x

Musikkursen för den som vill göra sin egen grej

Musikkursen för den som vill göra sin egen grej

Ett stenkast från centrala Norrköping ligger sedan 30-talet ett lärosäte som ser sig lika mycket som en mötesplats som en folkhögskola. Och mötena på Marieborg handlar om utveckling – såväl personlig som gemensam, med utgångspunkt i kreativitet och stort deltagarinflytande, samt demokrati, jämlikhet och respekt för alla människor oavsett bakgrund. Förutom allmänna kurser finns här möjlighet att fördjupa sig i teater, textil och skrivande – och inte minst i musik.

GAFFA har pratat med Viktor Nordström Käll och Martin Boström, två studenter på den tvååriga linjen
MM&E – Marieborg, Musik och Entreprenör – om deltagarnas inflytande och om sina favoritmoment bland ensemblespel, låtskrivande, musikproduktion och branschkunskaper.

Vilka var era bakgrunder innan ni hamnade på Marieborg?

Viktor: Jag läste estetiska programmet på gymnasiet och har alltid spelat musik i olika konstellationer. Jag spelade trummor i bandet Norra Promenaden och två av bandmedlemmarna inspirerade mig till att söka musikkursen på Marieborg. Jag har testat de flesta instrument som finns i allt från punkband till musikaler. I höstas släppte jag min debutsingel Ett Brustet Hjärta och nu i mars kommer min andra. Jag lär mig mycket som jag använder i min egen karriär vilket är superbra.

Martin: Jag läste den treåriga utbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning på universitetet i Norrköping, vilket gav mig en väldigt bra grund – det var mycket fokus på projektarbeten. Musikaliskt har jag spelat i olika mindre konstellationer utan några större mål, men med den här utbildningen har jag fått en chans att satsa på musiken.

När är linjen som roligast?
Viktor: Jag älskar hela musikbransch-delen av utbildningen, den ger en massor av givande kontakter och möjligheter. Det är perfekt eftersom jag skriver och släpper egen musik, att skapa sig ett nätverk inom musikindustrin. Branschdagarna vi har är riktigt roliga. Rigo från The Latin Kings och Infinite Mass var och föreläste en gång och det var väldigt intressant.

Martin: Musikteoretiskt har jag utvecklats mycket genom vissa moment, vilket gjort att jag vågar testa saker utanför min bekvämlighetszon. Även när vi arbetat med ljudlandskap känner jag att jag utvecklas mycket, hur man ska få till det ljud man strävar efter. Att lära sig grunderna i instrument man inte tidigare spelat är också riktigt kul.

Skolan strävar efter en jämn könsfördelning på utbildningen. Var har du för bild av skolans arbete med jämställdhet, Viktor?

Viktor: Jag tycker det är jämnt på skolan, och man får vara sig själv vilket är viktigt när man är i en kreativ miljö. Det finns dessutom väldigt mycket för eleverna att säga till om, det känns som att utbildningen lyssnar på oss. Vi är väldigt självständiga när det kommer till gig, då vi oftast får sköta alla delar själva – från marknadsföring till att sköta ljudet.

Hur hoppas ni kunna ha nytta av allt ni lärt er under de två åren?

Viktor: Alla kontakter man har fått kommer vara med en genom karriären, men även vetskapen om att låtskriveriet är en väldigt liten del av att vara artist. Det funkar inte bara att kunna sjunga och spela, har vi lärt oss, utan du måste ha en överblick över branschen.

Martin: Jag fokuserar på mitt band Corduroy som jag och min högra hand Olle Rosén drog igång ungefär samtidigt som jag började på skolan. Och det var även tack vare skolan jag träffade Amanda Wallin som sjunger i bandet. Mitt mål var helt enkelt att vi skulle bli bättre musiker och lära oss att arbeta effektivare genom att planera och strukturera, oavsett hur jävla tråkigt det låter.

Vem skulle utbildningen passa som handen i handsken?

Viktor: Mer specifikt, om man skriver låtar och vill jobba på sin artistsida så är kursen väldigt givande. Du kommer lära dig hur du blir din egen manager.

Martin: Alla som sysslar med musik, oavsett. Utbildningen är väldigt fri i sig själv och det är upp till var och en vad man vill skaffa sig för kunskaper och vad man vill fokusera på. Man behöver inte ha ett mål innan man kastar sig in i en utbildning, så länge man är öppensinnad så tycker jag den lämpar sig för alla typer av musiker.

Lyssna på Viktor här (singer-songwriter/pop).

Lyssna på Corduroy här (shoegaze/Stone Roses på svenska). 

Sista ansökningsdag är den 16 april. Läs mer om MM&E och ansök här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA