x

PREMIÄR: Maple & Rye skildrar människors desperation

PREMIÄR: Maple & Rye skildrar människors desperation

I maj ger indiefolk-kvartetten Maple & Rye från Göteborg ut sitt debutalbum For Everything och bygger upp peppen med nya singeln Eldorado som släpps 24 april, men som redan idag har sin premiär här på GAFFA.se.

– Jag började skriva låten i samband med flyktingkrisen 2015, säger Gustav Rybo-Molin till GAFFA och fortsätter:

– Melodierna och lyriken i refrängen kom väldigt snabbt. Tanken var att försöka skildra människors desperation och Europas, enligt mig, inhumana hantering av krisen. Dessvärre lyckades jag inte få ner den illusionära utopi som jag upplevde att Europa framställdes som i text. Text kanske inte är min starkaste sida så jag lekte Vem Vill Bli Miljonär? och använde livlinan ‘‘ring en vän’ vilket blev Milton (Lönnroth, reds. anm.). Man kunde ge sig fan på att Milton precis läst en bok av Voltaire, på franska naturligtvis, och visade sig ha många tankar om ämnet. 

Det var främst ett ord i hans originaltext som fångade Miltons uppmärksamhet; Eldorado.

– Han syftade säkert på budget-toapapper men jag hade precis läst ut Voltaires bok Candide, Où L’Optimism och förknippade Eldorado till det förgyllda paradiset som huvudpersonen Candide tar sig till under sina äventyr i Sydamerika, säger Milton Lönnroth och fyller i:

– Boken är satirisk och en inte-så-dold kritik på samhället som Voltaire levde i. Ett samhälle där befolkningen hade en blind tro på Gud och på att Gud hade en allsmäktig plan för sina älskade människor. Allt som hände i livet var en del av denna plan, så man skulle inte ifrågasätta eller kritisera sin tillvaro. Enligt Voltaire så var det här det skarpaste vapnet i religionens arsenal. Det var ett sätt för de med makt att få de som de härskade över att bortse från logik och istället blint följa ord och order. 

Det är alltså det som huvudpersonen Candide brottas med i boken. Han tror på Gud och på Guds plan, han tror att jorden är ett paradis för att de är skapat av Gud och han tror att människan är god i sin natur.

– Dock så får Candide uppleva hemska saker i sitt liv. Krig, tortyr, våldtäkt, jordbävningar med mera. Är allt som han lärt sig och trott på verkligen sant? Hur ska han balansera sin optimism med den realism som han bemöter? Allt det ville vi försöka fånga i låten Eldorado. Hur gick det? Ingen aning, det får la ni bestämma, säger Milton Lönnroth.

Vilken del av låten är ni mest nöjda med?

– Vi är mest nöjda med sticket, vi älskar stick, vi brukar alltid göra långa och invecklade stick men just detta blev rätt lagom och det gillar vi! 

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Det är ju inte superoptimala tider som musiker idag, säger Gustav Rybo-Molin och fortsätter:

– Planerna är väl, bestämmer jag nu utan att rådfråga bandet, att börja spela in nya låtar i princip direkt efter albumsläppet i maj. Vad fan ska vi annars göra? Vi hoppas också få till några livestreamade konserter då vi har ett otroligt stort spelsug.

Lyssna in dig på premiären här:

LÄS OCKSÅ: 36 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA