x

PREMIÄR: "En kampsång för alla där ute som lever i ett utanförskap"

PREMIÄR: "En kampsång för alla där ute som lever i ett utanförskap"

Dalabördige Broder Henrik Rapp albumdebuterade 2018 med kritikerrosade Är Vi Underhållna Nu?. I sina texter skildrar han samhället med ironi, humor och ilska. I början av sommaren släpptes Vad Gör Vi Sen?, en låt som handlar om Henriks uppväxt i en liten stad i Dalarna, om flytten till Stockholm och vad som kom med den.
 
Nu är Broder Henrik Rapp aktuell med singeln Överallt tillsammans med Peter Morén (Peter Bjorn And John). I låten hörs delar av Olof Palmes radiotal från 1965.
 
Överallt är en sann historia om en person som blev sviken av det samhälle han hela livet kämpat för. Det är en kampsång för alla där ute som lever i ett utanförskap och som är för små för att få plats. När åsikten är att alkoholism är självvalt, då står fördomen i paritet med de bruna skjortornas fördomar. En fördom är något som finns överallt, och så länge den finns kommer privilegierade personer i höga positioner använda sig av den, och krossa människor med den. En fördom är ingen fakta, men när tillräckligt många människor bär den, så tenderar den att bli det. Den har dödat förut och den kommer göra det igen, säger Henrik Rapp till GAFFA.
 
Idag står vi med singelns videopremiär. Den är regisserad och producerad av Anton Ek.
 
– Vi ville skapa en video som med enkla knep lyfter fram låtens text. Mångsysslaren Anton Ek har ännu en gång lyckats skapa en fantastisk video. Det är andra videon som han gör med mig, och denna gång gav jag honom fria tyglar, något jag inte ångrar. Hans idéer och begåvning har knockat mig vid varje förhandsvisning han skickat och jag kan inte komma någon jag hellre arbetar med än Anton.
 
 
Överallt är andra singeln från kommande fullängdaren Idioter Lär Oss Och Vi Lär Varann. Skivan är inspelad i Durango Studios med kultgitarristen Ola Gustafsson som producent och mångfacetterade trumslagaren Andreas Dahlbäck som inspelningstekniker. På nya singeln medverkar även Peter Morén.
 
- Peter Morén har varit en av mina favoritsångare sedan jag av en slump hamnade på en 40-årsfest för en massa år sedan. Festen avslutades med att Peter sjöng en vers i Dylans låt I Shall Be Released, det är fortfarande en av mina största musikaliska upplevelser någonsin. Jag skickade tre låtar till Peter och han valde Överallt, vilket passade otroligt bra.
 
I våras vann Broder Henrik Rapp "Årets Nykomling" på Dalecarlia Awards och under sommaren har han spelat på festivaler som Peace & Love, Putte I Parken, Way Out West (i GAFFA-vagnen), Luleå Hamnfestival och Live At Heart. I höst och vinter väntar fler spelningar. 
 
Albumet Idioter Lär Oss Och Vi Lär Varann (Valley Music Dalapop) släpps 18 oktober.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA