x

Horndal – rostig metal om en döende landsbygd

Horndal – rostig metal om en döende landsbygd

– Vi har inte hunnit bli ärkefiender än, men det är klart det är speciellt. Det här handlar så mycket om vår gemensamma historia. Med byn vi kommer ifrån och våra rötter så har det snarare fört oss ännu mer samman. Men vi har ju inte suttit och tuggat motorväg och varit inklämda i en van i några veckor än, så får vi se vad som händer då.

Bandet Horndal består av två bröder: Pontus och Henrik Levahn (trummor respektive sång och gitarr), tillsammans med basisten Erik Welén och gitarristen Fredrik Boëthius Fjärem. Pontus och jag pratar om att vara bröder i ett band.

– Det är konstigt att det är första bandet tillsammans. Vi har spelat musik i olika band hela vårt liv, men det har alltid varit olika sorters musik. Ingen av oss har ju spelat i metalband tidigare vilket bidrar till att vi låter som vi gör. Vi är ju inget “parentesband”, i nästan alla metalband så står deras namn och sen en parentes med alla metalband de spelat i som Blood Infected eller Wolf Fire. I vårt fall är det ju det första bandet som låter så här och är därför det enda som är relevant i sammanhanget.

DJÄVULEN KOM FÖR ATT FÖRSTÖRA STADEN

Horndal debuterade 2017 med en EP som spelades in av Steve Albini i hans studio i Chicago. Det är mer hardcore och The Jesus Lizard än debuten Remains som kom 2019. Båda två handlar om bruksorten Horndal i Dalarna där bröderna kommer ifrån. Orten levde på sitt järnverk med anor tillbaka till 1600-talet, men det hotades med nedläggning och en teatergrupp gjorde en pjäs i protest där djävulen kom för att förstöra staden och dess invånare. Djävulen spelades av bröderna Levahns pappa, så det där är en berättelse de växte upp med. Men det är en produkt av tiden och väldigt mycket progg. Pontus och Henrik kände i sin tur att hela historien – kaoset, depressionen, döden av den svenska småstaden – var väldigt mycket metal. Så bandet bildades och riktningen var klar.

– Första skivan är en typisk debutskiva, det är en replokalsprodukt, det är ett jävla framåtlut och sjukt mycket vilja, det är inspelat live med alla i samma rum. Andra plattan är inspelad under en mer koncentrerad tid och man har tänkt: “vad skulle vi kunna ta in i det här soundet?” Det är ju en modigare skiva med instrumentering och så. Sen kom ju den här pesten och ändrade precis allt.

GOOGLE-INVASIONEN

Men vi måste återkomma till pesten för först kom djävulen tillbaka till Horndal. Ungefär samtidigt som bandet bildades stod det klart att Google ville bygga fem stora serverhallar i lilla Horndal. Kylvattnet skulle slangas direkt från bad och fiskesjön Rossen som också är vattentäkt för byn. Google började hugga ner skog och byn omringades av stora kalhyggen. Bandet kände direkt att Hin Håle var tillbaka och ville dricka upp deras sjö. Temat för skiva nummer två Lake Drinker var född.

– Det har blivit så jävla haussat att tänka utanför boxen, för det slutar ofta med att folk bara är utanför boxen och inte tänker längre. Vi är i en tajt liten låda men vi försöker istället tänka så mycket vi kan och utforska det. Då är det ganska lätt att röra sig framåt, och se vad kan vi testa nu, och man känner att man har en tydlig riktning. Därför var det hyfsat lätt att skriva en skiva till för man har tydliga ramar att jobba med.

Men så var det ju det där med pandemin som kom precis innan inspelningen av Lake Drinker skulle börja. Bandet ville återigen arbeta med Karl Daniel Lidén som gjorde första skivan och som likt den skulle spelas in live i Studio Gröndal i Stockholm i april 2020. Pontus skulle direkt efter inspelningen få barn och vid eventuell sjukdom kunde han glömma att medverka under förlossningen. Karl Daniel gick i sin tur på en medicin som gjorde att han var extra känslig. Så bandet fick spela in skivan en och en, hela tiden i separata rum från Karl Daniel så att de aldrig träffades.

– Sen var ju alla musiker arbetslösa så då kunde man få lyxen att använda klassiska slagverk med tubular bells, vibrafoner och glockenspiel och allt möjligt spelat av Pelle Jakobson från Radiosymfonikerna. Han hade tid och hela Berwaldhallen till sitt förfogande. 

Vem? Horndal är ett band med rötter i den lilla bruksorten Horndal i Dalarna och har tagit på sig ansvaret att vara språkrör för den döende landsbygden.

Vad? Horndal spelar en korsning av metal, sludge och hardcore men kallar själva sin musik rostig metal. Trummisen Pontus skriver det mesta av musiken och säger själv att de låter som de gör för att han spelar trummor på gitarren när han skriver.

Var? Bandet är baserat i Stockholm men är i hjärtat horndalingar i exil.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA