x

Hultsfred – nio år senare

Hultsfred – nio år senare

I år, 2021, är det nio år sedan den sista Hultsfredsfestivalen genomfördes. Även om tiotusentals musikälskare inte längre vallfärdar till de småländska skogarna är musiken fortfarande central på den lilla orten. GAFFA har träffat eldsjälarna som fortsätter att hålla musiken levande i Hultsfred.

Den 20 - 22 maj kommer festivalen Live at Heart Southeast genomföras som ett samarbete mellan Hultsfred, Kalmar, Oskarshamn, Talent Coach och Live at Heart i Örebro. På grund av pandemin kommer hela festivalen genomföras på nätet och med anledning av detta evenemang passade GAFFA på att ta tempen på dagens musikliv i Hultsfred. 

 Under ett tjugotal år var Hultsfredsfestivalen den årliga mötesplatsen för musiknördar och musikbransch i Sverige. Många såg fram emot att åka tåg till Hultsfred, festa och lyssna på musik i dagarna tre invid sjön Hulingen. Såväl SVT som ZTV live-sände under många år och under 2005 samt 2006 noterades de största publiksiffrorna i svensk historia med mer än 30 000 besökare per festival. 

 2009 gick arrangören Rockparty i konkurs varpå varumärket Hultsfredsfestivalen köptes upp av tyska FKP Scorpio. 2012 genomfördes den sista "riktiga” Hultsfredsfestivalen vilket innebär att det alltså har gått nio år sedan den sista festivalen genomfördes. Så hur ser det ut i Hultsfred idag?

gallery_large

 Vi pratar med Putte Svensson Sahlin som på 80-talet var med och startade Hultsfredsfestivalen och som sedan 2013 driver Hotell Hulingen: 

 – Just nu är ju det mesta nedstängt på grund av pandemin. Vi har precis som alla andra fått ställa in mängder av konserter och evenemang. Som tur är för hotellet så finns det företag i området som behöver rena hotellnätter, så det överlever vi på just nu. 

 Hotell Hulingen var under många år en central plats för svensk media- och musikbransch där såväl journalister som artister bodde under festivaldagarna. Nuförtiden arrangerar hotellet i vanliga fall över 100 konserter och evenemang per år, rätt unikt då Hultsfred med sina drygt 15 000 invånare får anses som en tämligen liten ort.. 

 – Det är inte många utanför regionen som är riktigt medvetna om det men Hultsfred är fortfarande en musikort att räkna med, säger Putte Svensson Sahlin. 

 – Vi har det enda svenska företagsekonomiska högskoleprogrammet Music & Event Management (MEM) som under 20 års tid utbildat professionell personal till musikbranschen i Sverige. Vi har det nationella rockarkivet, festivaler som Mörkaste Småland, This Is Hultsfred och Rookiefestivalen. Kommunen har också fortsatt med musikaliska satsningar som Hultsfred – The Walk och Musiklekparken. 

 Den 20 - 22 maj arrangeras i år showcase-festivalen Live at Heart Southeast, ett samarbete mellan Live at Heart i Örebro och Hultsfred, Kalmar och Oskarshamn. Grundtanken var en fysisk festival på plats men på grund av pandemin genomförs allt nu som en livesändning. 

 Sara Westerberg som jobbar med eventet genom organisationen Talentcoach:

 – Jag startade min "musikbransch-karriär” genom att studera och bo i Hultsfred och skapade där ett starkt och stort nätverk inom branschen. Hultsfred sammansvetsade oss som grupp och jag har verkligen fått vänner för livet med mig därifrån. Inom Talentcoach samarbetar vi nära med Music & Event Management-studenter och med deras lärare för att på så sätt stärka industrin här i Kalmar län. 

 Även Emelie Stockhaus är tidigare student på Music & Event Management och jobbar idag med Talentcoach: 

 – Jag är frilansande projektledare för Live At Heart Southeast så mitt jobb är ganska vitt och brett. Det är roligt att jag får lägga en grund till kommande års festivaler eftersom detta är första året som den genomförs. Jag tycker faktiskt det är extra roligt att få jobba med musik och event i dessa tider eftersom vi vet att live-musiken kommer tillbaka och man tvingas att vara kreativ. 

 – Jag började plugga Music & Event Management för nio år sen och spenderade mitt första utbildningsår i Hultsfred. Jag har många fina minnen från tiden i Hultsfred och flera av mina kurskamrater är fortfarande nära vänner eller kollegor ute i branschen. Under tiden vi bodde i Hultsfred fick vi chansen att genomföra konserter och festivaler – både genom studierna men även privat.  

gallery_large

 Just utbildningen Music & Event Management har under årens lopp haft en viktig roll i den svenska musikbranschen. Även efter att den "stora" festivalen försvann har ca 30-40 studenter utbildat sig varje år för sedan att gå vidare till att jobba på skivbolag, bokningsbolag, Spotify och på musikförlag.

 En viktig samarbetspartner till utbildningen är just Talentcoach. Verksamhetsledaren Bosse Nikolausson berättar mer:

 – Talentcoach är en del av Länsmusiken i Kalmar och vi bygger verksamheten på ”hållbar artistutveckling” där det långsiktiga målet är viktigare än det kortsiktiga. Det är i grunden en coachingverksamhet där vi hjälper akter med allt från starta företag och juridik till produktioner, scenframträdande och nätverk. 

 – Hultsfred har sedan starten varit en självklar part i vår verksamhet, dels förstås på grund av historien med Rockparty och festivalen men även att det efter Hultsfredsfestivalen fortsatt med andra festivaler. Hotell Hulingen har även fortsatt sin verksamhet och både regionala, nationella och internationella artister spelar där. Ibland kan det kännas som man är på en klubb i någon mindre stad i Nordamerika eller liknande. 

 En av de större satsningarna på musik i Hultsfred står Svenskt Rockarkiv för – sveriges största arkiv för populärmusik som redan 2003 flyttade från Stockholm till Hultsfred och sedan hösten 2020 befinner sig i helt nya ändamålsenliga lokaler. Vi pratade med Stefan Ölvebring, arkivchef, om rockarkivets roll: 

 – De nya lokalerna har inneburit ett lyft för arkivet. Förutom att de ligger mer centralt belägna i Hultsfred och därmed är mer synliga för besökare så är lokalerna anpassade efter de arkivkrav som finns. När Hultsfred övertog förvaltandet av Svenskt Rockarkiv från Statens Ljud- och bildarkiv (numera Kungliga biblioteket) så rymdes samlingarna i två flyttkartonger. Idag består arkivet av hundratusentals objekt. 

 – Under tiden i Hultsfred har det även skapats kataloger för alla objekt samt databaser för att allmänhet och forskare snabbt ska kunna hitta information. Vi har även digitaliserat mycket av materialet i samlingarna samt skapat flera utställningar kring svensk pop och rock.

 Även Stefan Ölvebring började sin bana på högskoleprogrammet MEM: 

 – Jag är i grunden ingenjör men valde vid 28 års ålder att skola om mig. 2000 började jag plugga i Hultsfred i och med att Music & Event Management startade. Efter avslutade studier fick jag jobb som musikbibliotekarie på Rock City i Hultsfred och bara några veckor därpå fick jag upp ögonen för Svenskt Rockarkiv. 

 Utbildningen Music & Event Management går som en röd tråd genom mycket av dagens musikverksamheter i Hultsfred. Studenterna arrangerar festivaler och konserter som en del av utbildningen och använder sig av rockarkivet för forskning och uppsatsskrivande. De finns också med i många av de andra aktiviteterna som exempelvis den interaktiva upplevelsen The Walk som gör det möjligt för besökare att kunna uppleva festivalen som den var en gång i tiden – på plats. 

 Anneli Andersson, programansvarig på Music & Event Management vid Linnéuniversitetet: 

 – Vi är stolta och jätteglada att kunna erbjuda Sveriges idag enda business-utbildning med spetskompetens mot musik- och eventbranschen. Det är intressant att en så liten ort som Hultsfred har ett så omfattande musikliv och kanske framförallt ett så unikt nätverk ut till den nationella och internationella musikbranschen. 

För mer information om de olika musikverksamheterna, se följande länkar 

www.lnu.se/program/music-event-management-egmem/kalmar-ht  

www.svensktrockarkiv.se   

www.campushultsfred.se  

www.hotellhulingen.se  

www.hultsfredthewalk.se  

www.morkastesmaland.se   

www.talentcoach.se 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA