x

BACKSPEGELN: Ristade in sig i musikhistorien innan han försvann spårlöst

BACKSPEGELN: Ristade in sig i musikhistorien innan han försvann spårlöst

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Den walesiske rockgitarristen Richey Edwards var en gåtfull karaktär i början av 90-talet. Förutom sitt dugliga gitarrspelande och glamrockiga anorektiska utseende låg han även bakom de högt aktade och mörka intellektuella politiska texterna som han skrev ihop med basisten Nicky Wire i början av brittiska Manic Street Preachers nu långa och sömniga karriär. 

Han blev en ofrivillig frontfigur för bandet även om han inte var sångaren och då många inte såg hans glammiga framtoning gå ihop med de kunniga och poetiskt politiska texterna så blev han till slut ifrågasatt av en musikjournalist från tidningen NME efter en spelning i Norwich i östra England 1991. Var bandet och deras vänstervärderingar verkligen äkta eller var det bara en image? För att svara på frågan så ristade Richey in sig i musikhistorien när han skar upp sin underarm med ett rakblad där såret kunde urtydas i orden "4 Real". Mer än ett dussintals stygn senare hade han bevisat sin ståndpunkt i frågan.Texterna var som ett öppet hål in till Richeys plågade själ och vittnade om hans djupa depression. De fungerade som ett desperat skrik på hjälp genom sångaren James Dean Bradfields röst men mottogs av vissa med en gäspning då de trodde att det bara var ett försök att få uppmärksamhet. Richey brände sig med cigaretter och skar sig för att fokusera på smärtan istället för på sina problem. Sömnlöshet blandades med alkohol och han hamnade stundtals på olika mentalsjukhus medan bandet fick fortsätta som en trio på spelningarna under denna period. 

Detta bidrog bara till hans kultstatus och hans problemtyngda liv framstod som en del av rock'n'roll-myten som skapades kring honom, där han passande nog våldsamt slog sönder sin gitarr under sin omedvetet sista spelning med bandet till låten You Love UsMen som han redan hade proklamerat så var hans mentala ohälsa 4 real och inte en del av showen, vilket världen skulle bli varse om när han försvann spårlöst den 1 februari 1995 när bandet skulle flyga till USA för att marknadsföra sitt nya album The Holy Bible. Än idag vet ingen vart han tog vägen eller om han ens är vid liv, då hans övergivna bil hittades i närheten av en bro mellan England och Wales som går över floden Severn som tyvärr också är en vanlig plats för självmordsbenägna att avsluta sina liv från. Och än idag påstår folk sig se honom världen över trots hans avsaknad av pass eller övriga livstecken, och ska man tyda hans egna texter så får en nog tyvärr inse var han befinner sig idag.

"I want to be so skinny that I rot from view
I want to walk in the snow
And not leave a footprint
I want to walk in the snow
And not soil its purity"24 november 2008 tillkännagavs det till slut att han antas vara död då det har gått så pass många år sedan hans försvinnande, men genom musiken och legenden kommer han leva kvar för evigt. Och även som en påminnelse om att ta folk på allvar som ger tydliga rop på hjälp genom svåra tider.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA