x

23 färska skivor du bör kolla in

23 färska skivor du bör kolla in

Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Samarbetet med Danger Mouse och Inflo tas till nya och oanade höjder. Borta är det tillrättalagda och lite för snälla soundet. Nu blandas den klassiska soulen plötsligt med giftiga gitarrsound som grävts fram ur olika garage från 60-talskyrkogården. Sättet I've Been Dazed byggs upp del för del för att till slut nå ett explosivt crescendo är lika mycket Spiritualized som det är Marvin Gaye. - Fredrik Langrath

Sara Parkman – Vesper

Vesper är latin för aftonbön och att lyssna till Parkmans Vesper är musikaliskt en lika befriande känsla som att möta natten i ett berg. Ljudlandskapet är mäktigt och galet likväl som vackert. Med orgel, synt och fiol för att nämna några av de instrument som används broderas tonerna i takt med norrskenets växlingar. I ena stunden är det doften av myr, hjortron, skog och mylla för att därefter fångas av en bris av orientalisk folkmusik, såsom persisk poetisk folk. - Roya Sarvestani

Sudan Archives – Athena

Athena är violinisten/sångerskan/producenten Brittney Denise ”Sudan Archives” Parks fullängdsdebut. Ett faktum som inte kan uppfattas med blotta örat. Ty Athena innehåller ingen valpighet, inga första stapplande steg. Istället känns den mogen, självsäker, självklar. Sudan Archives patenterade blandning av sudanesisk folk, R&B, neosoul, experimentell electronica och personliga/konceptuella texter – som hon presenterade på EP-skivorna Sudan Archives (2017) och Sink (2018) – genomsyrar dess samtliga 14 spår. - Johan Jacobsson Franzén

Bella Boo – Once Upon A Passion

Genom åren, från La Cienda Honduras till Håkan Lidbo och Jonsson & Alter, har där funnits en fin liten glimt i ögat i dansmusiken. Sedan ett par år tillbaka har Stockholms-etiketten Studio Barnhus lyst starkast i detta avseende, med utmärkta album av Axel Boman och Kornél Kovács i bagaget, till exempel. Bella Boo är ganska ny i sällskapet. Efter två strålande, solvarma och rakt genom dundercharmiga EP:s kommer nu hennes albumdebut – lika strålande, varm och charmig den. Poff. Plötsligt blev det liksom sommar igen. Tack för det. - Fredrik Franzén

Nile – Vile Nilotic Rites

Med ny kompgitarrist och ny basist släpper Nile sitt nionde studioalbum, som vanligt fullt av högtravande teknisk dödsmetall. I nästan nio minuter långa Seven Horns Of War uppvisar kvartetten otaliga taktbyten, intensiva gitarrkaskader, mäktiga trumpetstötar och ett antal olika (men lika ourskiljbara) growlstilar. Onekligen häftigt … när man är på det humöret. - Kristofer Hadodo

Ruby Empress – Sinbolism

Sinbolism släpps via det enga bolaget Ruby Records, och är skriven, producerad och mixad av Ruby Empress själva. Den följer upp debut-EP:n Empressionism som 2017 släpptes via Woah Dad. Skivan bjuder bland annat på dekadent disco via Geist och Lonesome Cowboy, en glittrande ballad i form av Closure och grungeigt avskalade See No Evil

Avantgardet – Mellan Miljonprogram Och Thailand

Skivan är producerad av Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Fireside), som ansvarat för bandets liveljud på uppemot 100 spelningar de senaste åren. Medverkar gör bland andra bandets tidigare producent Jocke Åhlund (Teddybears, Caesars, Les Big Byrd), Jari Haapalainen (Bear Quartet) och Martin Hederos (The Soundtrack of our Lives).

Klabbes Bank – BNK

Klabbes Bank bildades i Göteborg 2003 av musikern och kompositören Klas-Henrik Hörngren, även känd för sina samarbeten med bland andra Loney Dear och Jenny Wilson. 2019 ses de som en av Sveriges mest innovativa jazzband. Gruppens album Protect The Forest (2012) nominerades till både en Grammis och Manifestpriset för ”Årets Jazz”.

Cartel Madras – Age Of The Goonda

Sub Pop-hiphop av bästa och mest alternativa snitt.

Omni – Networker

Postpunkarnas första skiva på Sub Pop. Du kommer att känna igen dig, eller som infon lyder: "Their sound is still defined by sparse drums, locked-in bass, blistering guitar, and nonchalant, yet assured vocals".

Itasca – Spring

Inspelad i New Mexico och uppföljaren till Kayla Cohens hyllade platta från 2016: Open To Chance. Gästas av personer som Chris Cohen, Cooper Crain (Bitchin’ Bajas), James Elkington och medlemmar från Gun Outfit och Sun Araw. För vänner av Bedouine och Hand Habits.

Leif Vollebekk – New Ways

Den här Ottawa-bördige singer-songwritern är känd för sina softa melankoliska poplåtar som bär på en del av 70-talets Bob Dylan, Neil Young, Lou Reed och Stevie Wonder.

Lucifer's Aid – Panic

Lite good ol' synt från pålitliga Progress Productions. Lucifer's Aid är hård, kall och beatdriven musik av finaste sort. Med en röst som rasslar sig ut ur hörlurarna likt en jävla orm.

A Winged Victory For The Sullen – The Undivided Five

Nu snackar vi mästare av ambient. Pianisten och kompositören Dustin O'Halloran och kompositören Adam Bryanbaum Wiltzie möttes 2007 och har sedan dess med jämna och ojämna mellanrum skickat ur sig ny svävande musik. För vänner av Fennesz och Stars Of The Lid.

Cold War Kids – New Age Norms 1

De slog igenom under 2000-talet när folk suktade efter quirkig men polerad indiepop. De har genom åren sökt inspiration i akter som Tom Waits, Billie Holiday, Nick Cave och U2 för att fånga in sin egen grej. Och det svänger, i vanlig ordning.

CUP – Spinning Creature

Det ganska färska talesättet lyder: varje gång Wilco släpper en ny skiva föds en pappa. Med det sagt så borde i alla fall ett embryo av en far vara på gång nu för Nels Cline, gitarrist i Wilco sen starten, här har gått ihop med Yuka C Honda för att skapa konstnärlig musik som CUP.

Gang Starr – One Of The Best Yet

"But if I had to join a gang I think I'd join Gang Starr", som De La Soul rappar i Bionix. Hiphop-gudarna är tillbaka och det är en vacker samling låtar vi får till oss i old school-snitt.

Vetiver – Up On High

Vetiver var tidigt ute i den rörelse som kom att kallas freak folk. En scen som också visade upp akter som Joanna Newsom och Devendra Banhart. Nu för tiden är det inte så mycket freak utan mer fokus på folk med fötterna stadigt i jorden.

Linnea Henriksson – Till______Från______

Det är en jul-EP helt enkelt. Ni får läsa mer om den i en kommande intervju med Linnea Henriksson här på GAFFA.se.

Tr/st – The Destroyer – 2

Med del två av Destroyer vill kanadensaren Robert Alfons visa upp en lite mer lågmäld persona. Det är fortfarande rätt elektroniskt men mer "organiska" instrument visar upp sig i produktionen. Den sedan en lång tid tillbaka släppta singeln Destroyer ger en bra bild av hur det kan låta. Allt känns nedtyngt av sorg. Väldigt fint.

Earl Sweatshirt – Feet Of Clay

En rappare som verkligen går sin egen väg. Ni som vet, ni vet.

Cate Le Bon, Bradford Cox – Myths 004

Två fantastiska indiemusiker gör gemensam sak. Ibland, som i Secretary, låter det som kammarpop.

Felin – Reckless Dreamers

Tillsammans med den mycket välrenommerade fotografen Fredrik Etoall som plåtat storheter som Icona Pop, Tove Lo och The Rolling Stones har Felin skapat ett album som befinner sig i en filmisk värld. En stor mängd av singlarna som släppts innan albumet har också fått sällskap av videor, där grafiskt och fotografiskt vackra uppbyggnader sammanvävs med musiken. Kollektivet Felin frontas av den mångbegåvade sångerskan Elin Blom som sedan tidigare bland annat jobbat med Adam Lambert.

Precis alla skivor i en och samma spellista hittar du här. Bara att plocka ut det du uppskattar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA