x

KRÖNIKA: "Spolar Way Out West Oatly nu?"

KRÖNIKA: "Spolar Way Out West Oatly nu?"

De enda som har haft högre woke-svansföring än Way Out West de senaste åren är en av deras sponsorer, havrefantasterna Oatly. Företaget har med sin självbelåtna hållbarhetsprofil till och med kostat på sig diverse direkta angrepp på de företag som företräder något slags spenmjölksnorm.

Men, det finns ju ingenting sådant som en hållbar kapitalism. Oatly har nu hoppat i säng med världens största kapitalfond, Blackstone Group. Sedan tidigare äger den kinesiska staten via bolaget China Resources 30 % i Oatly. Nu glider också Blackstone in med 200 miljoner dollar (runt 1,8 miljarder kronor). Klirr, klirr. Blackstone låter inte bara som det onda företaget i en dystopisk film, de är det också. Som så många andra hedgefonder siktar de på bäst avkastning så fort som möjligt, till vilket pris som helst. Kvartalskapitalism på steroider och tjack. Det innebär att fonden finansierar skövling i den brasilianska regnskogen, liksom de vägar som anläggs så att den soja som odlas, där det en gång fanns skog, kan fraktas till hamnen och sedan vidare till Kina. Där fungerar den som foder till köttindustrins kreatur. Blackstone investerar i mer eller mindre hela ledet.

Inte nog med det. Som tydligt ovan så begränsas inte kapitalet av sådant som gränser och migrationsverk. Blackstone har investerat i den svenska förorten. Alltså, inte på det sättet en lokal eldsjäl investerar sin tid på grannskapets fritidsgård. Utan genom stora uppköp av förortsfastigheter och därefter så kallade ”renovräkningar”, och sedan avyttring av ägandet. Allt inom loppet av några år – cashen in, jobbet avklarat.

FN har riktat kritik mot Blackstone för att de kränker mänskliga rättigheter. Till råga på allt är grundaren av fonden, Stephen A Schwarzman, polare med, och före detta rådgivare till, Donald Trump. Oatlys VD Toni Petersson argumenterar att detta är en möjlighet att påverka inifrån. Liberalblivet storhetsvansinne. Det är som när Navid Modiri närmar sig högerextremister med sina jävla hundögon och ett batteri med primitiva frågor och tror att han ska göra världen till en bättre plats. Oatly mottog 200 miljoner dollar av Blackstone. Fonden förvaltar i runda slängar 600 miljarder dollar. Oatly är ett litet havregryn i ett hav av lortiga pengar. Skulle Blackstone vilja så skulle de kunna krossa Oatly snabbare än någon hinner säga ”hållbarhet”.  Sedan tror jag bara att Petersson showar. Det är klart att han inte på riktigt tror att Oatly ska kunna göra någonting åt Blackstone. 

Way Out West i sin tur har stoltserat med HBTQ-certifiering och vegetarisk mat på området. Detta har figurerat parallellt med att de slutit partneravtal med Kalle Anka-företag som Klarna och Uber Eats. Gott så, Way Out West kan väl precis som andra woke-isar dra lans för antirasism, rättigheter för HBTQ-personer och hållbarhet. Samtidigt som de skiter fullständigt i arbetares rättigheter eller hur dessa företag gör business. Smeka med den ena Barack Obama-handen och slå med den andra, Gordon Gekko-handen. Eller vänta, Obama bara, kort och gott – kapitalism och imperialism med en mysig framtoning. Men Blackstone går stick i stäv med själva kärnan i både Way Out West och Oatlys identitet.

Om priset för att jag ska få se Kendrick Lamar är en ödeläggelse av framtiden på den här planeten så vill jag inte vara med. För övrigt så är inte komjölk framtiden, men Oatlys havremjölk smakar inte bara skit i faktiskt mening.

Sedan är "grön kapitalism" som Tomten, tror man på fenomenet när man är spoling så är det gulligt och lugna lungan. Men fortsätter man tro på skiten när man är vuxen så är det någonting som är jävligt fel. Så, spolar Way Out West Oatly nu? Eller räknar de med att millennials och zoomers är så ytligt ängsliga att de ger blanka fan i de faktiska förhållandena?

NY UNDERSÖKNING: Stora könsskillnader på hitlistorna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA