x

"COVID-19 kommer alltid vara en del av min resa som artist" – Resan med Skott

"COVID-19 kommer alltid vara en del av min resa som artist" – Resan med Skott

Skott gör sig redo för debutalbum. I GAFFAs artikelserie RESAN berättar hon om kaosartade upplevelser i Mexiko, om att överväga att gifta sig för att komma in i Kanada och om en sprängd budget.

Bygga en ny liveshow på 24 timmar

– Mexiko. Jag står på en festivalscen, helt ensam. Mitt band är inte där, inte heller min manager eller ljudtekniker. På grund av den briserande Corona-krisen kan inte mitt crew ta sig till Mexico som planerat, något som jag får reda på 24 timmar innan min spelning ska äga rum. På plats finns bara jag och Paras IV (som sköter mina visuals) och tillsammans måste vi improviserar fram en helt ny och orepad live-show innan kl. 16 nästa dag.

– Mina mexikanska fans är otroliga, och på något sätt lyckas vi klara av det. Bandet lyckades spelade in sina respektive instrumentala delar och mejla över till oss natten innan – Paras fick live-mixa audion i Ableton, och fick mitt under gigget överge mina visuals för att laptopen började glitcha, men som tur var funkade det ändå tack vare att festivalen kunde fylla LED-skärmen med live-foto direkt från scenen istället. Ögonblicket när jag klev av scenen kändes de som att jag kunde erövra världen. En våg av lättnad och känslan av att ha klarat av det. Men känslan av oövervinnlighet håller inte i sig så länge.

Vill du gifta dig med mig?

– Kl. 05.30 på morgonen efter befinner vi oss utmattade på flygplatsen, men då vägrar flygbolaget släppa på oss på planet. Tillsammans lyckas vi mobilisera släktningar inom den amerikanska gränspolisen och en annan som bor i Wisconsin, två bilar är redo att köra till gränsen – då nås vi av nyheten att USA beslutat sig för att stänga sina gränser. Eftersom Paras är kanadensare överväger vi seriöst möjligheten att gifta oss för att kunna flyga dit istället – för vem vet hur länge vi skulle bli strandsatta? Men så beslutar sig även Kanada för att stänga sina gränser för alla utom sina medborgare.

En sprängd budget

– Vi måste ta oss tillbaka till Europa på något sätt, och det är inte billigt. På ett ekonomiskt plan har COVID-19 gett mig och mitt artistprojekt en rejäl smäll, det är ingen idé att hymla kring det. Sen jag valde att gå independent finansierar jag mina egna turnéer, och för att kunna ta mig hem till vårens sista spelning fick jag till slut låna pengar till en hembiljett för 4000 US dollar. Detta utöver alla pengar som lagts ut för hela mitt crews flygbiljetter och boende på plats i Mexiko som inte ens användes. På så sätt kommer COVID-19 alltid vara en del av min resa som artist. Men jag ska inte klaga, för virusets värsta baksidor ser ännu värre ut. Jag hoppas för allas skulle att allt detta snart är över.

Mitt debutalbum

– Eftersom vårens och sommarens resterande gigs ställdes in är jag nu istället fullt inställd på mitt debutalbum, lanseringen av det var anledningen till att jag var i Mexiko. Jag godkände faktiskt slutmix och mastringen av skivan alldeles nyligen! Jag är peppad på att skriva ännu mer ny musik, nu när man spenderar så mycket tid hemma, så det ska bli kul att äntligen få släppa de här låtarna som jag hållit på ett längre tag fria. Albumet som heter Always Live For Always släpps 12 juni. Det är en skiva med stor variation, även om alla låtar känns väldigt mycket jag, det kommer helt enkelt finnas något för alla på det. Jag hoppas verkligen att folk kommer gilla det!

Och den där spelningen i Mexico City kommer jag aldrig glömma. Jag har ramat in festivalaffishen och satt upp den i mitt vardagsrum. För även om det var en knäpp resa på många sätt, lärde den mig att ingenting är omöjligt.

LÄS OCKSÅ: 22 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA