x

Daniela Rathana: ”Jag vill att man ska lyssna på mina låtar och våga komma ut”

Daniela Rathana: ”Jag vill att man ska lyssna på mina låtar och våga komma ut”

Med GAFFAs Tilda Norrlin pratar Daniela Rathana om hur man knyter an till sina lyssnare i en tid utan konserter, om kvinnor i musikbranschen och om att hämta styrka ur sitt hardcorefjortis-jag.

Daniela Rathanas debutalbum har kommit till under pandemin, och även om världen har varit en trist och grå plats har studion alltid varit fylld av värme och kärlek. Hon berättar att EP:n kom till när hon precis börjat gå i terapi och därför fanns det mycket jobbiga känslor som hon behövde skriva om. Debutalbumet har däremot skapats i samband med att hennes resa från terapin har utvecklats – nya skivan ska förmedla positivitet och självacceptans. Men även om albumet är fyllt av positiva vibbar har det varit en utmaning att skapa musik i en tid där inspirationen utifrån kanske inte varit särskilt bidragande.

– Självförtroendet har behövt testas på ett helt annat sätt. Man får ju inte det här utbytet med publiken. Det som har krävts av mig är att jag har behövt bekräfta mig själv inifrån istället för att det ska komma från någon annan. Vanligtvis får man en fet bekräftelse i form av applåder på ett gig. Nu behöver jag lita på att det jag gör räcker för mig själv.

Hur knyter man an till sina lyssnare när man inte kan ses på konserter?

– Jag försöker fortfarande att lista ut det. I nuläget försöker jag vara mer aktiv på Instagram och prata med mina lyssnare där. Men det går fortfarande inte att jämföra med att kunna mötas i verkligheten. Det känns som att vissa förbereder sig på att den här pandemin ska hålla i sig hur länge som helst. Men jag känner mest, fuck det där. Jag tänker inte utgå från att världen ska se ut så här för alltid och planera för hur man gör världens bästa livestream. Det jag saknar mest är att ha kontakt med mina lyssnare, så jag siktar in mig på att få köra live på riktigt.

MAKTDYNAMIKEN

Daniela Rathana släppte 2020 den hyllade EP:n Halva Vägen Fri, och har sedan följt upp med singlar som Ansikte och Testamente. På Ansikte använder hon sig av humoristiska låttexter och feministiska budskap som grundar sig i en djupare analys – maktdynamiken mellan kvinnor och män. Daniela Rathana är ett bevis på att unga kvinnor tar den plats de förtjänar i musikbranschen.

– Jag tror man når ut bättre om man använder sig av humor när det kommer till att lyfta viss problematik, istället för att stå med en pekpinne. Jag tror alltid på att ha lite högt i tak oavsett vad debatten handlar om. Musiken jag skriver baseras på det sättet jag exempelvis pratar med mina vänner, och utifrån den platsen jag är på. Och så tänker jag att man är väl ganska trött på mäns perspektiv i allmänhet? Därför är det bara naturligt att kvinnor äntligen börjar ta den här platsen, och det är på tiden att det händer.

Är den feministiska inställningen något du vill fortsätta förmedla med din musik?

– Ärligt talat har jag inget val. Jag är och har alltid varit omringad av starka kvinnor, det genomsyrar allt jag gör, min persona och min musik. Jag vet inget annat än att vara feminist helt enkelt. Det har inte varit ett aktivt val att driva kampen framåt för jag ser mig inte som någon politisk artist. Men jag är mixed och jag är gay – jag behöver inte ta ställning, det räcker med att jag är den jag är.

Berätta om debutalbumet, kommer vi få ta del av nya sidor av dig där?

– Det här albumet kommer handla mycket om att kunna acceptera sig själv och om sexualitet. Jag har alltid tagit min sexualitet för givet, jag har aldrig behövt komma ut eftersom mina föräldrar alltid frågat ”har du träffat någon kille eller tjej?”. Men jag har insett att det inte är så för alla, många har problem med att komma ut och känna sig accepterade på grund av olika anledningar. Så några låtar på albumet har blivit ägnade åt just detta. Dessutom tror jag att folk under pandemin kanske känt att de vill utforska sin sexualitet. När detta väl är över vill jag att man ska kunna lyssna på mina låtar och våga ta det steget.

HARDCOREFJORTISEN VISADE VÄGEN

Inspirationskällorna till det nya albumet har inte varit några musiker, utan reality-program som hon tittade på när hon var liten. Hon har även hittat inspiration i nostalgin. Den 14-åriga Daniela Rathana har fått vara en stor del av den nya musiken, den tjejen som hon själv beskriver som hardcore-fjortis, och som hon förut kunde skämmas över har hon nu i vuxen ålder istället kunnat knyta an till, och det är tack vare terapin. Till sist avslöjar Daniela Rathana att Lady Gaga har varit en stor inspiration till debutplattan – inte musikstilen, men hennes kamp har inspirerat musikskapandet. Mer än så behöver hon inte säga, för det kommer vara uppenbart när man väl lyssnar.

– Har man haft ett tufft år så hoppas jag att man kommer må lite bättre av att lyssna på mitt album. Och snart kommer solen, vi kommer kunna vara utomhus. Vi kommer inte att kunna ses just nu, men förhoppningsvis kan vi ses i mitten av ett dansgolv i sommar på ett fett rejv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA