x

Zeptagram vill förändra musikbranschen i grunden

Zeptagram vill förändra musikbranschen i grunden

Ett samtidsfenomen som verkar bli kvar för att stanna stavas NFT (non-fungible token) och slog igenom stort tidigare år. Den svenska fanbäraren av denna nya tekniska landvinning är baserad i Göteborg och heter Zeptagram.

NFT är ett sätt att förse digitala verk med en unik identitet vilket bland annat ledde till att konstnären Beeple sålde sin självbetitlade NFT för hutlösa 69 miljoner dollar. 2021 var också året när världens första skiva såldes som NFT, nämligen Kings Of Leons When You See Yourself. Att släppa en skiva som NFT innebär att köparen, förutom att få ett digitalt original, får tillgång till unikt innehåll som ingen annan kan komma åt. NFT kan med andra ord vara den digitala motsvarigheten till en fysisk specialutgåva, till skillnad mot en vanlig mapp med ljudfiler.

gallery_large

SENNIE gör kristallklara poplåtar vi lär höra i stora sammanhang framöver. Foto: Tove Edvardson

NFT:er kan och vara en en inkomstkälla för musiker som vill kunna sälja artwork och annan merchandise i samband med exempelvis skivsläpp. Zeptagram är ett företag som jobbar för att hjälpa artister få ut sina kreationer via sitt egna förlag samt den egna NFT-plattformen. Att vara med är gratis och när en artist får något sålt får Zeptagram istället en andel av intäkten som i övrigt går till artisten via cryptovalutan Zeptacoin

Zeptagram drivs av Christina Löwenström och Johan Forsman Löwenström och förutom att arbeta som ett traditionellt förlag samt att hjälpa artister sälja NFT:er kan man också via Zeptagrams app även köpa och sälja musikrättigheter – eller delar av dem om man så vill. 

gallery_large

Melisha gör inte bara lyxig musik utan är både rutinerad mastrare och DJ. Foto: Kimtina Malmcrona

En av de spännande artisterna göteborgsduon fått på kroken heter Nadja Itäsaari, och denna kvinna sticker inte under stolen med känslorna, varken för hemstaden eller Zeptagram. 

– Om jag själv kort skulle beskriva min musik, så låter det som en krock mellan betong och urskog. Jag skriver, framför och producerar min egen musik och inspireras av natur, djur, relationer och psykologi i krock med betonghusvyerna som omringar min vardag i Biskopsgården, nära hamninloppen till Göteborgs stad. Mina favoritljud är måsläten, åska och stormväder. 

Nadja och de övriga artisterna har jobbat med konstnären Christo som gjort samtliga verk och dennes alster är en viktig pusselbit i paketeringen.

– Jag ser ofta min musik och mina skapelser i bilder eller små filmsekvenser som jag sedan försöker återge med hjälp av text, musik och musikproduktion i en kombo. 

gallery_large

Nadja Itäsaari är definitionen av en egensinnig artist. Med inspiration från naturen skapar denna singer/songwriter-urkraft trollbindande musikaliska alster. Foto: Nadja Itäsaari

Zeptagrams nytänkande inställning till musikbranschen skapar framtidshopp hos Nadja som, i egenskap av independent-artist, verkligen kan använda NFT-tekniken som draghjälp – inte minst i framställningen av det egna konstnärskapet.

– Samarbetet med Zeptagram har för mig inneburit nya möjligheter till lyssnare samt att de bidragit till att jag kan dela någonting nytt och unikt med mina fans och med mina lyssnare. Zeptagram har hjälpt mig med att känna att jag kan sätta ett värde på min musik och de har stöttat mig och visat mig att min musik är viktig.  Samarbetet har för mig även bidragit med att jag känner att jag smidigare kan fortsätta jobba som independent musiker/producent samt att framtiden känns ljus för skapare som mig. Jag tror att NFT: kulturen bidrar med nya positiva möjligheter att minska klyftan mellan artist/producent och lyssnaren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA