x

ESNS 2021: Lär känna festivalens svenska och danska akter

ESNS 2021: Lär känna festivalens svenska och danska akter

13 januari går startskottet för Europas största showcasefestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) i Groningen, Nederländerna.

Festivalen riktar sig till nya talanger inom musikvärlden som där får möjlighet att visa upp sig för musikälskare och yrkesverksamma artistbokare över hela Europa. Årligen blir festivalen utsåld med över 40 000 besökare.

Om dagarna hålls musikrelaterade konferenser medan kvällarna består av artistframträdanden på 40 olika scener. Men på grund av den rådande pandemin kommer festivalen bli något annorlunda i år.

– Istället för att hålla en fysisk festival kommer ESNS anordnas digitalt. Med tanke på året som gått är konferensernas tematik just ”The Road to Recovery” och fokuserar på relevanta ämnen om exempelvis streaming, teknik, nationell och europeisk politik, mångfald och yttrandefrihet, berättar Robert Meijerink, programchef och bokare för ESNS till GAFFA.

Från onsdagen till lördagen kommer 190 showcases visas online på festivalens hemsida, helt gratis. Enligt Robert Meijerink har det inneburit mycket jobb eftersom festivalen nu varit tvungen att återuppfinna sig själv.

– Normalt sett är ESNS ett 100 procent live-event. Så de senaste sex månaderna har vi fått göra vårt allra bästa för att översätta det vi normalt gör till digitalt innehåll. Det är helt nytt för oss. Men internet ger oss möjligheten att sparka igång även 2021 med fantastisk musik från hela Europa, så vi hoppas att vi kan göra våra besökare nöjda och förhoppningsvis få nya vänner, säger han.     

GAFFA har tittat närmare på de svenska och danska musiker som ska spela på Eurosonic Noorderslag i år.

Nea (SE)

I september 2019 debuterade Linnea ”Nea” Södahl med singeln Some Say som snabbt toppade flera listor i Europa. Knappt ett år senare släppte hon EP:n med samma titel. Men hennes talang för att skriva fantastiska popsånger har visat sig tidigare än så, sedan sex år tillbaka är Nea redan ett stort namn inom svensk popmusik som låtskrivare. Exempelvis ligger hon bakom Zara Larssons hitlåtar Lush Life, Don’t Worry Bout Me och TG4M och har också skrivit låtar till bland andra Tove Styrke, Axwell och Sabina Ddumba.

Nea ska inte bara uppträda på ESNS, utan är också en av 16 nominerade till det prestigefyllda priset Music Moves Europe Talent Awards som delas ut på festivalen varje år.

– Det ska bli jättekul att spela på festivalen, även om det såklart hade varit roligare att få vara på plats, men nu är det som det är. I och med att jag är ny som artist hoppas jag på att få visa upp vem jag är live och att många festivalarrangörer ser det, säger Nea till GAFFA och fortsätter:

– Det är verkligen en ära. Särskilt att vara nominerad till priset, det betyder så mycket. Jag har hållit på så länge med musik, så att nu märka att det tas emot så väl känns jättecoolt.

Calby (DK)

Under artistnamnet Calby är Mik Thybo en singer-songwriter som tillsammans med Magnus Larsson (basist i Lukas Graham) producerar och skriver sin egen musik. 2019 släppte han singeln Burnout, som i flera månader var den mest shazamade danska låten och nådde en andra placering som mest spelad på dansk radio. Idag har Burnout nått cirka 8,7 miljoner streams på Spotify och gett Calby en nominering i kategorin Danish Radio Hit of the Year i Danish Music Award.

Även Calby är en av 16 nominerade till Music Moves Europe Talent Awards på Eurosonic Noorderslag i år.

Mei River (SE)

Efter att ha blivit känd som en del av Tjuvjakt kände Fredrik Eriksson en längtan efter att göra något eget. Med Mei River lämnade han både svenskan och större delen av hiphop-genren bakom sig och började istället producera musik på engelska, influerad av folkmusik, hiphop och elektronisk musik. Han debuterade med den känslosamma singeln Her, för att sedan dra upp tempot med uppföljaren Peter Parker, som behandlar ämnet missbruksproblematik. Under 2020 har Mei River fortsatt släppa musik i form av en EP och två varianter av singeln Blue.

Casper Clausen (DK)

I snart 20 år har den ständigt kreativa Casper Clausen varit känd som frontmannen i det danska bandet Efterklang, men 2020 bestämde han sig för att göra sitt första soloalbum, Better Way, som förväntas komma ut i januari i år. I oktober förra året släppte han första singeln från albumet – den knappt nio minuter långa Used To Think. Då låten kan delas upp i olika sektioner beskriver Clausen den som ett kalejdoskop med utbytbara linser, varje del har olika färger och former. Better Way producerades av britten Peter ”Sonic Boom” Kember, som med sitt band Spaceman 3 inspirerat Casper Clausen i sitt musikskrivande.

Casper Clausen har tidigare spelat på Eurosonic Noorderslag flera gånger med Efterklang, men i år är första gången som soloartist.

– Jag är megaglad för det. Det är ett riktigt bra ställe att presentera sin musik på. Med tanke på corona och att jag släpper mitt första album 9 januari blir Eurosonic min första spelning på länge, så jag är mest spänd på att framföra hela mitt nya live-format som soloartist, säger Casper Clausen till GAFFA.

Hur känns det att festivalen kommer hållas online i år?

– Jag utforskar fortfarande mig själv som soloartist, så det är faktiskt en stor anledning till att jag tackade ja till inbjudan. Det känns som ett bra sätt för mig att börja med att spela en liten konsert för en virtuell publik, experimentera med det virtuella och ta reda på hur jag kan bygga upp en bra spelning.

Isolated Youth (SE)

1 mars 2017 bildades Isolated Youth i en liten stad norr om Stockholm. Bandet består bröderna Axel och William Mårdberg, Egon Westberg Larsson och Andreas Geidemark. Bland fans jämförs de med The Cranberries, eller som en mix av Placebo och Joy Division, medan post-punkbandet själva har beskrivit sin musik som en kollision mellan melankoli och extas. En oklanderlig beskrivning, med Axels sentimentala och unika sång tillsammans med de stormande instrumenten. Bandet släppte sin andra EP, Iris, i mars 2020 som mottogs väl av kritiker.

Drew Sycamore (DK)

Under 2019 släpptes debutalbumet Brutal från sångerskan, som då gick under sitt förnamn Drew. I skrivprocessen fann hon inspiration av svår kärlek och känslan av att bli dömd av andra, vilket låtarna präglas av. Albumet blev kritikerrosat och två av singlarna hamnade på Danmarks topp tio-lista. Efter att Drew märkte att det var svårt att hitta hennes musik med endast hennes förnamn la hon till aliaset Sycamore och släppte 2020 den poppiga singeln I Wanna Be Dancing, som i dagsläget har cirka en miljon streams på Spotify.

Blodet (SE)

2018 hade Blodet på bara två år hunnit släppa två EP:s och en singel, som med deras mörka, nästan spöklika, noiserock förtrollat fans. Från att då har varit helt instrumentala har nu sångerskan Hilda Heller anslutit till Skellefteåbandet och 2021 förväntas en färsk EP släppas från den uppdaterade banduppsättningen. Blodet har ofta jämförts med Sonic Youth och Swans, och har turnerat med giganter som Cult Of Luna och Refused.

Konvent (DK)   

När trummisen Mette List började ta trumlektioner 2015 blev hon kontaktad av basisten Heidi Withington Brink, som frågade Mette om hon ville starta ett band. Samma år bildade de, tillsammans med Mettes syster, Rikke List, och gitarristen Sara Nørregaard, det Köpenhamnsbaserade dödsmetalbandet Konvent. Tre år senare lämnade Mette bandet och ersattes av då 18-åriga Julie Simonsen. 2020 debuterade de med albumet Puritan Masochism, som bandet beskriver som tungt, simpelt och domedagslikt med en tvist.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA