x

Vacation Forever – Nästan-pop om ångest och hjärtesorg

Vacation Forever – Nästan-pop om ångest och hjärtesorg

Ett mer eller mindre slumpmässigt trummisuppdrag i kompisarnas band Tussilago var Zacharias Zachrissons start som musiker. På senare år har han sjungit solo under namnet Vacation Forever.

– Ju mer tiden gick i Tussilago, skrev jag mer och mer … och lärde mig gitarr. Då kände jag att jag kanske, till och med, ville sjunga det jag skrev själv. Jag tyckte det var svårt med att skriva något och sedan ge bort det till någon annan. Man vill kanske hellre göra det själv, för det kommer ju ändå från ens hjärta, säger Zachrisson om tiden som Tussilago-trummis.

Det var inte bara att han fick upp ögonen för låtskrivande och gitarrspelande som fick honom att vilja lämna Tussilago. Han led också av svår scenskräck.

– Jag slutade lite på grund av att jag inte ville spela live mer. Jag hade någon idé om att jag snarare bara ville skriva musik. Men, så blev det ju inte.

på Vacation Forevers Spotify beskrivs Zachrissons musik som ”almost-pop” med stökiga tendenser. Hans musik tar influenser från en mängd olika håll, som till exempel psykedelia och garagerock. Den mångsidigheten kan förklaras av att han själv lyssnar på mycket olika musikstilar. Han berättar hur musikskapandet skiljer sig nu gentemot när han skrev i Tussilago.

– Förut var jag tvungen att få in bandmedlemmarnas syn och hur de känner. Nu tror jag att jag skriver mycket mer enbart från mitt perspektiv. Vilket är på gott och ont. Det kan bli lite väl repetitivt med ångestfyllda situationer och brustna hjärtan, vilket är det enda jag skriver om nu för tiden, skrattar han.

Tror du att scenskräcken blir värre av att dina texter är så personliga?

– Alltså … scenskräck, nej. Men det är absolut så att jag känner att det är jobbigare att släppa musik nu, eftersom jag känner att jag har lagt så himla mycket av mig själv i det. Om jag inte får gensvar på det så känns det lite … pinsamt. Så, jag tycker att det är mer ångestfyllt att släppa musik nu, för att det bara är upp till mig. Om det går dåligt var det jag som inte lyckades förmedla den känslan. Förut, när man var ett band, drog man det lasset tillsammans.

Som tur är uttrycker han nu att scenskräcken inte alls är så påtaglig längre. Ett tag hann han njuta av att uppträda live innan pandemin bröt ut.

EN TREVLIG BEKVÄMLIGHET I VHS- OCH KASSETTBANDEN

Sedan solo-debuten har han fått mycket publicitet och många lyssnare i USA. Han säger att han själv inte riktigt ser att han har en scen i Sverige, för att han tycker att han gör något som inte någon annan gör just nu.

– Jag känner kanske inte att jag har ett sammanhang här i Sverige på samma sätt som jag hade förut. Mina planer är absolut att göra det mer internationellt.

En stor del av Zachrissons artisteri är även det visuella, där många av de estetiska valen kan spåras tillbaka till ungdomen. Han föddes 1988 och växte upp mitt i en DIY-kultur med skateboarding och hemmasnickrade videor. 

– Jag kan absolut uppskatta en nyare estetik, men det finns ändå en trevlig bekvämlighet i de där VHS- och kassettbanden.

FÖR MYCKET MATERIAL

Det finns definitivt en nyfikenhet hos Zachrisson. Han vill utmana sig själv mer och fortsätta utforska nya konstnärliga riktningar i framtiden. Musikaliskt rör han sig snabbt framåt och har en otrolig skaparanda. Just nu är han aktuell med ett antal singlar, och härnäst kommer ett andra studioalbum. I och med att han skriver och spelar in så mycket musik blir det ofta många låtar över när album ska monteras ihop.

– På den här plattan har det blivit så att varje låt är sin egen låt och kanske inte sitter ihop jättebra med resten. Men, det tycker jag är fine.

VEM? Före detta Tussilago-medlemmen Zacharias Zachrisson är Vacation Forever. Han föddes 1988 och växte upp i en mycket musikalisk familj, inte minst med Lykke Li som storasyster. I sin ungdom präglades han starkt av skejt-kulturen och en ”do it yourself"-anda, som han burit med sig in i sin musikkarriär.

VAD? ”Almost-pop” om ångest och hjärtesorg, med rockiga och psykedeliska influenser. Det finns även en stark helhetsbild i Zachrissons artisteri, med visuell nostalgi i form av VHS, leranimation och dylikt.

VAR? Zachrisson växte upp på olika håll, bland annat i Stockholm, Portugal och Marocko. Han har även spenderat en del tid i USA under senare år, där Vacation Forever-karriären har tagit fart.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA