x

Från döda grävlingar till 42-strängade gitarrer – här är en lista på galna musikinstrument

Från döda grävlingar till 42-strängade gitarrer – här är en lista på galna musikinstrument

Jag läste någon gång att en av de saker som folk främst önskar att de lärt sig under sin livstid är att bemästra ett instrument. Och kan det finnas någon bättre sysselsättning i dessa stimulansbedövande tider än att just lära sig spela på ett nytt självförverkligande instrument? Har du själv möjligen någon gång tittat på Youtube-tutorials på hur du spelar Smoke On The Water på gitarr, eller möjligen Für Elise på piano? Rätt trist, visst? 

Så varför inte istället hoppa över de “vanliga” instrumenten – som du ju egentligen vet enbart har skapats för att attrahera en potentiell livskamrat till ditt trånande, uppmärksamhetssökande och ytterst självcentrerade kynne – och istället ge dig på ett instrument som du knappt kan stava till. Eller varför inte ge sig an en skapelse som ser ut som latrin-utrustning från en annan planet?  

Världen är full av fantastiska skapelser som kan bringa till existens både behagliga och olidliga ljud att kalla musik. I veckans lista får ni beskåda några av dessa fantastiska och ibland monstruösa skapelser. Håll till godo gott folk. För kanske hittar just du det där instrumentet som du omedvetet alltid varit ämnat att förändra världen med. 

Thereminen – Instrumentet du inte behöver röra för att spela

Theremin – som även kan kallas teremin, thereminvox eller aetherophone – är ett elektroniskt instrument som uppfanns 1919 av den ryska uppfinnaren och teknikern Léon Theremin i anslutning till sin djupa forskning kring detektorer. Uppfinningen patenterades dock som just ett musikinstrument i USA 1928. 

En Theremin räknas som en av världens första syntar och består av en låda med några rattar och i vanliga fall en antenn som styr ljudets frekvens, och en till antenn för styrning av ljudstyrkan. Antennerna är konstruerade så att den ena är känslig för rörelse i sidled och den andra för rörelse i höjdled. På så vis kan tonhöjd och ljudstyrka styras oberoende av varandra. 

När man rör sina händer i förhållande till antennerna varierar oscillatorernas frekvens, och alltså kommer även den summerade signalens frekvens att variera. Detta skapar ett distinkt tjutande elektroniskt ljud att skapa toner med genom att helt enkelt variera antennernas uppfattning av frekvenser när du viftar med händerna i luften. Lätt som en plätt va?

PS: Artisten Björk har använt sig av en theremin för att skapa musik.

Badgerminen – Den döda grävlingen du inte behöver röra för att spela

Ungefär exakt samma instrument som en theremin. Bara att istället för en tråkig trälåda så har någon kreativ själ istället tryckt in detta instrument i en död grävling. 

Zeusaphonen, eller Thoraminen – Ett mördande instrument

Teslaspolen eller teslatransformatorn uppfanns av den famösa serbisk-amerikanska uppfinnaren och maskin/elektroingenjören Nikola Tesla i slutet av 1800-talet. En teslaspole är enkelt förklarat en luftlindad resonans-transformator bestående av två avstämda elektromagnetiska svängningskretsar, en på primärsidan och en på sekundärsidan. Enkelt förklarat som sagt ...

Den sjungande Teslaspolen – även kallad en Zeusaphone, thoramin eller musikaliska blixtar – är en typ av ombyggd plasmahögtalare. Zeusaphonen är en mängd olika teslaspolar i fast tillstånd som har modifierats för att producera musikaliska toner genom att modulera gnistutgångarna från spolen. Den resulterande tonhöjden blir en fyrkantig våg som är kapabel till att generera ljud likt en analog synt. 

Detta instrument är dock rent av livsfarligt att vara för nära när det sätter igång sin symfoni, då de utskjutande blixtarna inte direkt är ljuv musik när de kommer i kontakt med biologiskt liv. Så möjligen att du inte vill ha teslaspolen i knät när du ska spela en trudelutt. 

PS: Artisten Björk har använt sig av en zeusaphone för att skapa musik.

Havsorgeln – Fiskarnas favorit 

Okej, detta är i och för sig inget instrument du själv kan lära dig att spela – så länge du inte har förmågan att omvandla din kropp till en flytande vätska. 

Morske orgulje – eller på svenska havsorgeln – är dock ett arkitektoniskt ljudkonstobjekt som går att bevittna (efter att denna pandemi lugnat sig avsevärt) i Zadar som ligger i västra Kroatien. Skapelsen är ett experimentellt musikinstrument, som spelar musik genom havsvågor som pressar luft genom rör som ligger under en uppsättning stora trappsteg i marmor. Denna havsorgel spelar med andra ord musik "av sig själv", så länge vågorna flödar genom rörens öppningar.

Dock kanske det är möjligt att själv bidra med någon härlig ton om du lyckas göra bombernas bomb när du tar i utav bara h-vete när du hoppar i det Adriatiska havet vid orgeln. Kanske värt att lägga som aktivitet i kalendern för sommarsemestern 2021 ... eller 2022 ...

Crwth – Prosit?

Uttalas precis som det bokstaveras. Som ljudet du gör när du råkat svälja ett långt hårstrå som liksom fastnat halvvägs ner genom halsen. Namnet på detta instrument skulle även kunna vara inspirerat av just din knytnäve på tangentbordet när datorn hängt sig innan du hunnit spara ditt viktiga dokument. 

Hur som helst är en crwth ett lyraktigt stråkinstrument från Wales som för första gången tycks ha spelats redan på 1000-talet. Instrumentet knäpptes ursprungligen med fingrarna – likt hur du fingerplockar på en gitarr – men senare ackompanjerades instrumentet istället med stråken, efter att den uppfunnits vill säga. Crwthen är nära besläktat med stråkharpan både i utseende och ljud. 

Glas Armonica – Ett vinande instrument? Återstårosé

Nog har man snurrat på vinglas under denna karantän. Men inte visste du att just detta är ett instrument vid namn Glas Armonica? Glasharmonika – som den även kan kallas gemensamt med glasharmonium, skålorgel, eller hydrokristallofon – är ett typ av instrument som använder en serie glasskålar, bägare eller glas som examinerats i storlek för att producera olika musikaliska toner med hjälp av friktion.

Mycket likt folk du möjligen sett som kan spela musik genom att gnida fingret längst mynningen på ett gäng vinglas har denna vinglasorgel alltså adapterat precis samma teknik. Den enda skillnaden är att det nu är själva instrumentet i sig som snurrar, likt en kebabsvarv gjord av vinglas.

Swarmatron – Ett instrument för svärmor

Instrumentet som jag sedan 2009 personligen drömt många fuktiga drömmar om att få leka med. Om någon läsare skulle veta av sig att du har just en gammal swarmatron bakom vinterdäcken i garaget – som ändå bara hade tänkt slängas på tippen – så skicka gärna ett mejl till mig först. 

En Swarmatron är en analog synthesizer och elektroniskt musikinstrument som använder en bandkontroll snarare än ett tangentbord. Alltså som en lång tejpbit som vid beröring manipuerar instrumentets ton. Instrumentet använder sig utav flera oscillatorer som är länkade genom en "svärm"-kontroll, vilket genererar det distinkta ljudet och kräver den unika spelmetoden.

Ljudet som genereras kan liknas vid just en svärm av elektroniska insekter som då genom handkontrollen kan manipuleras till önskade toner. Ge mig. 

PS: Artisten Björk har använt sig av en swarmatron för att skapa musik. 

Hydrolauphone – Instrumentet som tvättar dina händer medan du spelar

Det perfekta instrumentet i dessa tider måste väl ändå vara hydrolauphonen. En hydraulofon är ett tonalt akustiskt musikinstrument som spelas genom direkt fysisk kontakt med vatten (ibland andra valfria vätskor) där ljud genereras eller påverkas hydrauliskt. Hydrofonen namngavs av Steve Mann 2005 och patenterades som ett instrument för första gången 2011. 

Vanligtvis skapas instrumentets ljud av hydraulvätska när denna kommer i kontakt med spelarens fingrar. Instrumentet har dessutom använts som en sensorisk utforskningsanordning för individer med nedsatt syn. Gnid in händerna i lite tvål innan ditt framträdande och komplettera med lite handsprit under applåderna så har du årets instrument 2020. 

Pikasson – Gitarren på LSD

Jazz-ikonen Pat Metheny bad den kanadensiske luta- och gitarrtillverkaren Linda Manzer att bygga detta monster till honom i början av 80-talet. Uppkallad efter sin likhet med Picassos kubistiska konst – som för övrigt inspirerade Manzer – har denna osannolika harpgitarr fyra halsar, två ljudhål och 42 strängar. Metheny använde denna gitarr på flera album. 

Sharpsichorden – Nybörjarinstrumentet som bara tar upp ett halvt vardagsrum

Har du alltid letat efter ett instrument som låter som en förvirrad katt som gnäll-sjunger medan den faller ner för en stupränna? Då avslutas äntligen ditt letande här, med den fantastiska sharpsichorden. Det tog den brittiska ljud-skulptören och musikern Henry Dagg fem år och 90 000 pund att skapa ett instrument som MÅSTE förvaras inomhus och bara (tack och lov) kan spela 90 sekunder av musik åt gången.

Det soldrivna helvetet till instrument är en enorm “pin-barrel”-harpa med justerbara stift som slår 46 interna strängar när dess elva cylindrar snurrar. Den blir heller aldrig ostämd, skapar ett “underbart ljud”, och är mycket, mycket lätt att spela. Det perfekta valet för dig som inte spelat något instrument sedan tidigare och haft svårt att välja med andra ord. 

PS: Artisten Björk har använt sig av en sharpsichord för att skapa musik.

Frukten – Ett fruktansvärt behändigt instrument

Har du dåligt med cash i dessa dagar kan du alltid bara ta den där gamla moroten ur kylen, borra lite hål, och blåsa lite. Har du dessutom ett gäng kompisar som också är sugna på att spela lite, så kan de införskaffa nån melon, en pumpa eller kanske en paprika eller två. Och vips, så har ni nu bildat en frukt-orkester som kan generera samma vackra musik som ensemblen i videon här ovan.

Gamelesten – Om Björk själv får välja

Kanske är du främst intresserad av att väcka morsan mitt i natten med något som låter som ett soundtrack till en skräckfilm med en levande demondocka i huvudrollen? I sådana fall har ingen mindre än Björk byggt ett instrumentet just för dig. Den isländska pop-experimentalisten hade en handfull nya instrument som skapades till hennes album Biophilia, från 2011.

Den mest imponerande av dessa är möjligen gamelesten – en mash-up av två redan existerande konstiga instrument. Nämligen den gamla indonesiska gamelan – en ensemble av stämda slagverk i brons – och celesten – ett litet piano med små stålstänger.

Och vips som den gamla formeln säger; ett konstigt instrument + ett konstigt instrument = ett konstigt instrument.

PS: Artisten Björk har använt sig av en gammal sten för att skapa musik.

Teletronen – För den som vill spela ett instrument utan att behöva spela på ett instrument

Ibland kan det kännas jobbigt att använda kroppen för att spela på ett instrument. Men nu finns det ett instrument som du kan spela medan du ligger i soffan med käften full med diverse tilltugg. Robert Schneider från psychpopgruppen Apples In Stereo hade redan kommit på en ny tonskala när han sedan presenterade sitt hemmagjorda instrument: teletronen. Han skapade instrumentet genom att hacka Mattels sinneskontroll-spel Mindflex, och sedan fästa sensorerna till både hjärnan och Moog-syntar. Resultatet blev ett instrument som skapar toner drivna av hjärnvågor.

– Man måste vara mycket medveten om sina tankar och förändra musiken genom att spänna sitt sinne, berättade Schneider för tidningen Wired.

Äntligen kan du multitaska under permissionen med diverse hemmasysslor och samtidigt skapa elektroniska oljud via telepati. 

Röven – Ett “instrument” att slå skiten ur…

Ett instrument som du själv också kan vara, om du nu har lust för det. Jorge Pérez Gonzales, batterist i det spanska jazzbandet Patáx har tydligen länge suttit på sin filosofiska inställning att “musik finns överallt”. 

Och hur kan denna tes då bevisas som sann? Genom att blåsa i en morot? Genom att låta havet generera toner med hjälp av en trappa? Eller kanske genomen en död grävling? Nej, säger Gonzales. Det bevisar väl ingenting.

Att spela trumsolon på rövar och kanske ett och annat bröst däremot? Jajamen! Så bevisar du att ljuv musik går att finna överallt.

Vissa har tidigare kallat herr Gonzales instrumenterande sexisitiskt. Han själv har valt att kalla sig kreativ. Och han nyttjar ju faktiskt numera både kvinnliga som manliga rövar att passionerat trumma på. Den musikaliska konnässören hävdar dessutom att det spelar ytterst stor roll gällande rövarnas form och storlek beroende på vilken klangfärg de avger vid anslag. Någonting som du själv givetvis måste tänka på innan du ger dig an detta instrument. Det kan därför vara nödvändigt att gå igenom ett gäng frivilliga kompisar innan du kan konstruera rövsettet som passar just dig. 

Komplettera gärna även ditt rövsett med en eller två vältränade modeller vars bröst du även kan snärta till för ett bredare tonalt spektrum. 

PS: Artisten Björk har använt sig av en röv för att skapa musik. 

BONUS-KLASSIKER: Marble Machine av Wintergatan

Skulle inget av ovanstående instrument passa kan du ju alltid bara bygga ett eget, precis som fantastiska herr Martin Molin brukar göra.

På Wintergatans Youtube-kanal finns en massa härliga konstruktioner av fantastiska instrument att hur enkelt som helst bara sätta ihop på egen hand utan konstigheter. Perfekt tips till knep och knåp att roa sig med nu innan världen börjat snurra igen.

LÄS OCKSÅ: TK#4 – här är världshistoriens bästa tolkningar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA