x

Årets bästa enligt Amelie Schenström

Årets bästa enligt Amelie Schenström

Mitt musikår 2019
Tjugohundranitton blev året då jag lyssnade till en ohemul mängd för mig nya band och floder av ny musik. Ett finfint år för metal. Men var det något nytt som tog sig ända in i själen och blev till en viktig del av upplevelsen av musikåret 2019? Ganska mycket kan jag konstatera bland annat då inte mindre än tre för mig helt nya band återfinns bland de fyra högsta placeringarna på albumtopplistan. Och därmed petar ner många storheter som på förhand såg ut att vara nästan givna på listan.

Några höjdpunkter från året.

Årets bästa album är utan någon som helst tvekan kanadensiska Numenoreans Adore. Ett album som jag å det starkaste rekommenderar att det belyssnas från start till mål, åtminstone första gången, och gärna med texthäftet tillhanda. Efter säkert ett par hundra lyssningar vågar jag garantera extra lång hållbarhet på denna musik. Bästa albumet bjuder också på nästa kategori.

Årets bästa låt återfinns på skivan Adore, jag vet bara inte vilken av alla enskilda fantastiska spår som är just det bästa. Jag ger er detta vilken var det jag först hörde från Numenorean och som jag omedelbart fastnade för. Regret representerar musiken mycket gott.

Årets svenska album
Netherbirds extreme metal är av det melodiösa slaget men samtidigt så mycket mer. Poetiska texter i kombination med mörker och tyngd. Finsnickeriet i detaljerna höjer bandets musik till nåt helt utöver det vanliga. Recension av Into The Vast Uncharted.

Årets svenska överraskning
VAK svepte in med svängigt, dovt och groovigt sound i ett album med skön och nästan lite obehaglig känsla i den ödesmättade lyriken. Loud Wind är ett av de album jag lyssnat allra mest på under året. Och jag är inte mätt än. Här titelspåret.


Årets norrmän
Glädjande nog var det faktiskt inte ett av mina vanliga favoritband från grannlandet som tog hem pallplats detta år utan de för mig i stort sett tidigare okända Kampfar. Albumet Ofidians Manifest är ett elegant konceptalbum där en överraskande höjdpunkt är gästinslag av vokalisten Agnete Kjølsrud från Djerv. Recension av Kampfars Ofidians Manifest.


Årets festival
Måttligt stort festivalområde, alldeles lagom i omfång med två större scener och en mindre. Lite av samma ombonat mysiga känsla som Skogsröjet. Men med lika tung musik som på, ja säg gamla avsomnade Metaltown. Med höjdpunkter som Eluveitie, Kataklysm och Satyricon. Äntligen kom jag i år till Gefle Metal Festival!

En tvådagarsupplevelse med mersmak och vad är då bättre än att festivalen till 2020 växer till tre dagar. Nästa års uppställning ser dessutom ut att bli snarast ännu tyngre. Så det sista vi gjorde innan vi lämnade Gävle var att boka boende till nästa års festivaldagar...

Här recensioner från några av konserterna.

Årets video
Förförande förödelse tolkad genom - givetvis - en cello. Apocalyptica är tillbaka med nytt album i januari 2020.


Årets bästa album

 1. Numenorean – Adore
 2. Kampfar – Ofidians Manifest
 3. Netherbird – Into The Vast Uncharted
 4. VAK – Loud Wind
 5. Opeth – In Cauda Venenom
 6. Alcest – Spiritual Instinct
 7. Cult of Luna – Dawn To Fear
 8. Rotting Christ – Heretics
 9. Raised Fist – Anthems
 10. In Flames – I, The Mask
 11. Soilwork – Verkligheten
 12. Eluveitie – Ategnatos
 13. Victims – The Horse And Sparrow Theory
 14. Refused – War Music
 15. Candlemass – The Door To Doom
 16. Horndal – Remains
 17. Jinjer – Macro
 18. Entombed A.D. – Bowles Of Earth
 19. Insomnium – Heart Like A Grave
 20. Une Misére – Sermon

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA