har säkert suttit i 50-60 timmar med det här, säger Joakim och fortsätter:

– Hade man försökt sig på det här för 15 år sen hade det inte gått men tack vare den digitala utvecklingen som varit blev det möjligt. Jag tror att det är lite som ett vin som har fått legat till sig och mognat till sin bästa stund.

“Han är ett helt universum”

– Det är väldigt skönt att få de här tillbakablickarna så att man även minns honom från den tiden och inte bara de sista åren. Utan kombinationen av båda, säger Pontus när Joakim spelar upp en av de nya låtarna, Heartbeat.

– Den här energin! Den fanns ju inte mot slutet, då gick energin till annat.  Åh, jag är så glad att ni gör det här, bryter Bella in och ler det varmaste av leenden.  – Jag föll för den här låten direkt. Det är precis som han var då.

Bella och Freddie levde tillsammans i drygt 30 år. Det är påtagligt att Freddie fattas henne.

– Han är ett helt universum, det är en sån tomhet han lämnat efter sig. Det går inte att beskriva. Det fanns ingen annan plats man ville vara på i hela världen. Där Freddie var där var man hemma.

gallery_large

(Bella Wadling, foto: Kari Jantzen)

Hon berättar om första gången hon träffade Freddie. Hennes starkaste minne från då är den trygghetskänsla hon kände, och att hon kände sig sedd – något som även Joakim och Pontus ger en bild av. Bella beskriver det som att alla kände att de var bästis med Freddie. De har alla sina egna minnen av honom. Joakim minns framför allt hans humor och värme och Pontus som förutom att vara en god vän även var bandkamrat med Freddie framhåller hans musikalitet.

– Att ha fått vara så nära ett äkta musikaliskt geni är ju inte alla förunnat och jag lär inte få vara det igen, det är fantastiskt.

Freddie Wadlings kreativitet tog sig som bekant inte bara uttryck i musik. Han ägnade sig även åt teckning och måleri, något Joakim tagit vara på i utgivningen av den nya musiken.

– Omslaget är en teckning som Freddie har gjort som jag har hängdes på väggen hemma. Så jag har helt enkelt skannat in och frilagt den på en svart botten. Så Freddie har gjort omslaget också vilket är jäkligt roligt. Joakim visar upp en bild på omslaget i sin mobil och Bella skiner genast upp.

– Det är så mycket Freddie i det så du anar inte! Man blir så lycklig när man ser det, han spränger gränserna igen liksom!

LÄS OCKSÅ: 22 färska skivor du bör kolla in 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA