x

Alba August: “I den jävligt mörka tunneln ser jag lite ljus”

Alba August: “I den jävligt mörka tunneln ser jag lite ljus”

Artisten och skådespelaren Alba August släpper idag, 9 april, sin tredje singel Killing Time från det  kommande debutalbumet som landar senare i år. Vänner av exempelvis Florence And The Machine och episk pop bör kolla in det här.

– Killing Time handlar om någon som vill bli sedd. Någons inre skriker SE MIG, jag står HÄR, säger Alba om den färska singeln.

I vår artikelserie Resan berättar hon om att se ljuset i tunneln, dagliga kyrkbesök och känslan av att se sin musik vakna till liv.

Våfflor i Visby

– Vi sitter på Vår Fru i Visby. En ny restaurang som min skådiskompis Lia Boysen startat. Det är jag, Tobias Fröberg (min producent) och Lars Skoglund (trummis). Lars har precis lagt trummor till flera av låtarna till den kommande plattan. Servitrisen kommer med våra våfflor. Jag äter en med getost, och Tobias och Lars med rom och rödlök. Jag är nöjd med situationen. Att få sitta en hel förmiddag och lyssna på när ett ärkeproffs lägger trummor till nåt som jag har varit med och skrivit. Och sen sitta och käka våfflor. Det känns så lyxigt och härligt alltihopa. 

Bottenlös sorg

– Jag sitter i Tobias soffa och gråter. Det håller på att skita sig i min relation. I den bottenlösa sorgen är jag tacksam för att jag har skivan, nåt att hålla fast i när känslorna av meningslöshet fullständigt tar över. Tobias gör en kopp koffeinfritt kaffe till mig. Kaffe är det bästa med livet, men mina nerver fixar inte koffeinet. Vi lyssnar lite på det vi gjort de senaste dagarna. I den jävligt mörka tunneln ser jag lite ljus, det ger mig kraft det vi håller på med. 

Skapar små rutiner

– Det är december och den här gången är jag i Visby i två veckor. Jag bor precis vid Domkyrkan. Det är ett sorglig december. Jag skapar mig små rutiner. Varje morgon går jag först en promenad till havet, vågorna känns väldigt dramatiska. Sen går jag till kyrkan, swishar 20 spänn och tänder ett ljus. Det ligger alltid en ung kvinna med en ryggsäck och sover i entrén. Jag gråter lite. Det är tyst i kyrkan och det älskar jag. 

Killing Time och sången

– Februari. Ännu ett Zoom-möte med Tobias och Nicholas Johansson (A&R på Universal). Vi lyssnar på demon till Killing Time. Tobias och Nicholas tycker det låter bra, bara små grejer i prodden som behövs slipas. Jag rynkar hela mitt ansikte, jag tycker sången är vedervärdig. Jag lyckas övertala dem att jag måste sjunga in den igen. Jag bokar en studio och tekniker och sjunger in den igen. Nästa Zoom-möte. Tobias vill bli klar med låten. Jag orkar som vanligt inte prata. Jag bokar en biljett till Gotland om två dagar, för att åka och sjunga in den hos Tobias en tredje och sista gång. 

“Glas och tallrikar åker i golvet och det är ett jävla väsen”

– Jag drar Ville Virtanen, en av mina favoritskådespelare, över ett findukat bord inne på Nationalmuseum. Glas och tallrikar åker i golvet och det är ett jävla väsen. Fotografen vill ta en till tagning. Vi försöker re-setta bordet och Ville lägger sig på samma position igen och jag börjar dra. Angelina, min regissör, är nöjd med tagningen och vill gå vidare till nästa sekvens. Jag är trött men har ändå all energi i världen, för det är så övermäktigt det jag upplever. Att alla dessa människor är här och gör sitt bästa för att skapa en musikvideo till MIN LÅT.  

Killing Time är skriven och producerad av Alba och Tobias Fröberg (Frida Hyvönen, Kleerup, Astrid  S med flera). För tillfället arbetar de båda just nu med Albas debut-EP som kommer i maj och hennes  första album som släpps senare i höst.

LÄS OCKSÅ: Punkband chockade Malmö med "skändad svan"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA