x

Mike Emilio: “Där och då startade mitt livs viktigaste resa”

Mike Emilio: “Där och då startade mitt livs viktigaste resa”

Mike Emilio pratar om genvägarnas senvägar, en tung förlust och ett viktigt trumset – resan som nu har resulterat i en succérik karriär på dansmusikscenen.

Bulor i kastrullerna

– Jag har haft turen att växa upp i en familj där det största intresset alltid varit musik. Min far hanterade ett flertal olika instrument och har spenderat större delen av sitt liv i att spela i olika band. Min storebror följde i samma fotspår och spelade i ett populärt band vid namn The Mainliners och min mor var inte bara en suverän lyssnare utan även spindeln i nätet som såg till att vi alla kunde växa som både musiker och människor. Efter att mina föräldrar tröttnat på att jag slagit bulor i kastrullerna hemma i köket i Gubbo i Smedjebacken så fick jag mitt första vinröda trumset av märket Samick som sexåring. Jag spenderade större delen av min uppväxt på privata trumlektioner tillsammans med likasinnade unga bandmedlemmar och hade ibland turen att få spela tillsammans med min storebror.

Negativ och positiv stress

– Under ett antal år arbetade jag dygnet runt, det var en kombination av negativ samt positiv stress och det har format mig till den personen jag är idag. Jag arbetade heltid som IT-tekniker och administratör och drev mitt nystartade företag som musikproducent/artist efter ordinarie arbetstid. Jag ställde klockan på nätterna för att hinna arbeta tillsammans med kollegor bosatta i andra länder och som levde i andra tidszoner. Jag blev under samma period både husägare och pappa. Det var ett flertal år av uppoffringar och utan utrymme för större reflektion. När jag till slut kunde kliva in hos min dåvarande chef och lämna in min avskedsansökan var det givetvis med blandade känslor, som det alltid är inför stora beslut – men med facit i hand så är det mitt bästa beslut någonsin. Där och då startade mitt livs viktigaste resa, där och då lärde jag känna mig själv – och framför allt – där och då växte jag till den personen jag är idag. Jag arbetar fortfarande jämt, men på ett betydligt smartare sätt.

Lämna aldrig saker osagda

– Tiden är oförutsägbar, tiden är oersättlig och tiden är lika för alla. Jag fick ett samtal av en vän som berättade att den personen jag spenderade mest tid med – min kusin och nära vän som varit en mentor för mig under en väldigt lång tid – hade varit med om en allvarlig olycka på sin arbetsplats. Med en klump i magen, skakiga händer och en känsla av maktlöshet besökte jag Aftonbladet på min laptop och såg att den senaste rubriken var adresserad till just den händelsen. Jag tryckte frenetiskt på F5-tangenten för att uppdatera och möttes efter ett tiotal tryck av rubriken att min vän omkommit. En lång resa, förmodligen livslång påbörjades här. Jag blev införstådd i att min rehabilitering blev musiken. Min livsläxa blev att man aldrig ska lämna saker osagda och att man ska ta tag i saker man funderar på så snabbt som möjligt. Livet är skört – men livet är även fantastiskt. Man attraherar vad man känner, se till att det är positiva saker – desto fler saker man försöker springa ifrån, desto fler saker kommer att träffa dig när du till slut oundvikligt måste stanna upp.

Kunskap är allt

– En majoritet vill trycka på en knapp, en minoritet vill veta vad som faktiskt händer när du trycker på knappen. Jag har alltid varit intresserad av att vara en entreprenör långt innan jag ens visste innebörden av ordet. Att skapa musiken är endast en liten del av uppgifter som kan krävas för att nå igenom bruset. Jag intresserade mig tidigt för distribution, media, marknadsföring, system och statistik. Jag ville tidigt göra mig själv oberoende av utomstående parter för att på ett effektivt sätt hantera mina releaser. Jag har efter vägen träffat likasinnade personer för att dela kunskap, växa tillsammans och utforska områden i en ständigt förändrande digitaliserad bransch. Detta har varit nyckeln till att kunna bygga en verksamhet bosatt i ett samhälle ett antal mil utanför storstäderna. 

Möten med idoler

– Jag sätter mig tidigt på tåget i Ludvika med destination Stockholm. Jag är ensam och ska möta upp lite internetkollegor för första gången. Jag är ung och oerfaren – musiken i mina hörlurar dämpar nervositeten inför att ha mina premiärmöten med branschfolk som jag tidigare endast sett på TV. Musikbranschen i min genre är i en enorm tillväxt och den stora indie-boomen på streamingtjänsterna har ännu inte blivit märkbar. Jag sitter på fel sida av bordet med en ryggsäck tom på erfarenhet. Jag möter upp några kollegor på centralstationen och vi beger oss till första bolaget där vi blir lovade guld och gröna skogar. Vi sväljer givetvis betet och lär oss den hårda vägen att nyckeln till framgång är att skippa genvägar, att sköta saker själv och att jobba hårt – JÄMT. Om jag ångrar dessa felsteg? Absolut inte, det är lärdomar för livet. ”You miss 100 procent of those shots you don’t take”.

Lyssna på Mike Emilios senaste singel:

LÄS OCKSÅ: Deltagartaket tas bort – "Vi kommer kunna ha fulla salonger och läktare"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA