x

Från personliga tragedier till debutalbum – håll koll på Jos F

Från personliga tragedier till debutalbum – håll koll på Jos F

Det finns många uppseendeväckande historier om Malmö-rapparen Jos F. Hans bror Chafic Mourtada ingick i hiphopgruppen Advance Patrol men samma person tog sitt liv 2002 då Jos F bara var nio år gammal. I ungdomen hamnade Jos F snett och lockades till snabba pengar och bråk. När han var tolv år blev han knivhuggen i halsen.

Men han tog sig vidare och lämnade den otrygga livsstilen bakom sig. Nu är han fritidsledare i samma stad och släppte alldeles nyligen debutalbumet Allt Eller Inget, som gästas av Mwuana, Frej Larsson, Snövit, Kristian Florea, Rankz och som har producerats av Lilleman, Mario Dri och RuzBeatz.

Men låt oss backa bandet igen. Jos F:s första starka musikupplevelse inträffade när han var åtta-nio år gammal och när hans bror Chafic med bandet Advance Patrol höll till i familjens vardagsrum och skrev och rappade. Där och då fick Jos F testa på att freestyla för första gången. 

Första upplevelsen av att skapa musik var dock när jag var 18 och skulle göra en låt till min bror som hade gått bort. Det var hans födelsedag. Jag hörde av mig till Juan Havana som är en medlem i gruppen Advance Patrol. Han skickade ett beat och jag skrev texterna. 

När han hade skrivit klart den så träffades de båda i Juans studio för inspelning. 

– Jag hade aldrig stått bakom en mick och aldrig skrivit musik så jag hade ingen taktkänsla, dessutom rappade jag på engelska så mitt uttal var inte det bästa heller. Även om låten inte blev speciellt bra älskade jag upplevelsen, sen har de bara fortsatt.

Välj gärna ut en låt eller en del av en låt på ditt debutalbum som du är extra nöjd över.

Svårt för mig att välja då alla låtar har sin historia och sin upplevelse. Men till exempel på Drömmer Om så spelade jag in min vers och refräng på en tagning utan att tänka. Jag blev väldigt nöjd med inspelningen så jag lät det vara kvar. Saknar Min Väns refräng säger så mycket och är så ärlig från min sida. Det är svårt att välja en för jag visar många olika sidor av mig på låtarna. I Komma Över Dig vågar jag sjunga ut mer.

Vad har varit din största utmaning som artist och vad har varit mest inspirerande?

Att verkligen styra upp allt på egen hand, verkligen gå emot all odds/kritik. Inte bry mig om något och bara kört mitt race.

Om du får beskriva din musik/stil med tre ord, vilka blir det?

Humörsvängningar, ärlig, utmanande. Humörsvängningar för att jag har olika stilar, jag kan vara glad, arg, kärleksfull, rolig. Har inte riktigt en röd tråd, jag vill inte hålla mig till en sak. Ärlig för att jag beskriver mina upplevelser och känslor. Utmanande för att jag vågar testa nya saker och utmana mig själv som artist.

Hur ser framtiden ut för dig annars?

Jag är mer motiverad än någonsin, jag kommer släppa fler projekt inom musiken. Kommer även starta andra projekt utanför musiken. Jag vill lyfta upp de yngre uppkommande talangerna från staden. Så mycket på gång.

LÄS OCKSÅ: Trump benådar rappare – tigerprofilen Joe Exotic kvar på kåken


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA