x

DEBATT: "Regeringen måste tänka om"

DEBATT: "Regeringen måste tänka om"

Debaser Strands VD, Annelie Telford, är djupt kritisk till regeringens eventuella förslag att förlänga restaurangrestriktionerna till juli 2021.

Besöksnäringen har drabbats väldigt hårt av pandemin. Hälften av våra anställda är antingen uppsagda, varslade om uppsägning eller permitterade. Branschen förlorade 50 procent av sin totala omsättning mars till september.

Konsert- och nattklubbsverksamheter har förlorat 100 procent av sin omsättning samma tid på grund av att vi i praktiken fick näringsförbud då förbudet att samla fler än 50 personer kom i mars.

Nu väntar alla på att få besked om eventuell förändring av 50-talet, men istället går Regeringen ut med att de har för avsikt att förlänga restaurangrestriktionerna till juli 2021!

Om det blir verklighet innebär det att alla konsert och nattklubbsarrangörer med serveringstillstånd inte kommer kunna ha stående publik förrän juli 2021, även om samlingsförbudet förändras innan dess. Detta eftersom restaurangrestriktionerna säger att gästerna ska sitta ner då de äter och dricker, de ska bordsserveras och sällskapen ska ha minst en meter emellan sig. Trängsel får aldrig uppstå i lokalerna.

För konsert- och nattklubbsarrangören Debaser Strand skulle det till exempel innebära att vi kan ta cirka 100 sittande istället för 750 stående gäster på vår stora scen och knappa 40 istället för 250 på vår lilla. Våra arrangemang som redan är flyttade från våren 2020 till våren 2021 skulle med andra ord inte gå att genomföra då heller.

För alla rena restauranger och barer innebär fortsatta restriktioner att våra intäktsmöjligheter fortsätter vara kring 50 procent av det normala samtidigt som kostnaderna minst sagt inte minskat på motsvarande sätt.

Besöksnäringen som är den enda reglerade branschen i Sverige har betalat och betalar ett högt pris för att följa dels restaurangrestriktionerna och dels samlingsförbudet. Detta samtidigt som trängsel tillåts på statliga SJ-tåg, kommunaltrafik, byggvaruhus och stormarknader av olika slag. Att just vår bransch ska fortsätta vara lika hårt reglerad till juli 21 känns orimligt, speciellt med tanke på att regeringen OMÖJLIGEN kan veta att det är nödvändigt redan nu, nästan tio månader innan!

Restriktionerna bör tvärtom, helt i linje med vad FHM tidigare har sagt, vara utformade så att de kan och ska lättas så snart det är möjligt. De ligger redan året ut, regeringen måste kunna besluta att förlänga dem med en månad i taget till exempel, och även göra regionala skillnader efter behov.

Alla är vi ute efter att skydda invånarna från pandemin, men vi måste också skydda företagen, jobben och kulturen från överdrivna åtgärder som vi inte ens vet om de behövs. Regeringen måste tänka om här!

LÄS OCKSÅ: 36 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA