x

DEBATT: Om vaccinpass – "Vi måste få till lite verkstad nu"

DEBATT: Om vaccinpass – "Vi måste få till lite verkstad nu"

"SJ kör med fulla tåg sedan 15 juli. Inga munskydd krävs längre i kollektivtrafiken. Affärerna har inte längre några restriktioner. Landslaget ska få spela för 15 000 personer på Friends arena. Folkhälsomyndigheten hälsar att de inte ser någon anledning till striktare restriktioner."

Så inleder Jonas Gardell ett uppmärksammat debattinlägg publicerat i Expressen 23 augusti.

Den kände kulturprofilen pekar på att man nu har öppnat upp på Broadway i New York och West End i London. Även i Danmark och Frankrike är teatrarna igång men vid besök måste man visa upp ett vaccinpass eller ett PCR-test, en lösning som Folkhälsomyndigheten i skrivande stund säger nej till.

Niclas Lagerstam har lång erfarenhet av att styra och ställa med diverse musikrelaterade festivaler, exempelvis Putte I Parken och nu senast med stiftelsen Let's Make Love Great Again.

Här nedan följer hans syn på saken:

"Vaccinpass. En komplex fråga som inte är svart eller vit. Det delar upp oss i två läger, men vi måste få till lite verkstad nu.

Jag tycker att detta vore en bra tillfällig lösning för tillfället. Som Jonas Gardell skriver i Expressen. Lätta och öppna upp så att evenemang kan genomföras. Langa fram kravet på att besökaren måste vara vaccinerad för att få deltaga. Ett tillfälligt vaccinpass helt enkelt.

Ja, vi exkluderar tillfälligt dem som inte tagit vaccinet. The Antivaxxers. De gör ett eget val om de tar eller avstår. Take the shot och häng på eller skippa och sitt hemma. Svårare än så är det inte. Är du konspirationsantivaxxare? Bad luck!

Vi får naturligvis bortse från dem som inte kan ta vaccinet på grund av sjukdom eller liknande. Det är i alla fall en början så att vi kan öppna upp nu.

Se till så att kulturen, sporten och övriga aktörer som är beroende av stor publik utan restriktioner kan få börja att jobba igen. Fullt ut.

Hur svårt kan det vara? Bara gör det!"

Hur känner du för vaccinpass som lösning? Kommentera här eller på vår Facebook.

LÄS OCKSÅ: Charlie Watts i The Rolling Stones är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA