x

PREMIÄR: Rut Sandbladh – "Jag skrev en låt om mitt livs värsta ghostning"

PREMIÄR: Rut Sandbladh – "Jag skrev en låt om mitt livs värsta ghostning"

Rut Sandbladhs norrbottniska syntpop har figurerat flera gånger tidigare i GAFFA-sammanhang och blivit en lokal favorit i Norrbotten. Med det sagt så har hon sedan en tid tillbaka lämnat Älvsbyn för Stockholm. Lyriken är central med raka, innerliga och berättande texter. I nya låten Vålnad, som vi premiärspelar här nedanför, får det elektroniska stå tillbaka något till förmån för piano och sång – där texten och budskapet får ta plats.

– Jag tror att extremt många, särskilt kvinnor 30 plus i Tinder-djungeln, kan relatera till låttexten, säger Rut Sandbladh och fortsätter:

Vålnad handlar rakt upp och ner om en relation med en så kallad “kanske-man”. Under mina dejtingår har jag träffat otaliga sådana och det har alltid slutat på samma sätt. De har försvunnit – från en dag till en annan. Så jag skrev en låt om mitt livs värsta ghostning.

Under 2018 medverkade Rut på #metoo-låten Vad Dom Än Säger och framförde den på invigningen av världens första mansfria festival Statement tillsammans med bland andra Melodifestivalvinnaren LouLou Lamotte. 2019 debuterade hon som producent med låten Min Hemstad, en nytolkning av The Wannadies Skellefte-anthem My Home Town

Vålnad har producerats av Dino Medhanhodzic, som också står som producent till Dotters båda succélåtar från Melodifestivalen; Bulletproof och Little Tot.

Lyssna in dig på premiären här:

Jakob Hellman albumaktuell – igen

Efter över 30 års väntan var Jakob Hellman redo att följa upp sitt klassiska debutalbum …Och Stora Havet. Uppföljaren Äntligen Borta kom i januari 2021 och gick in direkt som etta på albumlistan.

 

Av förklarliga skäl kunde inte skivan följas upp av någon turné under våren. Men för att möta suget att höra såväl det nya materialet som klassiker från scen bestämde sig Hellman för att sända en konsert live från Mallorca, där han bor sedan några år tillbaka.

– Inte istället för turné. Men ... istället för att bara vänta har vi gjort det här. En fredagskväll i Palma Music studios. Det här intima formatet känner ni som har följt mig de senaste åren igen. Här några av mina nya låtar från Äntligen Borta och Så Mycket Bättre tillsammans med ... ja hör själva. Till oss som väntar, säger Jakob Hellman, i ett pressmeddelande.

För nu släpper han alltså återigen ett album och den här gången handlar det om en liveskiva, den första han gett ut någonsin. Låtarna framförs i avskalat format tillsammans med pianisten Jonathan Lundberg.Albumet har fått namnet Live Från Palma och är ute 11 juni. Och till höst väntas en lång turné. Kolla in alla datum här:

6/10 Skellefteå, Sara Kulturhus
7/10 Luleå, Kulturen Hus
8/10 Umeå, Idunteatern
9/10 Sundsvall, Tonhallen
14/10 Uppsala, Katalin
15/10 Uppsala, Katalin
16/10 Gävle, Gasklockorna
17/10 Norrköping, Flygeln
22/10 Falun, Magasinet
23/10 Bollnäs Kulturhus
29/10 Karlstad, Nöjesfabriken

30/10 Örebro, Conventum
31/10 Stockholm, Cirkus
1/11 Stockholm, Cirkus
3/11 Vara konserthus
4/11 Värnamo, Gummifabriken
5/11 Borås, Åhaga
6/11 Kalmar, Kalmarsalen
9/11 Visby, Visby Strand
11/11 Trollhättan, Folkets Hus
12/11 Västerås Konserthus
13/11 Jönköpings Kulturhuset Spira
17/11 Halmstad Teater
18/11 Nyköping, Culturum
19/11 Malmö, Slagthuset

20/11 Helsingborg, SeaU
24/11 Växjö konserthus
25/11 Karlskrona, Konserhusteatern
26/11 Göteborg, Storan
27/11 Göteborg, Storan
28/11 Göteborg, Storan

Här är årets mest kritikerhyllade album hittills

Engelska Wolf Alices tredje studioalbum Blue Weekend, som släpptes förra veckan, har tagits emot med hyllningar av kritiker och fans över hela världen.

Fullängdaren är årets högst rankade album hittills på webbplatsen Metacritic, där man samlar ett stort antal engelskspråkig medias recensioner och räknar ut snittet med skalan 0 till 100. Här får albumet betyget 97 av 100.

Det engelska musik- och kulturmagasinet NME har till exempel gett albumet 5 av 5 möjliga stjärnor och skriver i sin recension: "Another Ice-cold masterpiece that further cements [Wolf Alice's] place at the top of British music,". The Telegraph, The Guardian, The Independent och DIY Magazine ger också toppbetyg.

GAFFAs recensent Jonathan Sindihebura är dock inte helt övertygad, nöjer sig med 3 av 6 och skriver bland annat:

"Värst är det när det blir så. När det låter som Beach House för Rix FM på delar av Lipstick On The Glass, och när det låter som Cigarettes After Sex för pietister på första halvan av How Can I Make It OK? Bäst är ändå den finpolerade, välgenomtänkta, urrena produktionen. Det går att nöja sig med den och flyta med. Bli däremot inte besviken om du dyker ner för att söka efter något djupare och inte hittar mycket på havsbotten."

Lyssna på skivan och skaffa dig en egen uppfattning:

Här festar Kulusevski med 1.Cuz – nu har han covid-19


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA