x

LISTA: Skivomslagen som chockerade världen

LISTA: Skivomslagen som chockerade världen

Nakenhet, djursex och pedofili i all ära, men kan inte ens en man få använda vad som anses vara damkläder utan att det ska bli ramaskri? Skivomslag har chockerat fans och kritiker genom alla årtionden, från att The Beatles slaktade dockor på 60-talet till att en bebis simmade efter en krokhängande dollarsedel på Nirvanas omslag på 90-talet. När sångaren Kurt Cobain fick höra att bebisens penis skulle censureras så krävde han att stickern som skulle täcka över den innehöll texten "If you're offended by this, you must be a closet pedophile". GAFFAs Jim Knutsson listar några omslag som har skapat rabalder.

5. Kevin Rowland – My Beauty (1999)

Sångaren från Dexys Midnight Runners hade rönt stor framgång på 80-talet, men efter att bandet hade upplösts så sjönk han längre och längre ner i drogträsket. När han ryckte upp sig igen så var det med ett coveralbum i eget namn där musiken inte hamnade i fokus, och det var kanske lika bra det. Men att allt skulle handla om att nedvärdera Kevin för att han valde att porträttera sig själv i vad som traditionellt anses som kvinnlig utstyrsel är mer chockerande än det vackra omslaget. Kevin stod upp för sin rätt att klä sig hur han vill, vilket resulterade i att han fick ta emot kastade flaskor mot scenen när han uppträdde i klänning under festivalsommaren.4. Death Grips – No Love Deep Web (2012)

Den experimentella hiphop-gruppen Death Grips är inte kända för att ta den enkla vägen, varken musikaliskt eller karriärmässigt. Skivan läcktes ut på nätet av dem själva när skivbolaget inte ville släppa den i tid, vilket gjorde att skivkontraktet revs upp. Passande var då att omslaget var ett lika briljant långfinger till branschen. Bandmedlemmen Zach Hill skrev skivtiteln på sin erigerade penis, knäppte av ett foto på toaletten på det världsberömda hotellet Chateau Marmont, och klart!

gallery_large

3. Chumbawamba – Anarchy (1994)

En födsel är väl det mest naturliga som finns tänkte brittiska och punkpoppiga Chumbawamba, men inte på skivomslag uppenbarligen. Huvudet på det nyfödda barnet som kommer ut ur vaginan fick på många ställen ersättas av målade blommor, inte så anarkistiskt att gå med på censurering kan tyckas.

gallery_large

2. NOFX – Heavy Petting Zoo (1996)

På andra sidan Atlanten ville amerikanska och punkpoppiga NOFX gå ett steg längre i att chocka sina lyssnare. Det finns två omslag till deras sjätte studioalbum som båda försökte dra det längsta strået som mest kontroversiellt. På det ena illustreras en man som myser med ett får på ett olämpligt sätt med handen över djurets skrev. Som om det inte var tydligt nog ihop med albumtiteln så går han hela vägen på nästa omslag, där han och fåret befinner sig i 69:ans sexposition och utför oralsex på varandra.

1. Scorpions – Virgin Killer (1976)

Det tyska rockbandet Scorpions var tidigt ute med att sprida oro bland sina lyssnare när de döpte sitt fjärde studioalbum till Virgin Killer, ackompanjerat av ett foto på en naken minderårig tjej med en effekt av en spricka i glaset på skivomslaget placerad över vaginan. Ännu mer smaklöst än musiken med andra ord, så jag väljer att inte sprida vidare denna barnpornografiska bild. Den hemska musiken kan jag bjuda på dock.Vilka skivomslag har skakat om dig?

LISTA: 7 covers som är bättre än originalen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA