x

NYBÖRJARGUIDEN: Musik att lyssna på, snarare än att dansa till

NYBÖRJARGUIDEN: Musik att lyssna på, snarare än att dansa till

Progressiv rock är en bred musikgenre som initialt började formas under mitten till slutet av 1960-talet i England och Amerika. Eftersom rock och pop under denna tid nästan kunde ses som snarlika genrer var ursprungstiteln för denna specifika genre just "progressiv pop", och var en stil som började konstrueras av psykedeliska band som övergav de “vanliga” pop-traditionerna till förmån för instrumentering och kompositionstekniker som nu oftare förknippas med jazz, folkmusik eller i vissa fall klassisk musik. Observera att progressiv rock inte ska förväxlas med den svenska “proggen”.

Ytterligare element bidrog till genrens just "progressiva" etikett. Exempelvis var även texterna mer poetiska, den nya tekniken inom musiken genererade nya ljud och musiken närmade sig mer och mer begreppet "konst". Det var även nu som det blev fokus på studion och med den progressiva genren skapade man musik att i första hand lyssna på, snarare än att dansa till.

The Beatles anses av många som de egentliga pionjärerna för genren även om Liverpool-sönerna kom att stämplas som en psykedelisk progressiv pop-grupp, säkerligen mycket på grund av deras genomslag som popband. Men att de i själva verket sysslade med progressiv rock råder det ingen tvekan om.

Det var dock någonstans precis i slutet av 60-talet och början av 70-talet som just rocken blivit allt mer populär och banade väg för den progressiva rocken. Bandet som kan ses som genrens främsta flaggbärare, Pink Floyd, lät till en början rätt likt det psykedeliska The Beatles. Det var när 60-talet mynnade ut i 70-talet som Pink Floyd tillsammans med andra band omvandlade sin musik till något aningen mörkare och mycket djupare. 

1973 släpptes så The Dark Side Of The Moon. En skiva som inte bara tituleras som världens tredje mest sålda musikalbum, men är även det album som de flesta anser definierar genren främst.

Den progressiva rocken upplevde en hög grad av kommersiell framgång under början av 1970-talet där även en mängd andra band släppte viktiga monument till album för genren. 

Progressiv rock är i sig egentligen något svårdefinierad, men ändå ytterst distinkt. Den består nämligen av en experimentell variation där man sammanstrålar olika stilar, tillvägagångssätt och genrer. Dessutom utnyttjar denna musikstil bredare kulturella resonanser som ansluter till avantgardekonsten, klassisk musik och folkmusik. Trots vikten av att spela in musik i studion dröjde det inte länge innan även scenshowen blev ett ytterst viktigt element för att måla upp musiken.  

Dessutom var det den progressiva rocken som tog tag i konceptet “rockopera” och allt oftare började lägga vikt vid skapandet av just konceptuella album. Det vill säga ett album som till någon mån ämnar att berätta en historia eller att skivan bär på en röd tråd. Med det sagt så blev musiken oftast ytterst svårspelad på populär-radio, då många låtar kunde vara extremt långa i likhet med klassiska musikstycken. 

Några artister som brukar förknippas med progressiv rock är Pink Floyd, Rush, Genesis, King Crimson och Yes.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA