x

MUSIKÅRET 1996: När partiledare dansade på drogliberala rave och rapparen 2Pac sköts ihjäl

MUSIKÅRET 1996: När partiledare dansade på drogliberala rave och rapparen 2Pac sköts ihjäl

Med temaartikeln MUSIKÅRET sammanfattar vi ett händelserikt år – och landar i musiken.

Drogen ecstasy flödade bland ungdomar på ravefester vilket fick alla politiker att se rött, utom just röda vänsterpolitikern Gudrun Schyman som istället befann sig dansandes just på rave när polisen stormade svenska klubben Docklands lokaler. Samtidigt lades förundersökningen ner mot Socialdemokraternas Mona Sahlin för att hon hade råkat köpa ett Toblerone på sitt tjänstekontokort. Ibland får en känslan av att svenska brott inte ter sig särskilt farliga jämfört med resten av världens, när Robert Hoskins samtidigt dömdes i USA för att ha försökt ta sig in hos Madonna för att antingen mörda henne eller gifta sig med henne. En gladare nyhet var att Madonna blev gravid med någon hon besvarade kärleken till, nämligen sin personliga tränare Carlos Leon. 

Någon obesvarad kärlek fanns inte heller mellan de svenska sångerskorna Eva Dahlgren och Efva Attling som ingick ett registrerat partnerskap som det osexigt nog kallades att gifta sig om en var av samma kön, samtidigt som Elvis dotter Lisa Marie Presley lämnade in skilsmässoansökan från sin make som råkade vara ingen annan än popkungen Michael Jackson.

Rockbandet Kiss återförenade originalmedlemmarna då de saknade att sminka och klä ut sig medan jamaicanska myndigheter trodde sångaren Bono i U2 var en förklädd knarklangare och besköt sjöflygplanet han befann sig i, som tur var utan att han skadades. 

2Pac fick alla ögon på sig när han släppte det första dubbelalbumet inom hip hop-genren som dessutom blev ett av de mest inflytelserika någonsin, medan kollegan Snoop Dogg frikändes för mord. Gangstarapen blev ett dilemma för skivbolagen när artisterna ständigt skapade kontroverser samtidigt som de drog in miljoner på banken åt dem. Göran Persson blev ny statsminister och allt nötkött från Storbritannien stoppades på grund av att galna ko-sjukan kunde överföras till människan, något annat galet från samma land var att Sex Pistols gjorde något så opunkigt som en återföreningsturné för att fira sitt 20-årsjubileum. Något punkigare och mer våghalsigt var att Phil Collins lämnade Genesis och satsade på en solokarriär, medan militanta veganer kastade brandbomber i Umeå för att få slut på förtrycket av djur. 

Kriget mellan MC-klubbar i Sverige trappades upp samtidigt som en annan slags MC, nämligen rapparen MC Hammer, brottades med sin egen ekonomi och gick i konkurs. Indiepopbandet The Stone Roses kunde inte heller hålla sams och kastade till slut in handduken efter att gitarristen John Squire lämnade bandet. En annan som hade det jobbigt var sångaren Dave Gahan i syntbandet Depeche Mode som först dog i två minuter som resultatet av en överdos av heroin och kokain, och sedan blev arresterad för brottet så fort han vaknade till liv igen och kunde lämna sjukhuset. 

Sommarfestivalerna körde igång medan det första klonade djuret, fåret Dolly, föddes. Kent sjöng hits om oralsex och norska Turbonegro sjöng om erektion.Tungviktaren Hultsfredsfestivalen hade bokat välkända namn som Iggy Pop, Skunk Anansie, Blur, Björk och Pulp och besökarna försökte att komma ihåg att ringa det nya nödnumret 112 istället för 90 000, om de skulle se något olagligt hända på campingen. Desto oskyldigare var det säkerligen på popgruppen Gyllene Tiders turnéåtertåg genom Sverige medan brittiska Spice Girls kryddade tillvaron när de släppte sin debutsingel Wannabe som skulle skicka bandet till en given plats i musikhistorien med sin girl power. I slutet av sommaren dök nya punkfestivalen Augustibuller upp och tog sina första stapplande steg. Medan svenska popbandet The Cardigans tog ett jättekliv när de ansåg att de var det första bandet på månen i albumtiteln på skivan som gav oss världshiten Lovefool, som fick alla kärlekskranka att se nya filmatiseringen av Romeo & Julia om och om igen.Världens då största pop/rockband, brittiska Oasis, gjorde sina största spelningar någonsin inför totalt drygt en kvarts miljon fans uppdelat på två dagar på Knebworthfestivalen i hemlandet där nämnda gitarristen John Squire från The Stone Roses introducerades som gästartist under låten Champagne Supernova med orden "here's Johnny" som en referens till skräckfilmen The Shining. Punkbandet Ramones insåg att det var nya tider och de avslutade sin karriär efter drygt 2200 konserter med en sista avskedsspelning i Hollywood. Vänsterpartiets nämnda rejvande partiledare Gudrun Schyman gick ut med sina alkoholproblem i TV och påbörjade missbruksbehandling, legendariska gitarristen Slash faxade ut sin avgång i rockbandet Guns N' Roses och Michael Jackson inledde sin tredje och sista världsturné som soloartist. Men det som tog all fokus var att 2Pac sköts till döds i bilen i en drive by i Las Vegas efter att ett bråk uppstod i en hotellobby efter en boxningsmatch. Ännu vet ingen vem mördaren är trots alla teorier och det tog inte lång tid innan även rapparen och fienden Notorious B.I.G. sköts ihjäl vid ett rödljus i Los Angeles bara året efter. 

Dinosaurien i musikvärlden, David Bowie, blev konstigt nog den första stora artisten som släppte en digital singel, Telling Lies, när han spådde att internet inte bara var en fluga utan framtiden. Musiken han skapade visade också prov på att han inte tänkte stagnera som artist oavsett ålder. Vid årets slut så hade även de flesta kommit över att kontroversiella pianisten och sångerskan Tori Amos ammade en fyra dagar gammal gris i skivomslaget till albumet Boys For Pele, vilket även trycktes upp på en gigantisk reklamskylt på Sunset Boulevard i början av året.

gallery_large

Vad har du för musikminne från året 1996? 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA