x

2 TYCKER TILL: Klyschigt och urvattnat eller framtidens hiphop?

2 TYCKER TILL: Klyschigt och urvattnat eller framtidens hiphop?

GAFFA presenterar 2 TYCKER TILL! Här servereras två recensioner av en aktuell platta och där skribenterna tycker lite olika. Mycket nöje och lyssna in dig på plattan längst ner för att bilda din egen uppfattning.

TVÅ TYCKER TILL: Jireel – Sex Känslor

Recensent: Karin Lillbroända

Lämnad med önskan om mer

Jireels tredje album heter Sex Känslor och är ett konceptalbum som beskriver en relation. Tidslinjeenligt börjar det med hinderfri ny kärlek för att till slut rinna ut i uppbrott och sorg. Ett helt rimligt tema att sjunga om även om det kan kännas urvattnat, samtidigt som alla möjligheter till att göra något personligt och omskakande finns.

Tyvärr går det lite sådär för Jireel att nå upp till det omskakande. Albumet ska samla hans känslor för uppvisning, men det är just känsla man gärna hade haft mer av. Särskilt i albumets lyckliga halva som visserligen består av välproducerade och helt okej låtar, men de är ointressanta, klyschiga och långt ifrån hans bästa. Det rycker lite i känslotrådarna här och där men Jireel drar en inte under ytan. Med tanke på att vi alla vet att Jireel egentligen är ohotat bäst i sin genre i Sverige går det att önska lite mer kräm.

När det kommer till ett album om känslor är det ingen chock att det är de svåra och smärtande känslorna som är mest intressanta att lyssna på. På femte spåret Förvirrad stöter relationen vi får följa på problem och nu har Jireel en på kroken. Efterföljande Hur Känns Det är ännu bättre och plötsligt minns man varför Jireel är ett av de senaste årens absolut klart lysande stjärnskott.

Om det gick ganska brant nedför under första halvan så vänder kurvan under den andra. Jireel bjuder in Victor Leksell, Reyn och Miriam Bryant för att avsluta det hela. Ett gäng melankoliska artister som passar perfekt in i konceptet och deras gästspel mynnar ut i två riktigt bra låtar. Avslutande Den Sommaren med Miriam Bryant gör allt vad en låt om brusten kärlek ska göra. Perfekt att gråta till ensam i en tom busskur, och det är precis vad man vill ha.

Betyg: ★★★☆☆☆

gallery_large(Foto: Ea Czyz)

Recensent: Tilda Norrlin

En ödmjukare sida av hiphopgenren

Det har gått två år sedan Jireel släppte sitt hyllade album 18. Artisten beskrevs som hiphoppens framtid – med snygga rytmer och beats, en blandning av reggaeton och trap och texterna präglades mycket av hans framgång. På den fronten har inget förändrats, förutom att en lite mognare Jireel träder fram på nya skivan Sex Känslor.

Jireel är Sveriges svar på Drake – att visa sina svaga sidor och förmedla känslor över ett trap-beat är exakt det Jireel gör på nya skivan. Till skillnad från många manlig rappare vågar han visa sig sårbar. Hela skivan baseras på hans känslor i en relation och aldrig tidigare har konceptet ”en röd tråd” låtit snyggare. Vi får från början till slut följa honom genom en kärleksrelation och alla de känslomässiga stadier han går igenom.  

Produktionen är riktigt lyxig. Bland andra Jeff Roman står bakom den och han tar utan tvekan fram det bästa ur Jireel. Redan från start rycks man med i ett skönt, och vad som känns som ett väldigt fräscht flow. Det bästa är att man aldrig känner sig uttråkad – det är detaljrika låtar med nya ljudeffekter som tar plats gång på gång. För det mesta hamnar Jireel i de genrer han hör hemma i, med trap-beats och inslag av latinamerikanska influenser. Men vi får också se en ny sida av Jireel på spåret Den Sommaren, som gästas av Miriam Bryant. Här rappar han i en balladliknande låt och det är nog den lugnaste och mest neutrala sidan av Jireel vi hört hittills.

Sex Känslor ger oss en mognare och ödmjukare Jireel som reflekterar kring relationer i sitt liv. Med denna välproducerade skiva visar han sin utveckling som artist och visar även hur framtidens hiphop låter.

Betyg: ★★★★★☆

Lyssna själv och bilda din egen uppfattning:

KRÖNIKA: En guide till artister att bojkotta


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA