x

KRÖNIKA: "Väx upp i en förort eller håll käften"

KRÖNIKA: "Väx upp i en förort eller håll käften"

Då var vi här igen.

Det går knappt ett år, eller ens en månad, inom svensk mediehistoria utan att något slags makthavare förfasas över samtiden och ska ställa W.A.S.P.-fans, rejvare eller, som i det här fallet, rapparen Greekazo till svars för samhällsklimatet.

Nu har TV4 alltid varit en genomäcklig kanal. Men den här gången blev det lite mera osmakligt än vanligt. Den 18-årige Hässelby-killen Greekazo har, som så många unga rappare i landet, streamats utav fasen. Eftersom medielandskapet ser lite annorlunda ut nu för tiden så kommer populariteten innan gammelmedia får upp ögonen. Einár, exempelvis, gick runt och rappade i Dalen långt innan han blev den 17-åringe rappare han är idag. Det är först nu som stormedia så att säga har möjlighet att slå på stora trumman när han dumpas från Musikhjälpen. Eftersom de aldrig eller sällan har några känningar i de så kallade förorterna eller vill hålla rapporteringen balanserad eftersom deras målgrupp består av vita hus- eller bostadsrättsägare med präktiga liv och åsikter.   

Nu har ju också Malou Efter Tio varit ett slags yttersta representant för grönköpingsmässiga analyser av samhället. Programmet har stått ut i sin orimliga uruselhet när det kommer till att ge något slags bild av vad det är för tid vi lever och verkar i. Greekazo tror att han är där för att prata om sin musik, istället hamnar han i ett slags bakhåll, där Malou ställer honom till svars för all skit som inträffar i, återigen, de där förorterna. Sedan, och det är nu vi når detta inslags absolut botten, så kommer en arg snickare in och ska vara med i diskussionen. Anders Öfvergård har tidigare åkt runt i landet och varit arg på hemmafixare. Nu är han tydligen jättearg på knark i ett annat TV-program på samma kanal. Så nu åker han runt och skäller ut knark.

Och som expert på att skälla ut knark ska han givetvis med i en intervju där det pratas hiphop. När denne arge, ”sunt förnuft”-herre kommer in i studion så intensifieras kritiken mot Greekazo. Den arge snickaren tycker att denne 18-årige rappare mer eller mindre bär ansvaret för problemen i utsatta områden och inte bara det, det är dessutom han som ska lösa dem.

All ära till Greekazo som svarar på dessa frågor med stoiskt lugn. Han verkar vara van vid den här typen av behandling. Sedan ger sig givetvis TV4:s mest ettrige terrier, Marcus Oscarsson, in i leken: ”Det är gräsliga texter som riskerar att bidra till en farlig utveckling i Sverige, skriver han på Facebook.

Orka. Det här Joakim Lamotte-klimatet tjänar ingen på. Och på tal om Einár så blir Malou kritiserad för en intervju med honom, som skett tidigare, i den här vevan. Den intervjun har ett helt annat angreppssätt än Greekazo-intervjun. I den är Einárs mamma med och fokus ligger på förortsproblematiken ur ett mer ”förstående” perspektiv, så att säga.

Sedan tar skrivbordskrigarna till det maktmedel de har och börjar peppra på tangenterna med glödande arrogans: ”Aldrig hört om killen!!!”, ”Känd???”. Kan det vara för att du är 45, bor i Bjuv och jobbar med ventilationssystem, kanske? Medan andra propsar på att Einár ska droppas från Musikhjälpen. Detta händer också. För inget, absolut inget, mediahus vågar längre stå upp för någonting så fort det osar minsta lilla verkligt eller inbillat drev. Det är inte nödvändigtvis fel att Einár inte får vara med i Musikjälpen. Om nu ens så är fallet, anledningarna till att han har fallit bort från artistlistan är så där PR-mässigt oklara. Men är lösningen på de problem vi har verkligen att inte låta en av de största artisterna vi har just nu att vara med där det händer.

Istället står vi med ”kavla upp armarna”- och hårdhandske-retorik från människor som är ”bästa” kompisar med Michael Bindefeldt. Egentligen är jag av den kategoriska åsikten att man bör växa upp i en förort eller hålla käften om sakers tillstånd. Men jag inser att en sådan hållning knappast är fruktbar. Till och med kälkborgare med flata analyser och begränsade erfarenheter borde väl förstå att problemen som uppstått inte beror på rappare i tonåren. Åldersdiskriminering hit och dit, men de problem vi har är bara tidigare generationers fel. Punkt.

Jag ska gå på Einár på Fryshuset i Stockholm i alla fall. Och jag lär gå på Greekazo så fort möjlighet ges. Jag tar deras ord framför varje moralkärring eller hårdkokt mansperson varje gång. Och tänk om Sjöwall/Wahlöö hade fått utstå samma kritik mot deras deckare. För att inte tala om alla deckare som släpps nu för tiden. Där har ni våldsporr och frosseri i misogynitet. Ser fram emot inslaget där paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril (kända under psedonymen Lars Kepler) får stå till svars för alla de mord som begås i Sverige – utom just förortsmorden då.

Ta er samman. Alla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA