x

"Jag fistar folk i öronen med mina budskap"

"Jag fistar folk i öronen med mina budskap"

Daniela Rathana beskrivs som en person som aldrig är tyst. Hon skrattar, sjunger eller pratar alltid – och visst stämmer den beskrivningen in på henne. Kanske är det inte så konstigt, då hon har sin bakgrund i en gospelkör. Där har hon lärt sig att ta sin plats och göra någonting som hon själv tycker är ovanligt inom den svensk musiken – att våga kötta.

– Allt jag sjunger om är på riktigt, det är riktiga känslor och jag skriker ut mina ord. Jag sa till en kompis att jag fistar folk i öronen med mina budskap. Det tror jag kommer från att jag har sjungit gospel i hela mitt liv och där ska man inte viska fram vad man känner – utan man ska verkligen kötta. Det greppet är väl inte så vanligt kanske i svensk musik, just att höra det på svenska. Det blir ganska modig musik, om man får lov att säga så.

Sjungit med svenska storheter

Kanske känner man igen henne sedan tidigare. Hon är nämligen ingen rookie på det hon gör. Hon har synts bakom artister som Seinabo Sey, Kent och Oskar Linnros. Hennes kärlek för att sjunga tog henne dit och det var även det som blev själva startskottet till att hennes solokarriär tog sitt riktiga avstamp. Efter att ha varit en del av Oskar Linnros band hittade hon nämligen det team som kom att göra debut-EP:n Halva Vägen Fri möjlig. Ur en familjelik relation blomstrade musiken.

– Jag hade letat efter den rätta producenten nästan hela mitt liv. Sen hittade jag Masaka. Vi bara klickade direkt och det var det häftigaste som hänt mig. Och sen hade vi en session lite på skoj. Det var nyckeln till hela EP:n. Vi kommer att samarbeta för resten av mitt liv, hoppas jag. Sen att ha någon som tror på mig, på det sättet som Oskar Linnros har gjort. Han är min största idol och det känns så viktigt att få berätta. Det hade inte heller funkat utan honom. Vi är som en familj och vi hörs varje dag.

Fem flyttar och ett tufft break-up

På det personliga planet har det varit en hektisk period för Daniela under arbetet med debuten. Fem flyttar, ett tufft break-up och slutet på flera vänskapsrelationer har passerats på vägen. För Daniela är det viktigt att texterna hon skriver känns personliga. Allt ska komma från hjärtat och faktiskt vara sådant hon upplevt på riktigt. Därför är det kanske inte så konstigt att låtarna på Halva Vägen Fri färgats av alla personliga upplevelser. 

– Under den här perioden så hade jag världens jobbigaste break-up. En månad efter det hittade jag mitt livs kärlek och samtidigt hittade jag tillbaka till min mamma. Oftast har det börjat med att jag har en terapisession med Prins Daniel som jag skriver med. Där jag gråter och berättar om hur jag känner. Jag har en inre kritiker som är väldigt högljudd, hon är verkligen en riktig bitch när det kommer just till texter. Och där kommer Prins Daniel in och bara låser upp mig – och får mig att inse att jag är bra på att skriva text. I sluttampen brukar Oskar (Linnros reds. anm.) komma in och bara: “vänta! Vad är kärnan av det här egentligen?” Och sen kan vi börja göra musik av det på riktigt.

Och just den där kärnan har hon nu hittat. När 2020 precis har börjat har hon redan hunnit släppa sin debut och riva av det mest skrämmande (och bästa) första gigget hon kunnat tänka sig – framför alla de som kan musik på Grammisgalan. Med framtiden i blickfånget har tiden aldrig känts mer rätt för att ställa sig på egna ben. 

– Det har alltid varit mitt mål med hela grejen, att få göra det själv. Jag kom bara till en punkt där jag kände att nu har jag så mycket som jag behöver få säga själv. Jag har kämpat hela tiden med den här jävla åldershetsen som finns i musikindustrin – som är sån jävla bullshit. Jag har alltid bara lyssnat på gamla sångare, för att jag tycker att man hör när en person sjunger om någonting som är självupplevt. Nu är jag 23 och på vissa sätt är jag jätteung och nyfödd – och på vissa sätt känner jag mig vuxen och gammal. Så jag känner att det här är helt rätt tid. Jag har inte försökt pressa fram någonting, utan mitt liv har bara lett mig hit.

VEM? 

Nästa svenska stjärnskott som tidigare synts köra bakom artister som Zara Larsson, Seinabo Sey och Oskar Linnros. Den sistnämnda vars skivbolag hon nu är sajnad till – där hon blivit första artist ut i satsningen på nya talanger. 

VAD? 

Aktuell med sin första EP Halva Vägen Fri. En skildring av livet, break-ups och att återfinna kontakten med en förälder. Som tätt följs upp av ännu en debut, denna på Grammisgalans scen, där hon uppträder i februari.

VAR?

Född och uppvuxen i Stockholmsförorten Akalla, men numera bosatt i centrala Stockholm. Har sina rötter i gospelkör och tar nu med sig den scenpersonan in i sin egen musik.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA