x

Sun City GBG: "Symboliserar solens bana under en dag"

Sun City GBG: "Symboliserar solens bana under en dag"

Sun City GBG hittar du en rad herrar som länge levt och verkat i Göteborgs alternativa musikliv. Carl Hedén, Francisco Ramirez Franzén, Göran Agnetun, Axel Nord och Patrik Johansson är sedan tidigare delaktiga i akter som Ikons, Oktoberklubben, Oholics, Judaskyssen och Samtidigt Som och för några veckor sedan släppte de i form av Sun City GBG en tre låtar lång EP. Vi bad Francisco guida oss igenom skivan – Låt För Låt. Lyssna in dig på plattan som bär på tydliga Madchester-vibbar samtidigt som du läser om låtarna:

LET THE LIGHT

– Vill minnas att det var en ganska enkel låt att spela. Flera avgörande beslut för hur den låter togs i stunden under inspelningen och inte sällan är det de besluten som senare har givit en god portion karaktär till slutresultatet. Det är kanske inte supertydligt för någon annan än oss själva men dessa tre låtar symboliserar solens bana under en dag. Let The Light symboliserar gryningen, hur ljuset lägger sig över dagen och världen vaknar ännu en gång. Den drivs av en slidegitarr, ett arpeggio och en trumvirvel som aldrig slutar eka. Det är Älvsnabben som bryter det stilla vattnet tidigt en söndag till tonerna av den avklingande svartfesten vid Röda Sten. 

COMMUNICATOR

– I låtens barndom spelade vi denna som en ganska lugn låt. Där Calles enkla toner på gitarren var motorn och resten svävade runt dem. Jag tror det var så att en kväll var trum-Göran iväg på sitt extrajobb och fileade fisk och Patrik satte igång en stygg trum-loop som vi började jamma till. Calle gled in på de där tonerna och när Axel började balla ur på basen förstod vi att det var så här den ska låta. Hela låten är egentligen Axels basgång, vi bytte plats på motorn så att säga. I övrigt består den av väldigt enkla men, enligt oss själva, snillrikt placerade element som gör sitt där de ska. Var och en på sin plats, var och en efter förmåga. Den är effektiv och sätter sig i höfterna, som all bra musik ska göra. Låten är otvivelaktigt EP:ns klimax, det grymma obönhörliga ljuset.

DON’T LET THE SUN GO DOWN

– Det här är väldigt mycket Patriks låt. Den började som en remix på Let The Light, Patrik hade gjort en variant för att visa att ”så här kan det också låta”. Alla gillade den men tyckte inte att den ena behövde utesluta den andra. Så de två låtarna är som syskon och bygger på samma ackord. Vi la ny sång och gjorde några få pålägg och den kunde utan problem stå på egna ben. Det finns en välbalanserad känsla av lätthet och melankoli i den, så som det finns i alla solnedgångar.

LÄS OCKSÅ: 43 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA