x

När en partiledare gick på knark-rave

När en partiledare gick på knark-rave

I BACKSPEGELN-sektion ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Nu är det fasen dags för lite raka puckar. Till att börja med, vem fasen går på rave utan att ta droger? Går det ens att rejva hela natten och in på påföljande förmiddag endast "hög" på dans och bra stämning? Nej. Det är klart som fasen att det förekommit rikligt med droger på varenda rave som någonsin hållits.

Med det sagt, så förekommer det även droger på en jäkla massa andra ställen. Och detta har alltid varit en stor jäkla nagel i ögat på samtliga partier som figurerar i riksdagen. I en svensk kontext har det alltid varit om inte helt okej så i alla fall socialt accepterat att blecka ned sig varenda helg. Medan ett enda litet bloss av jazztobak setts som en direkt inkörsport till heroinsprutor och ett liv rännstenen.

Det är givetvis helt befängt. Men i linje med svensk drogpolitik så skapades den så kallade Ravekommissionen hos polisen 1996. Etablissemanget reagerade på den ravekultur som vuxit fram och frodades på framför allt det mytomspunna Docklands vid Finnboda varv i Nacka söder om Stockholm.

"Ravekommissionen", det är som att "våld i nära relationer"-sektionen hos polisen skulle döpas till "Papparockskommissionen". Men sådana var, och i någon mån är, tiderna. I Sverige har droger, eller "knark", som det ofta heter här, alltid varit det absolut farligaste man kan syssla med. Ravekommissionen skulle senare komma att byta namn till Ungdomssektionen, och det var väl tur det.

Mitt i denna skräck för rave och droger så valde Vänsterpartiets dåvarande partiledare Gudrun Schyman att besöka Docklands i september 1996. Polisen hade förbjudit offentliga tillställningar på Docklands, men i skydd av att ansamlingen av människor påstods ha samlats för en "demonstration mot våldet" så bedömdes besökarskaran utgöra en "allmän sammankomst" och festen kunde hållas. I och med att Schyman höll ett tal så stärktes också den bedömningen. Rejvet skulle enligt SVT-nyheterna på plats inte ha kunnat hållas utan Schymans hjälp.  

Men framåt 03:30 beslutade sig ändå de närvarande poliserna för att avbryta festen. Schyman, som hade dansat fram till dess, kördes ut tillsammans med de 200 besökarna på Docklands. Och partiledarens deltagande i festen på det omtalade Docklands sågs knappast med blida ögon av representanter från andra partier eller ens inom det egna partiet.

Riksdagsledamoten och vänsterpartisten Kenneth Kvist tyckte att Schyman hade valt ett illa valt tillfälle att besöka Docklands och varnade för att Vänsterpartiet skulle kunna komma att förknippas med den "knarkliberala inställningen" som fanns i det omdiskuterade och utomparlamentariska partiet Frihetsfronten.

Men Schyman tyckte mest att de här festerna verkade helt okej och att Docklands var ett "trevligt ställe". Hon hyllade antivåldsbudskapet och verkade ha kul hela vägen fram till 03:30 på morgonen.

Vilka tider. Samma uppskruvade tonläge i narkotikadebatten är det inte riktigt längre. Men svensk narkotikapolitik har inte förändrats. För 18 år sedan sa den dåvarande hälsoministern och nuvarande justite- och migarationsministern Morgan Johansson (S) att Sverige skulle vara drogfritt om 10 år.

Det gick ju bra. Och narkotikadödligheten i Sverige är högst i Europa.  

Rave on!

Se SVT:s två inslag om Gudrun Schymans besök på Docklands HÄR och HÄR

LÄS OCKSÅ: Njut av 45 minuter lokal-TV från Hultsfred 1995


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA