x

Ragnar Ægir skapar cinematic widescreen pop – "jag vill utforska olika tempon och känslor"

 Ragnar Ægir skapar cinematic widescreen pop – "jag vill utforska olika tempon och känslor"

Med en förkärlek för Pink Floyd, och tio år i techvärlden, har isländska Ragnar Ægir äntligen hittat sin plats i den filmiska musiken. Som barn var han besatt av musik, men när studier och jobb tog över hans liv sattes musiken åt sidan i hela tio år. Sex veckor hemma med bruten fot och en 30-årskris var vad som fick honom att inse vad han faktiskt behövde i livet.

– Att fylla 30 var en stor vändpunkt för mig. Jag insåg att om jag någonsin ska ta tag i musiken på riktigt, borde jag börja nu. […] Jag bestämde mig för att ha en plan redo innan jag fyllde 31. Och på min 31-årsdag nu i februari släppte jag min första singel The Surface.

Och vilken debut sedan! The Surface passar precis in i beskrivningen han själv ger sin musik. ”Cinematic widescreen pop”. Ragnar drar paralleller till en bioduk:

– Du vet när man går på bio och ser på film med de där svarta fälten som tar upp 20 procent av skärmen. Det är den musiken jag siktar på att göra, den som passar in i sådana filmiska sammanhang. Jag vill utforska olika tempon och känslor, men jag tror att det som alltid knyter samman låtarna är den där widescreen-känslan.

Ragnar talar mycket om kopplingarna till det visuella. Han uttrycker en stark fascination för filmskapande och specifikt det magiska som uppstår när film och musik möts. Vi har redan fått ett smakprov av den magin i och med musikvideon till The Surface. I den har Vikings-kändisen Ragga Ragnars huvudrollen. Hon spelar en kvinna som finner sig själv fast i ett jobbigt mönster i livet. Äntligen hittar hon en efterlängtad frihetskänsla när hon, bokstavligen, dyker ner i den iskalla Atlanten. Denna skildring är inte långt ifrån Ragnars egna upplevelse, knappt ett stenkast bort.

– Var tredje månad gick jag in i väggen. Så såg mitt liv ut de senaste tre åren. Jag behövde en paus från det livet, och musiken var ett sätt för mig att lätta på trycket och göra något jag älskade istället för något jag var tvungen att göra.

Var det ett svårt steg eller kändes det naturligt att komma tillbaka till musiken?

– Det var nödvändigt. Hela min kropp skrek att jag behövde få utlopp för allt jag hade gått igenom de senaste åren. Allt det här hände samtidigt som jag precis hade bildat familj, och hade en son på ett och ett halvt år. Dessutom hade jag en bruten fot och kunde inte resa på sex veckor. Jag insåg då att jag lärde känna min son bättre under de veckorna än vad jag hade de första 18 månaderna av hans liv. Jag ville inte vara den olycklige, stressade killen som inte känner sitt eget barn.

Han förklarar hur viktig familjen är för honom och hur hans barn motiverar honom att vara en bättre person, både som private Ragnar men också som artisten Ragnar. 

Han förklarar också hur stor roll hans isländska blod spelar i sitt artisteri. Han nämner ett antal beundransvärda isländska personer som lyckats ute i världen innan honom. Det är inte överraskande att Björk kommer på tal. Ragnar menar att det finns en särskild kraft hos islänningar, och det, tillsammans med landets historia och natur, tillför något speciellt till Islands kändaste profiler.

Han lyssnar själv mycket på 60- och 70-talsmusik och var ett stort Pink Floyd-fan som ung. Men han uttrycker också hur mycket han beundrar en del nyare artister – som Billie Eilish och The Weeknd  i deras sätt att producera. Dock skulle han aldrig kunna se sig själv skriva samma sorts musik som dem.

– Det känns inte möjligt för mig att härma den sortens musik jag personligen lyssnar på, säger Ragnar med ett skratt i halsen och fortsätter:

– Men sättet de producerar sin musik på är väldigt inspirerande.

Ragnar Ægir är en spännande artist med ett otroligt driv. Han hintar om en del film- och musikprojekt som han jobbar på just nu. Härnäst blir det fler singlar, och kanske en EP eller ett album längre fram.

Vem? Isländske Ragnar Ægir, 31 år gammal.

Vad? En artist med hög arbetsmoral och en genuin passion för musik. Han skapar filmiska låtar med personliga texter och starka kopplingar till isländsk natur.

Var? Ragnar är från Island men bor numera i Tyskland med sin flickvän och sina två söner.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA