x

LÅT FÖR LÅT: Elsa Carmona om nya EP:n – “han ringde tillbaka helt tårögd”

LÅT FÖR LÅT: Elsa Carmona om nya EP:n – “han ringde tillbaka helt tårögd”

3 september släppte Elsa Carmona sin första självskrivna EP Sacred Rebel. GAFFA hörde av sig till artisten som tar oss igenom EP:n – låt för låt.

– Idén till EP:n föddes under den första tiden av corona-karantänen. Jag har alltid velat göra och producera en EP själv så jag tog tillfället i akt när isoleringen var ett faktum. Därefter jobbade jag ihop ett par låtar. Ju längre in i processen jag kom började jag tvivla lite på mig själv och tog kontakt med Daniel Hedberg som fick lägga på lite "syntmattor". Arbetet bakom krävde en del miljöombyte men det mesta av inspirationen kom bara till mig. Allt från böcker, film och musik jag konsumerade till att bara att vara ute i naturen.

The Mountain

– Skrev den precis när lockdown startade, så det var mitt sätt att resa när man inte fick resa.  Skapade den i sovrummet på mitt elpiano medan jag drömde mig tillbaka till berget Montserrat. När jag hade spelat in en demo så skickade jag den till min pappa som bor i Madrid, för att jag ville att han skulle lägga en gitarr på den. Det slutade med att han ringde tillbaka helt tårögd efter att ha hört låten. Detta är kanske enda gången jag hört honom gråta, så det var fint. När jag sedan tog in den i studion med ”Fagge” så tog han ljudbilden till en hel ny nivå, som också satte ton på hur jag ville att soundet på EP:n skulle låta.

Eyes Wide Shut

– Jag hade redan titeln Eyes Wide Shut innan jag började skriva. Ville göra en låt med samma ambience som filmen med samma namn, fast bygga vidare på historien utifrån mina ögon. För att få inspiration tog jag faktiskt med mig min laptop till ett skogsområde i Aspudden där jag bodde då. Jag satte mig i skogen och programmerade en ackordföljd med ett beat tills datorn fick slut på batteri. Melodin växte fram långsammare. Refrängen skrev jag i studion och versen skrev jag spontant på vägen hem från en fest i gamla stan. De ensamma spöklika gatorna synkade bra med stämningen jag ville nå i musiken.

September’s Charm

– Hade precis sett filmen Midnight In Paris och L’Argent från 1928 och ville skriva något med en nostalgisk underton med ackord som påminde om 20-30-tals låtar. I Vinterviken, där jag var då, blommade det en hel del anemoner i slutet på augusti. På engelska heter de ”September’s charm” och där kom jag på låttiteln. Först ville jag bara att låten skulle vara sång och Rhodes. Gärna inspelad live. Men sedan tog jag in Daniel Hedberg som hjälpte mig att producera klart den med en större vemodigare syntbild och så la min pappa akustisk gitarr också. Ville att det skulle låta som att jag sjunger medan jag passerar en gatumusikant som spelar gitarr. Hela låten har en känsla av att man promenerar för sig själv i Paris eller Madrid. 

She Of The Woods

– Jag sjöng och kom på hela refrängen en kväll innan jag skulle sova. Jag hade läst Women Who Run With The Wolves och i ett kapitel pratade författaren om ”She Of The Woods”, hon som aldrig sover, hon som ser allt och vill ditt bästa inom dig. Ens intuition, vilda sida, och det inspirerade mig. Låten är en tribute till ”disney 90’s-syntar” och ”gulligt möter creepy” haha. Vi visste först inte om låten skulle vara med på EP:n för den skiljde sig en del i stil från de andra, men det är just det jag gillar. Att den har sitt eget liv. För mig är det som att jag plockade ner en oskriven folkvisa från den eteriska världen och gjorde min egen psykedeliska tolkning. 

Here With You

– Fick en vision när jag skrev denna, jag såg framför mig en spådam sitta vid sitt altare och sjunga om varför hon alltid väljer fel i kärlek. Att hon alltid ger råd till alla andra om vilken väg de ska ta, men inte kan se sin egen utan att det slutar i mörka öden varje gång. Jag gjorde faktiskt en egen seans när jag skrev den. Jag satte mig mitt på golvet i en ring av kristaller runt mig med min gitarr och sjöng, för att helt gå in i rollen som spådamen haha. Sedan bytte vi ut gitarren mot Twin Peaks-iga syntar och en kallare ljudbild. Den passar bra som sista spår. 

23 september spelar Elsa Carmona live för första gången på väldigt länge. Spelningen sker på Nomad i Stockholm. Senare i höst släpper hon en singel med bandet Wild Culture och en egen singel ges ut i november och en till vid årsskiftet. Och kanske kommer en till EP i eget namn under vårkanten.

LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA