x

Realismens riddare

Realismens riddare

– Säg till Veronica Maggio som snor vår grej! Ring henne och säg, nu får du fan ge props!

Riga Tigers frontman Anton Graffman skickar med viss ironi ut en uppmaning och förklarar begreppet realismpop, som de själva myntat om sin musik. De började använda begreppet för att skriva om mer vardagliga saker i texterna och lyfta fram hur de där småsakerna man gör egentligen kan betyda mycket.

– Typ som att köpa chips. Ibland ligger det i att du har haft en dålig dag, eller kanske en jättebra dag. Eller att du ska hem och hänga med dina bästa vänner. När jag hör andra låttexter som börjar i något litet tycker jag alltid det är jävligt mycket bättre än stora ord eller klyschor som man hör så ofta. 

Dubbeltydig titel

13 september släpper Riga Tiger sitt nya album Om Du Tänker På Tiden Så Går Den. En titel med två bottnar.

– Ganska bra va? Vi gillar titlar. Jag är ganska nöjd med den. Tiden går. Om man tänker på den så går den kanske snabbare, eller långsammare.

Anton menar också att det kan vara positivt att tänka på att tiden går, att det är läkande. Men någonstans finns det också en skräck att det går för fort.

– Jag har väl lite … dödsångest låter så hårt, det präglar mig inte så mycket. Men det är lite jobbigt att tänka på att man ska dö, och det är ju tiden som dödar en. Och då går den ännu snabbare tänker man.

Han beskriver den kommande skivan som både glad och sorgsen. Att tiden blev en röd tråd var inget som var uttänkt från början, utan något som bandet upptäckte i efterhand.

– Det liksom kom bara. Jag har inte skrivit alla låtar på den här skivan men jag kan tala för dem jag har gjort och det var väl någonstans undermedvetet att jag tänker mycket på tiden. Och då speglar det sig i låtar.

Men låtprocessen var inte helt enkel. De flesta bandmedlemmarna bor i Göteborg medan Anton bor i Stockholm, så det började oftast med att låtskisser bollades runt med hjälp av röstmemon medan texter skrevs på egen hand. Och just texterna är Riga Tigers största fokus.

 – Det är något jag tycker är kul att pilla med. Men jag kan också få ett flow och skriva en låt jättesnabbt, så inser jag först efteråt vad det betydde eller tillskriver det någon slags mening.

Det färdiga resultatet av skivan är Riga Tiger nöjda med. Men under skapandet fanns det en oro i bandet att den skulle bli för spretig. Det var kämpigt att hitta soundet. De hade en hög av gitarrbaserade låtar, men kände att de också ville testa något annorlunda. Då plockades syntarna fram.

– Vi visste att vi ville ha något mer. Det har varit en utmaning för inga av oss är särskilt duktiga på syntar.

Resultat blev en uppsättning av låtar där hälften var gitarrbaserade och hälften hade en annan touch.

– Då fick jag panik. Jag hatar sånna band som gör flergenre-album. När det känns SKA i öppningslåten och sen en powerballad. Fine, gör det. Men jag tycker inte det är najs. Så då tog vi de gitarrbaserade låtarna och gjorde en EP som vi släppte ganska nära inpå skivan, för vi tyckte att det fortfarande var ganska bra låtar men vi ville inte att de skulle vara med på hur vi tänkte att den här skivan skulle bli.

Med flera EP:s och snart två album har det bara gått uppåt för Riga Tiger. Releasefesterna för Om Du Tänker … hålls på Pustervik i Göteborg och Debaser i Stockholm.

– Vi ska spela på Pusterviks stora scen ensamma. Det var en dröm man hade, berättar Anton.

“Vi fick den drömmen krossad när vi var 22”

Han fortsätter att prata om drömmar, om att vara produktiv och släppa musik regelbundet:

– Om fem år kanske vi har släppt fem skivor, så är två av dem riktigt jävla bra. Men vi har faktiskt det i vårt avtal att vi inte får släppa någonting nytt inom ett år, av en konstig anledning. Så om ett år och en dag släpper vi en skiva.

Han fortsätter:

– Tillsammans med en annan på vårt skivbolag har jag producerat både första och andra skivan och det är ganska kul. Det är väl något jag hade kunnat tänka mig att göra mer, skriva låtar och producera. Man måste ju vara så jävla mycket på Instagram om man ska vara artist nu för tiden. Jag är ganska dålig på det personligen.

Vad menar du med att man måste vara mycket på Instagram?

– Man måste uppdatera och få stadigt följarflöde och allt vad det heter. Vi är absolut inte på den nivån någonstans, men det här med att man blir en person i sitt musicerande på något sätt. Att jag ÄR typ den här musiken. Det är jag verkligen inte. Och det är väl ingenting någon i vårt band strävar efter, att bli en artist på det sättet. Vi gör bara musik och så har vi våra liv vid sidan om. Så spelar vi när tillfälle ges.

Så ni drömmer inte om att helt gå in i musiken och exempelvis turnera ett år?

– Vi är för gamla för att ha kvar drömmen om att åka på turné hela året. Det är säkert kul för de som gör det men vi fick den drömmen krossad när vi var 22. Fuck den jävla drömmen och de som håller på med sånt. De kan dra åt helvete.


Vem? Bandnamnet kommer från en dikt om ett tyst Riga under Sovjet.
Utdrag ur dikten kan man höra i Riga Tigers låt Långsamt.

Vad? Realismpop. Finurliga texter om vardagliga småsaker, men som ändå kan ha en stor betydelse.

Var? Anton Graffman är för närvarande stationerad i Stockholm. Resten av gänget sitter i Göteborg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA