x

28 färska skivor du bör kolla in

28 färska skivor du bör kolla in

OBS! En spellista med alla skivsläpp hittar du längst ner i artikeln.

Pascal – Förra albumet kom till i klassiska Hansastudion i Berlin, men nu var det dags att gå tillbaka till grunden, spela in hemma, spela in fort. Och det märks, hela skivan andas desperation och frustration. Det är som en rå, öppen dallrande nerv som man knappt vågar röra. Rått, primitivt, skevt och fullständigt, fullständigt underbart. Pascal har på något sätt lyckats att kombinera alla influenser och tidigare plattor i en enorm, frustande, vibrerande koloss till platta. Det är utan tvekan deras bästa skiva och kanske till och med årets bästa, för det här blir svårt att överträffa. - Mathias Skeppstedt

Med stilettklackar lika höga som självförtroendet tar Cobrah över vilket rum hon än äntrar, som ett färgstarkt neonljus på de dunkla fetischklubbarna. Den inledande tunga och avskalade drum and bass-bangern är som en uppfriskande örfil på den avsomnade klubbscenen under pandemin. Den nya drottningen av elektronisk musik fortsätter alltså att sätta eld på dansgolv medan hon droppar hit efter hit på undergroundscenen, där hon stoppar en gagball i munnen på alla konkurrenter som får se sig själva munkavlade av hennes briljans. - Jim Knutsson

Damen – Musiken går ofta i dur medan texterna går i moll som en uppgörelse med besvikelsen på folk som lovar mer än de står för. Tomma löften och ett mörker av att människor alltid visar sig vara samma ryggradslösa djur levereras som kontrast till den ljusa indiepopen som levereras rakryggad med en doft av The War On Drugs. - Jim Knutsson

Nog har St. Vincent flörtat med ett funkigt sound tidigare, men aldrig i denna extrema utsträckning. Albumet skulle rentav kunna kallas mer för just funk än artrock, och man kan ibland dra direkta paralleller till Prince. - Andreas Trella

Andy Bell – Ride-medlemmen släpper solo-EP.

Damien JuradoAlbumet innehåller tio intensiva berättelser om människor som är fast beslutna att inte brytas ner av svåra omständigheter. Med det egenproducerade albumet har Damien Jurado inspirerats av skivor som Lou Reeds The Bells och Paul McCartneys Ram.

Daya – Lika träffande som kommersiell pop som bland annat behandlar att ta kontrollen över begreppet bad girl. "Att bara vilja ha en one night thing som kille, det har varit en så åtråvärd sak inom populärkulturen och det ville jag vrida på – och då göra en bad girl till samma typ av eftersträvansvärda karaktär, säger bland annat Daya i vår intervju som publiceras i juninumret.

J. Cole – Ännu en träffsäker skiva där en av världens mest intressanta rappare gör nåt vettigt av det ack så uttjatade trap-soundet.

Jorja SmithBe Right Back handlar – textmässigt – till stor del om det. Om att slänga ur sig sjuka funderingar och hylla destruktiva beteenden, allt sofistikerat paketerat i Jorjas silkeslena små ”mhmm” och ”yeah”. Det är förklädd galenskap när den är som bäst. - Johanna Eriksson

Miljon – Bakom detta projekt hittar du GAFFA-favoriten Inre Frid och Lisa Millberg som bland annat var en del av The Concretes. Finfin indie som för tankarna till GBG-scenen mellan 2000-2010.

Slackin Beats – En av Sveriges bästa producenter när det kommer till klipp- och klistra-upphackad house är tillbaka. Den här gången gästas han av Yari Blue och EP:n innehåller bland annat vocal-samplingar från artister som Bennett, Naji, Ozzy, Skander och Adam Aden. "Finer Things handlar om självförverkligande. Kort & gott: att uppskatta sig själv och allt man har omkring sig."

Myles Kennedy – Alter Bridge-medlemmen har släppt soloplatta.

Old Sea Brigade – Drömsk indiefolk från Atlanta. För vänner av Charlie Cunningham och Novo Amor.

Paris Texas – Bra hajp kring den här hiphop-duon. Experimentglad och dynamisk rap.

Matt Berry – Kvalitetsstämplad psychrock från skådisen och musikern.

Sara Bug – Genuin smådistad sovrumspop.

Sarah Neufeld – Arcade Fire-medlemmen gör som så många andra AF-medlemmar och skickar ut ett lite mer konstnärligt och ambient album.

Smol Data – Indierock.

Sons Of Kemet – Jazz som tänker framåt och utmanar. 

EGGVN – Satanic death industrial metal från Mexiko.

The Black Keys – Ännu mer soulig rock från den numera väletablerade duon. Läs en längre intervju med dem i vårt juninummer.

Indiekid Aurelia – Det är ett ärligt och personligt album som innehåller tio spår om de olika faserna man går igenom när ett förhållande tar slut, samt ett bonusspår om att sitta i karantän. Albumet har växt fram under det senaste året som ett resultat av att alla i bandet gick igenom separationer ungefär samtidigt och fann tröst i varandra och i låtskrivandet. Resultatet blev ett intimt och terapeutiskt album som bär hjärtat på ärmen.

Yxa –  EP:n Deleted Scenes handlar bland annat om saknaden efter det som gått förlorat det senaste året med stängda klubbar och livescener. Väldigt bra eftertänksam elektronisk musik.

Jaqe, Michel Dida – Några av Sveriges mest intressanta rappare gör gemensam sak. EP:n har producerats av DJ Haydn och gästas av välkända röster som Melissa Horn, Ana Diaz, norska Dutty Dior och Barakat Ghebrehawariat. 

Pools – Bakom detta projekt hittar vi multi-instrumentalisten Fredrik Forell och vokalisten Arvid Hällagård, som också är medlem i stoner rock-bandet Greenleaf. Påminnande om svenska akter som The Tallest Man on Earth och Daniel Norgren, kombinerar Pools americana, folk och gospel tillsammans med udda elektroniska ljud.

Per Wiberg – En minst sagt välkänd multiinstrumentalist som har satt sin prägel på flera berömda band genom åren, som Opeth, Spiritual Beggars, Candlemass, Clutch/Bakerton Group,  Switchblade och Kamchatka för att nämna några.

Broder John – "Jag har förstått att jag behöver lång tid för att få ihop alla tankar och idéer jag har till ett projekt, jag menar det tog fyra år mellan projekten, och också då förstått hur sällsynt det är att jag faktiskt släpper det här. Så Drift, likt Cool, blir ju som mitt kreativa barn och det behandlas därefter." Sveriges svar på Kendrick Lamar är tillbaka.

LSDXOXO – Uppväxt i New York och nu bosatt i Berlin. EP:n är en klubbvänlig och kinky technosmocka till skiva och släpps via finfina XL Recordings.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA