x

LISTA:10 fantastiska spelningar du bör kolla in nu

LISTA:10 fantastiska spelningar du bör kolla in nu

“Jag skulle kunna offra ett finger för att få gå på spelning igen”, är en fras som har tänkts både en och två gånger under det senaste året. Nog rycker det i live-nerven vid det här laget och saknaden av att få stå och svettas med vänner och främlingar på fullsatta spelningar är stor. Som tröst har vi samlat tio live-spelningar som förhoppningsvis kan vara ett ledande ljus i det något trista pandemi-vardagen.

Blondie, Convention Hall, Asbury Park, 7/7/1979

Med tre skivsläpp i ryggen och det fjärde albumet ute inom ett par månader spelade Blondie i New Jersey för snart 42 år sedan. Superhits såsom One Way Or The Other, Heart Of Glass och Hanging On The Telephone finns med. Bra energi, Debbie Harry i sitt esse, vad mer kan man önska sig?

Sex Pistols, Winterland, San Francisco, 1978/1/14

Sex Pistols första och sista USA-turné. Under turnén blev stämningen i bandet sämre och sämre tills de till slut bröt upp. Nedan är Sex Pistols absolut sista spelning som dessutom fångades på kamera. 

Kurt Vile & The Violators, Rock Werchter, Belgien, 2019/06/28

Kurt Vile bjuder in lyssnaren till ett alldeles eget universum där man får luta sig tillbaka och låta hans fyndiga texter och behagliga röst fylla hela rummet. Vill man förstärka upplevelsen av spelningen på Rock Werchter kan man lägga sig i soffan och dra en filt över sig, för en ännu mer omslutande upplevelse. 

Tracy Chapman, Oakland Coliseum Arena, Oakland, 1988/04/12

Tracy Chapmans uppträdande från 1988 är fullständig magi. Själv på scen med endast sin egna gitarr som komp framför hon en spelning som ger gåshud från start till slut. 

Guns N’ Roses, Tokyo Dome, Tokyo 1992/2/22

Guns N’ Roses i slutet av sin absoluta peak. Use Your Illusion 1 och 2 hade släppts året innan och Axl Rose uppträdde fortfarande i shorts, delade ut high-kicks och bjöd på en spelning som hette duga. Att bandet höll på att falla samman är inget som märks under spelningen i Tokyo förutom de två nya ansiktena som finns med på scen, Gilby Clarke och Matt Sorum, ersättare för Izzy Stradlin och Steven Adler. 

Robyn, Primavera Sound, Barcelona, 2019

Året efter att Honey släpptes uppträdde Robyn på festivalen Primavera Sound i Barcelona. Magisk och drömlik spelning, en känsla som är få förunnat men som Robyn excellerar i. 

Power Trip, Electric Factory, Philadelphia, 2016/08/06

Svettigt och ösigt på den årliga This Is Hardcore-festivalen strax innan Power Trips tredje album Nightmare Logic skulle se dagens ljus. Fullsatt lokal med die hard-fans som var där för att göra det man gör på en PT-spelning, släppa lös till 100 procent. Även ett praktexempel på hur oerhört duktig Riley Gale var på att få igång sin publik. 

Fleetwood Mac, Los Angeles, 1983

Vid det här laget hade bandet haft sitt stora genombrott och var kända internationellt. Medan de levde ut rockstjärne-drömmen sände HBO denna godbit från 1983, en fröjd för både öga och öra. 

Kendrick Lamar, Coachella, 2017/04/16

Spelningen som är ansedd vara en av Kendrick Lamars absolut bästa var två dagar efter att storsäljaren Damn hade släppts. Inför fullsatt publik uppträdde rapparen på Coachella med hög energi och levererade äldre låtar och självklart de låtar som inom en snar framtid skulle komma bli enorma hits, såsom Humble och DNA. 

 Daniel Norgren, Ancienne Belgique, Bryssel, 2016/10/30 

Många argumenterar att Daniel Norgren helst ska upplevas live och inte på skiva. Vilket stämmer till en viss del, Norgren briljerar i vilket medium han än tar sig an. Men att avnjuta en nästan 15 minuter lång experimentell version av Howlin’ Around My Happy Home är ett privilegium man får genom att se honom live.

Vilken spelning drar du gärna på när saknaden efter konserter blir för stor?

LÄS OCKSÅ: Generation Z vill se Eminem “cancelled” – rapparen svarar med video


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA