x

PREMIÄR: "Identitet som konst och konst som identitet"

PREMIÄR: "Identitet som konst och konst som identitet"

22 november släpper Erik Rapp sitt nya fullängdsalbum Natten Har Aldrig Varit Så Ljus, under artistnamnet Privat. Förra veckan fick vi till oss ett smakprov av det kommandet albumet i form av singeln Marmor och idag har vi på GAFFA äran att stå för premiären av låtens musikvideo.

– Marmor handlar om att leva under ett tjockt lager av, kall, hård och dyr marmor, där livet saknar ljus, blåa himlar, närhet, känslor och drömmar. Som en staty, en fast form, ett orörligt ideal, säger Erik om låten.

Han berättar vidare att tanken med videon var att göra honom till en en utställning, ett vetenskapligt projekt.

– Leran som efterhand stelnar var tänkt som en form jag antar, en helt naturlig process men som något idealiserat. När jag slutligen blir kall och hård marmor är jag enhetlig och vacker men är jag längre en människa eller är jag snarare ett konstverk? Jag har i alla fall fått ett värde. Att spela in videon skapade en perfekt situation för idén - jag dansade i ett rum av betong inuti en cirkel av jord och det var kallt. Det var viktigt att situationen kändes äkta – att poserandet framstod som mänskligt och skört.

För att få fram känslan av äkthet fanns ingen fast koreografi, istället gav Eleanor Bauer Erik olika tillstånd han gestaltade och guidade honom sedan genom hela dansen.

– Idén byggde på tankar om identitet som konst och konst som identitet – skiljelinjen som blivit allt mindre tydlig i den postmoderna samtiden och konsten. Det personliga har ett högt värde i det nya (sociala) medielandskapet och det har fått mig att fundera mycket på om det personliga verkligen förmedlas intuitivt eller om det styrs genom nya taktiker och hur svårt det blir att veta vad som är på riktigt och vad som är konstlat. Därför kan jag sakna den tydliga separationen mellan det privata och det offentliga, konsten som det utvalda och upphöjda och det privata som det naturligt vardagliga – något som bara är ens eget.

Se musikvideon till Marmor här: 

Musikvideon är regisserad av kreatören Martin Falck (Fever Ray, The Knife, m.fl.) med koreografi av Eleanor Bauer som nyligen även samarbetat med bl a Yung Lean.

LÄS OCKSÅ: Ledsna tjejer, gråtframkallande musikaler och Kanye Wests helomvändning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA