x

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: När norrländsk rap förändrade Sveriges hiphop-scen

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: När norrländsk rap förändrade Sveriges hiphop-scen

Aqua Aura har blivit en del av allas ungdom. GAFFAs Tilda Norrlin skriver om en låt som får lyssnaren att tro på sig själv.

”Nu dom frågar hur det går, inte hur jag mår”

Det här är historien om hur ovanstående textrad kom att bli ikonisk. Den inleder refrängen till Aqua Aura – som förändrade hela den svenska hiphop-scenen och blev det stora startskottet för den så kallade Fricky-effekten som tog hela Sverige med storm 2018.

Samma år har jag precis påbörjat min högskoleutbildning, och har man minsta vetskap om hur studentlivet ser ut på högskolan i det så kallade ”bibel-bältet”, då vet man att det består av mycket fest – och Aqua Aura har varit en del av varenda en. Jag har älskat hiphop sedan många år tillbaka, men med Frickys genombrott sattes en ny prägel på genren, det var ett helt nytt sound som aldrig gjorts förut. Den behagliga norrländskan, fyndiga rim, en udda stil och hans autotune smälter ihop till en nyskapande produktion. Redan från första pianoslingan vet man vilken låt som spelas – den har blivit ett signum för Fricky.

Sveriges största hiphoplåt

En februarikväll kör jag hem genom de småländska skogarna och hör Fricky på radion. Det är 2017 och han har precis släppt Hon Få Mig. Jag hör textraden ”Fuck-Fricky, ser du börjar ge mig din fuck-blicky”, som även musikredaktören på radiokanalen uppmärksammar. Vi tänkte nog båda två att här har vi en rapartist som har ett öga för snitsiga rim och bars.

Efter att ha släppt sin första stora hitlåt kom EP:n Aqua Aura, titelspåret tog över hela landet och kom att bli förra årets största hiphop-låt som låg på Spotifys Top 100 i över tio månader. Ni som sedan tidigare har lyssnat på Cleo, Broder John och/eller Trainspotters vet att Umeås hiphopscen alltid har levererat bra musik. Kollektivet Random Bastards tillsammans med producenten Academics skulle senare erövra hela landet. Sverige fick upp ögonen för Norrlands rapartister, och idag är den svenska hiphopscenen präglad av hur de producerar musik.

Meningsfull text

Naturljuden, flöjtinstrumenten och fåglarna skapar en unik musikproduktion som bara Fricky kan få till. Men det är inte bara produktionen som gör den till världens bästa låt – Aqua Aura bär på en klok och meningsfull text. I första versen får vi berättat för oss hur alla runt omkring först trodde att han bara drev och att han då länge kunde hålla med om det, men att tro på sig själv och bära med sig en aura av lycka ledde till att han nu står på scen. Han gick om sina förebilder, nu är det de som kan hans låttexter och som frågar om hans liv. I låten finns även budskap om vad framgång kan föra med sig för konsekvenser – det frågar om hur det går, inte hur man egentligen mår.

Att Aqua Aura har haft en stor betydelse för Frickys framgång är ganska solklart. När jag såg honom live för ungefär exakt ett år sedan tackade han för allt stöd han får och hur mycket han fått turnera runt trots att han då bara hade släppt en EP bestående av sex låtar. Och i hans senare låtsläpp är just tacksamheten över denna låt återkommande, då han rappar om hur han släppte aqua och släckte allas törst, eller att man växer upp och lyssnar på en låt som Aqua Aura och att det samma hände honom när han var ung.

En del av allas ungdom

Jag påbörjade min studenttid med att lyssna på Aqua Aura – och avslutade sedan studietiden med att se honom framföra den live på högskolans campusområde. Denna låt var soundet för både mitt 2018 och 2019, och det är jag inte ensam om. Det är sällan jag upplevt hur en hel publik står och hoppar i eufori och skriksjunger varje ord så artisten i princip kan överlämna den till folket. Hans aura av aqua smittar av sig och fortsätter göra genom nya musiksläpp. Fricky ger ifrån sig budskap som får alla med en dröm att tänka ”jag tror på mig själv, hur tror du annars jag ska bli störst?”.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA