x

BÄST JUST NU: Möt Jonas Lundqvists monster

BÄST JUST NU: Möt Jonas Lundqvists monster

Jonas Lundqvist – Vinnarliv

Att Jonas Lundqvist har hittat den perfekta formeln för glad-ledsna pop-hits är sen gammalt. Vackra på ytan, men smutsiga inuti.

Vinnarliv är en nyversion av ADHD och låter oss träffa Jonas monster; alter-egot som föds när drömmar dör, när meningslösheten i att gå hem klockan 23 för att gå ”upp och jobba för någon annan jävel” blir för stor.

Om det kommande albumet Dubbla Fantasier:

Jonas Lundqvist är nu framme vid sitt fjärde soloalbum (det femte om den engelskspråkiga skivan under artistnamnet Jonas Game inkluderas). Dubbla Fantasier, som skivan heter, lanseras ihop med ett fanzine. Det innehåller allt ifrån recept och livstips till låttexter och intervjuer med frågor i stil med ”Du är den sista rocknroll-poeten från din generation hur känns det?"

– Det blir en slags motpol till musiksveriges seriösa klimat. Är det någon som skrattar? Helvete vad alla lider nu för tiden, säger Jonas Lundqvist i ett pressmeddelande och med glimten i ögat.

Det finns också en en tyngre historia med Dubbla Fantasier, vars låtar åtminstone till viss del hanterar vad det kan göra med en när någon nära försvinner.

– Jag försökte nog skriva mig ur en depression. Om det gick? Alltså, jag tar det jävligt försiktigt nu. Jag försöker sköta mig på alla punkter och ramar in mitt liv som om jag vore ett djur i en bur. Jag tror alla vet vad jag snackar om. Vissa perioder är det bara så att okej, drogerna funkar inte, alkoholen funkar inte, flykten funkar inte, men du har barn och ansvarsområden så antingen får du försvinna ur alla de sammanhangen eller steppa upp lite. Dualiteten i det, att man är två människor – en som vill fucka ur och en som håller tillbaka, och så slits det där emellan.

Dubbla Fantasier släpps 23 oktober. Jocke Åhlund har producerat sju av tio låtar, övriga står David Axelsson och Björn Yttling för.

LÄS OCKSÅ: Är det för sent för mig att bli en Springsteen-man?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA