x

KRÖNIKA: Apokalypsen är redan här – och musik är förbjudet

KRÖNIKA: Apokalypsen är redan här – och musik är förbjudet

Jaha, jag hann knappt flytta fingrarna från tangentbordet och sluta tänka på Ebba Busch innan det var dags för nästa gäng snillen att stiga fram och visa upp sig från sin allra sämsta sida.

Minns väl att regeringen för bara några dagar sedan ännu en gång bedömde det som absolut livsfarligt att vara fler än 50 personer på en plats där det förekommer sång eller instrument som någon spelar på. Det är inte bara livsfarligt, det är också förbjudet.

Men för uteställena på Stureplan var det fritt fram att slå upp portarna i helgen. Och det dröjde inte länge förrän utepubliken också skulle visa upp vad de höll på med på sociala medier. En av de filmerna jag tog del av var från Spy Bar och visade upp en jäkla massa packade människor packade som sillar, gnidandes sitt hudfjäll mot varandra. Allt detta dessutom till den värsta sortens pundiga mainstreamhouse. Är det verkligen meningen att regeringen ska besluta vilken typ av musik som är okej? Det låter nazistiskt.

Ebba Busch tyckte som bekant också att det var lämpligt att gnida sig mot andra mitt under en pandemi. Samma Busch som bland annat skrev detta i våras om den somaliska diasporan i Sverige i ett debattinlägg med titeln Våga tala klarspråk om corona och förorten:

"Somalierna har ofta tätare familjerelationer än svenskarna. De är uppfostrade i en omgivning där man inte nödvändigtvis litar på myndigheter. Analfabetismen är utbredd (för svenska förhållanden) och somalierna har inte samma tradition av skriftlig information eller av medicin."

Jag undrar då osökt om vi inte också ska Våga tala klarspråk om corona och Ebba Busch. Ett liv i ett "kulturellt avlägset samhälle" präglat av Livets Ord och kristdemokrati verkar ha gjort henne inkapabel att förstå och ta till sig statliga direktiv. Så för att parafrasera:

"Ebba Busch är uppfostrad i en omgivning där man inte nödvändigtvis litar på myndigheter. Vetenskapsföraktet är utbrett (för svenska förhållanden) och hon och hennes gelikar har inte samma tradition av att ta till sig skriftlig information som inte står i bibeln eller att lita på medicinen istället för tankar och böner."

Som situationen ser ut nu är det uppenbarligen tillåtet att sprida corona hejvilt så länge man lystrar och dansar till en house-DJ men, snävt tolkat, totalförbjudet för Rebell Robert att dra fram guran och stänka av en punkklassiker på en perrong med fler än 49 personer. Så här specifikt och öppet har inte etablissemanget försökt strypa vissa musikgenrer sedan man döpte Ungdomssektionen till Ravekommisionen på 90-talet. Även om de verkligen har försökt med både hårdrock, hiphop och reggae.  

Apokalypsen är här. Livemusik-Sverige går under till tonerna av EDM och ljudet av snajdare och våp som hoppar i någotsånär takt. Hade Gud funnits hade jag bett järnet till hen vid det här laget. 

Så för att återigen parafrasera Ebba:

"Kanske är man nöjda med att även corona blir en innerstadsfråga, som tidigare kokainkonsumtionen, skattefusket och bidragstagandet, i form av exempelvis RUT och ROT, har blivit. Men vi måste våga tala klarspråk."

LÄS OCKSÅ: 26 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA