x

50 anledningar att älska Jocke Berg

50 anledningar att älska Jocke Berg

Idag, 16 mars, fyller Kents frontman, text- och låtgeni 50 år. Vi ser en gigantisk anledning att hylla Jocke Berg så gott vi bara kan – i 50 punkter.

1. För att han spelade Utan Dina Andetag på kent.nu:s webbmaster-Henkes bröllop.

2. För att han har fått en medalj av kungen för "framstående insatser inom svensk populärmusik".

3. För att han 2014 pratade allvar om valet/SD på Kentfest:

"Det är typ 25 000 här ikväll. Och det innebär att ungefär 1 600 av oss kommer att rösta på Sverigedemokraterna i valet, rent statistiskt alltså. Och det är en jävligt obehaglig tanke. Vi har alla ett ansvar nu när vi går till val. Vårt ansvar är att ta bort det. Vi måste sparka ut de nationalistiska elementen."4. För att han har spelat in en låt till filmen Bilar 2 för att (bland annat?) göra sina barn glada.

5. För att han, innan en konsert i Karlstad, skrev en ny vers till Mannen I Den Vita Hatten ... Efteråt slängde han ut kom ihåg-lappen i publiken för att någon skulle kunna skriva ut den nya versen på Kent-forumet. Gulligt!

6. För att han har tecknat de urtjusiga pappfickorna (de vita med omslagen) som följer med samlingsboxen.

7. För att han sjöng hela Unprofessional i TV med en cigg i handen (och så tar han ett bloss på slutet och hostar).8. För att han visade upp sin garderob i Styleby.

9. För att han la ut bilder från sitt anteckningsblock på Twitter och vips så dök texten till La Belle Epoque upp.

10. För att han 2015 tackade för sin Grammis via SMS.

11. För att han inte har valt att lämna Kent till förmån för en solokarriär.

12. För att han och Lisa Nilsson uppträdde med en ny låt när DN firade 150 år. Allt Faller.

13. För den här detaljen som en Kent-nörd så tydligt uppmärksammade i ett Youtube-klipp. Finns det någon större tanke bakom? Det kan vi bara spekulera i.

14. För hans helt fantastiska dans under Kalasturnén (1 min 4 sek in i klippet):15. För att han kan få med vilka jäkla ord som helst i kommersiell popmusik. Tänk typ: "socialstyrelsens folder". Alltså!

16. För hans rap-prestationer i Jones & Giftet (innan Kent hette bandet Havsänglar och ännu tidigare Jones & Giftet). 1 min 55 sek in i klippet:17. För att han har jobbat så mycket med lillbrorsan Adam Berg, som har gjort massor av Kentvideor.

18. För att han har fått en tunnelbanevagn uppkallad efter sig (tillsammans med Thåström). Kent har även en vagn.

19. För att fansen alltid är viktigast. Angående På Drift.

20. För att han spräckte sin jättedyra gitarr när han försökte spela ett intro till en låt med Lisa Miskovsky.21. För att han sjöng med Vicks Blå i munnen under inspelningen av Isola, då han ville att det skulle låta mer släpigt.

22. För den här introduktionen av Kräm (HAHAHA!):23. För att han och bandet valde att lägga Utan Dina Andetag, som antagligen är en av deras största låtar, som en b-sida. Den hördes för första gången på Om Du Var Härs maxisingel.

24. För klippet i Kent-dokumentären Så Nära Får Ingen Gå – Ett År Med Kent där Jocke är sur över att de andra aldrig hjälper till med låtlistan. Sen sätter han sig ändå och gör den själv, annars blir den inte tillräckligt bra.
 
 
25. För att han har kallat låten Halka (från albumet Verkligen) "en skitlåt från helvetet". Anledningen? Den är för positiv.
 
26. För hans välformulerade tankar om hur de rådande högervindarna påverkar Sveriges musikklimat:
 
"Vi hyllar den svenska musiken mer än någonsin, medan utländska akter får allt sämre kritik, trots att allt är fuckin derivat av utländska saker. På det tidiga 90-talet var det tvärtom, så det där har helt vänt. Det är inte bara SD som står för det som händer, utan nationalismen visar sig i alla möjliga genrer och det är enormt obehagligt."
 
27. För att han och bandet (förutom sig själva då) enbart lyfte fram kvinnliga artister under festivalen Kentfest.
 
28. För den här bilden där man riktigt ser Jocke Bergs kärlek och kamratskap i blicken:
 
gallery_large
(Foto: Joanna Nordahl)
 
29. För att han och bandet tog tydligt avstånd från SDU efter att ungdomsförbundet spelade upp Kräm under ett torgmöte.
 
30. För dessa textrader:
 
"På vägen tvättas spåren bort
en olycka blir minnen blott
Rusningstid strax innan Jul
så glömmer nån ett varningsljus

När Jag blir grå
När Jag faller
Orkar Du för 2?
När idag blir igår
Kommer Du att älska mig
ändå?"
 
31. För att han är en jävel på nostalgi och återvänder gärna till vad som har hänt. Han bygger upp små vackra scenarion så stilfullt att man som lyssnare ser det direkt rakt framför sig och blir ett med hans minnen. Här är kanske det klaraste exemplet:
 
 
32. För hans scennärvaro. Hans gester, poser och rörelser. Hur han med hela kroppen och framför allt med händerna liksom vaggas in i musiken, blir ett med ljudvågen.
 
33. För att han och Kent i samband med releasen av Jag Är Inte Rädd För Mörkret tackade nej till intervjuer och istället bjöd in alla, inklusive fansen, till en presskonferens.
 
34. För den här kommentaren:
 
"Personligen tycker jag inte att det finns någon artist i hela världen som håller för mer än 1 timme live. Inklusive oss själva. Att tvingas se 4 timmar Bruce är mitt livs mardröm, även om han gjort massor med sjukt fina låtar."
 
35. För att hans låttexter emellanåt provocerar så mycket att bandet polisanmäls.
 
36. För hans helt igenom fantastiska 90-talsfrilla som man bland annat ser i den här intervjun från ZTV:
 
 
37. För albumet Du & Jag Döden. Jocke Bergs texter och sång har – varken före eller efter – varit bättre. Han rent av lyser av självförtroende.
 
38. För den här helt igenom episka (ja, ordet är befogat) gråtlåten:
 
 
39. För att han i den här intervjun kommer med ganska skarp kritik och råder Sveriges politiker att växa upp:
 
 
40. Vi kan liksom inte få nog av Jocke Bergs moves. Hans hips don't lie, kolla in det här klippet:
 
 
41. För hans och Peter Svensson (The Cardigans) sidoprojekt Paus, som släppte en riktigt fin och självbetitlad fullängdare, 1998.
 
42. För att han under Grammis 2006 tog tillfället i akt att tacka sin barnvakt (och ingen mer):
 
 
43. Kollar du in Kents Wikipedia-sida får du till dig att bandet har tagit emot över 50 priser genom åren. Lägg därtill ett gäng GAFFA-Priser och du förstår ju att Jocke Berg är en av våra största textförfattare genom alla tider.
 
44. För att han vägrar att analysera sina låtar offentligt eftersom han tycker att texten då förlorar mycket av sin spänning. 
 
45. För att hans textrader till låten Egoist träffar både samtiden och hjärtat.
 
46. För hans smidiga samarbete med Veronica Maggio som kom att resultera i bland annat den här låten:
 
 
47. För att även om han har beslutat sig för att höras mindre så dyker han upp på det mest oväntade platserna. Som i en vers i den här superfärska singeln.
 
 
48. För att dagen innan Jocke Berg fyller 50 så fyllde den här debuten 25! Sicket sammanträffande!
 
 
49. För en av de vackraste låtarna som någonsin har skrivits om en mormor.
 
 
50. För att Jocke Berg bara kommer att fortsätta och fortsätta och fortsätta att vara intressant, trots att hans band har gått i graven. Vi återkommer om 40 år med en "90 anledningar att älska Jocke Berg".
 
Grattis Jocke Berg! Du är fantastisk.

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA