x

Med vargen som beskyddare

Med vargen som beskyddare

I den norska staden Bergen fullkomligt kryllar det av artister, musik och talang om man ska tro 21-åriga Mia som frontar L.U:N.A. Född i franska Chamonix men efter sju år bosatt i just Bergen är hon en bubblare på de norska scenerna och populär främst i huvudstaden Oslo. Dagbladet i Norge kallade hennes projekt i fjol för Norges Billie Eilish och visst finns där fler likheter än den råa, ärliga musiken och den mörka estetiken. Likt Eilish produceras all musik tillsammans med den äldre brodern och bästa vännen Leo, som mestadels står för beatsen medan Mia författar texterna. 

– Utan honom hade jag kanske aldrig kommit in i musikvärlden. Det var Leo som fick mig att börja göra musik och släppa vår första singel 2016.

Inspirationen är blandad och sträcker sig från jazz till reggae, Pink Floyd till den franska rapduon PNL. Vissa kallar musiken för R&B, andra indiepop eller till och med hiphop. Själv tror hon att det är hennes kläder och attityd som lätt kan förväxlas med hiphop, men musiken flyter mellan flera olika genrer, allt beroende på vad syskonparet känner för att producera i stunden. Texterna skrivs på norska men har inslag av franska meningar där hon tycker att det faller sig naturligt. Något som har väckt en nyfikenhet hos lyssnarna som behöver söka upp de franska frasernas betydelse för att kunna förstå. 

“A FULL CIRCLE OF ART”

Tillsammans vill syskonparet skapa ett universum, eller vad Mia beskriver som “a full circle of art”, kring sin musik via albumomslag, musikvideor och konserter. Universumet är mörkt och kretsar mycket kring det som är läskigt som monster, mörka skogar och vargar.  

– Jag har alltid fått höra att jag har vargögon vilket sakta ledde till att jag såg vargen som min beskyddare, mitt spirit animal. Därför blev också mitt artistnamn Luna, som i månen.

På deras EP från 2020, Mon Anomi, syns just vargen och Mia själv i en mörk skog på omslaget. Texterna är personliga och handlar nästan uteslutande om hennes eget liv och erfarenheter. Skrivandet har varit något som artisten behövt göra, likt terapi, för att kunna konversera med sig själv och skapa klarhet. Vissa saker som inte har gått att prata om har hon istället kunnat skriva om. När låtarna och dess texter släpps kommer insikten av vad hon har gjort och hur utelämnande det hon skrivit faktiskt kan kännas. Releasedagar är därför långa och tuffa med känslan av att vilja gömma sig och ta bort Instagram, trots att hon måste promota den nya musiken via sociala medier. Stödet och räddningen finns att hämta i familjen, framför allt i långa samtal med den ständiga kompanjonen Leo. När texterna väl är ute och feedback kommer in är det som att hon kan släppa det på riktigt, som tidigare nämnt likt terapi.  

– Om det finns ett budskap i texterna är det enligt mig ärlighet. Det är lätt att känna sig ensam i en värld präglad av yta och glittret från sociala medier. 

SKULLE ÖPPNAT FÖR POST MALONE

I texterna försöker hon vara så ärlig som möjligt för att få lyssnarna att känna sig mindre ensamma. Något som hon har blivit tackad för men också mötts av med chock, framför allt av folk som känner henne vilka inte hade en aning om exakt hur hon kände. Ett resultat av att ha lättare att uttrycka svåra, personliga saker i text än i tal.

Förhoppningar är något hon har slutat ha efter pandemins alla inställda festivaler och konserter. Hon skulle ha öppnat för världsstjärnan Post Malone på sin drömscen i Oslo i sommar, något som inte längre blir av. De inställda giggen har dock lett in henne på nya intressen såsom mode och att lära känna människor inom modebranschen. Just nu jobbar hon på att få fram sin egen merch. Men ny musik har också gjorts. I mars släpptes singeln Fairytale, ett samarbete syskonparet gjort med den Oslobaserade EDM-duon TRXD.

Förändras ert mörka universum något med den nya musiken?

– Det känns kanske som att det är lite ljusare nu, med de sakerna vi jobbar med. Men det finns alltid som en dark twist. Till exempel i Fairytale finns det något mörkt i sången. Atmosfären och ljuden blir mörker även om det också finns något slags hopp i de nya sångerna.

Vem? Mia Roussel har sedan 2016 skrivit texter och gjort musik tillsammans med sin bror Leo under namnet L.U:N.A. Uppvuxen i en musikalisk familj har musicerandet men även skrivandet alltid varit en självklar del av hennes liv. Med ett brett spektrum av influenser i bagaget skapar hon ärlig och sårbar musik på norska blandat med franska.

Var? De första åren spenderades i Frankrike innan familjen flyttade till norska Bergen. Uppväxten i två olika världar har format henne både som människa och artist.

Vad? Mia vill själv inte sätta en stämpel på musiken hon och hennes bror producerar. Fokuset ligger på vad de tycker om att skapa i stunden och känslan som ska förmedlas till de sårbara och personliga texterna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA