x

BLOGG: Estlands upplaga är obegriplig – jag gjorde den ”Så Mycket Bättre” åt er

BLOGG: Estlands upplaga är obegriplig – jag gjorde den ”Så Mycket Bättre” åt er

Så, jag trillade in på ett Youtube-klipp från Estlands Så Mycket Bättre, Laula Mu Laulu – och det var helt obegripligt. Eller, jag förstod ju liksom upplägget, och jag förstod vad som pågick. Allt är ju likadant som i den svenska versionen. Men programmet tappar verkligen sin mening när man är så kulturellt bortkopplad som man bara kan vara.

Jag vet ingenting om estländsk musik och ganska lite om Estland överhuvudtaget, om jag ska vara helt ärlig. Hela Laula Mu Laulu-upplevelsen blir som att se Marsmänniskor iklädda männskohudskostymer spela människor. Det är nästan skrämmande.

Det är så här amerikaner känner när de tittar på vårt Så Mycket Bättre. Det är så här Pitchfork känner när de stöter på masspsykos och Håkan Hellström under Way Out West. Så min hjärna börjar arbeta. Jag börjar tänka på vilka dessa estländska artisters svenska motsvarigheter skulle kunna vara? Jag försöker bygga upp något slags kulturell närhet till dem.

Så nu ska jag dela med mig av mina tankar. Jag har ingen aning om man i Estland sätter en "i"-ändelse på allt precis som i Finland. Min hjärna gör dock det, tyvärr. Förlåt Estland och Finland.

Så här har ni deltagarna i Estlands Så Mycket Bättre

Rogeri Pontari

gallery_large

Petteri

gallery_large

Svenneli-Bertili Taubi

gallery_large

Veronici Maggeri

gallery_large

Anni Sahleni

gallery_large

Eddi Magnasoni

gallery_large

Victori Lekselli

gallery_large

LÄS OCKSÅ: Bekräftat: Daniel Adams-Ray och Harpo till Så Mycket Bättre


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA