x

Lova: "Jag vill få folk att prata om sånt som är tabubelagt"

Lova: "Jag vill få folk att prata om sånt som är tabubelagt"

Efter flera dagars regn och kyla spricker solen upp 6 juni 2012. Det är dags för final i Lilla Melodifestivalen och ut på scen kliver en blyg och nervös 14-åring. Låten hon uppträder med heter Mitt Mod, och handlar om att våga stå upp för sig själv, att samla mod för att våga säga som det är. Med denna låt vinner Lova Alvilde Sönnerbo tävlingen och detta blir startskottet för hennes spirande karriär.

– Jag fick en försmak av att stå på scen, repa och träffa fans. Allt var så lockande och så roligt. Unga tjejer och killar hörde av sig till mig för att tacka, för att jag hade gett dem mod och det var då jag insåg att, shit, musik kan verkligen göra skillnad. Jag måste ge det här en chans, säger hon. 

Idag är hon mer känd under artistnamnet Lova. 2018 släppte hon sin första singel, You Me And The Silence, som blev den mest spelade svenska låten på P3 det året. För knappt ett och ett halvt år sedan gav hon ut sin andra EP med titeln A Gentleman's Guide. En skiva som berör MeToo-rörelsen och handlar om jämställdhet och sexuell objektifiering. Hon beskriver det som en slags guide till hur män bör och inte bör agera. 

Efter att ha jobbat från och till i två år med sitt debutalbum släpper 22-åringen nu Grown-ish. Som skiljer sig mycket från hennes förra EP, men att vara ärlig och personlig går likt en röd tråd genom alla hennes låtar. Albumet handlar om att navigera sig som ung vuxen i världen och alla förväntningar som följer. Hon förklarar att Grown-ish är ett “state of mind” och speglar vart hon befinner sig i livet nu.

– Det känns som att jag står med en fot kvar i tonåren och den andra i vuxenvärlden. Det är så mycket fram och tillbaka i de två olika världarna att det är svårt att veta vad jag befinner mig. Det är det som albumet summerar, alla de känslorna som kommer med det. Osäkerheten, ångesten, att känna sig ensam och lost och inte veta vad jag vill stundvis medan andra dagar så vet jag exakt vad jag vill, berättar hon. 

Lova säger att hon är oerhört tacksam att det har gått så bra sedan hon släppte sin första låt. Det är ingen liten bedrift att redan som 22-åring ha släppt två EP:s och ett album. Men det finns samtidigt en sorg i att hon blev vuxen så tidigt. 

– Jag har alltid varit karriärsdriven och vetat vad jag vill. Jag kom in i branschen väldigt tidigt. Men jag känner att jag gick miste om de tidiga tonårsåren, där jag kunde “fucka ur” och göra mitt och göra alla de misstagen som man får göra i den åldern. 

Med musiken som terapi 

Med en pappa som operasångare och en musikintresserad släkt föll det naturligt att även hon hittade sin plats bland tonerna. När hon var liten kände hon sig utan sammanhang. Hon var blyg och skolgången var svår. Men när hon fann musiken kände hon för första gången att hon var bra på någonting. I tidig ålder satt den unga artisten i sitt flickrum i Bromma och skrev låttexter. Låtskrivandet blev som en dagbok, ett sätt att få ut allt det hon kände och tyckte. Sånt som hon inte vågade säga högt bland andra människor. 

Att skriva låtar har fortsatt vara som terapi för Lova och hennes debutalbum är lite som att tjuvkika in i hennes dagbok. Modet till att vara så självutlämnande i sina texter hittar hon hos responsen från sina fans. 

– När jag kan vara öppen, ärlig och sårbar i mina texter så finner andra styrka och mod i det och kan hjälpa de att vara ärliga och öppna i sina känslor. Vilket jag anser är den bästa valutan och är exakt det jag vill göra med mina musik. Jag vill starta konversationer, få folk att prata om sånt som är tabubelagt och det man inte pratar om i en ytlig sociala medier-värld just nu.

“Den musiken man fuldansade till i sitt sovrum”

En av hennes favoritlåtar från det nya albumet är singeln Dance For The Hell Of It. Hon beskriver att hon alltid har älskat ett minimalistiskt sound, låtar som är lite “snackiga”, sårbara och mystiska. Men när hon började skriva det här albumet kände hon att det saknades råhet och en låt som verkligen kändes i hela kroppen. 22-åringen begav sig därför på en “trip down memory lane” och hämtade inspiration från hennes tonårsidoler Avril Lavigne, Kelly Clarkson och Pink. 

– Jag ville gå tillbaka till den musiken jag växte upp till. Den musiken man fuldansade till i sitt sovrum och sjöng med skrikandes tills man tappade rösten. Det var befriande att göra en sån låt. Jag upptäckte en helt ny väg som jag gärna vill upptäcka mer av i det nya jag kommer skapa.

Från en trygg plan till friheten av att skapa kravlöst

Lova är en kvinna som planerar, förutser och planerar lite till. Hon har haft en färdig EP redan innan hon gett ut sin första singel. När albumet Grown-ish nu har släppts finner det nya stjärnskottet sig för första gången utan någon plan. 

– Jag har ingen aning om vad nästa grej ska bli. Jag är jättetaggad på att hoppa in i studion och skriva väldigt kravlöst. Att för första gången gå in och inte ha färdiga koncept eller idéer. Utan låta det komma från hjärtat. Leka fram någonting i stunden med mina vänner, nåt som känns genuint. Ha lite kul helt enkelt. Så får det bli som det blir, säger Lova och ler ett bländande leende. 

KRÖNIKA: Bojkotter driver konstnärer längre bort från konsten


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA