x

Är du redo att bli Prismafierad?

Är du redo att bli Prismafierad?

När man tänker på Danmark och noiseglad indie är det lätt att spåra in på duon The Raveonettes. Är syskonduon Prisma framtidshoppet för den som inte kan få nog av Sharin Foo och Sune Rose Wagners lika ljuva som söndriga pop?

– Vi lyssnade inte på något annat än The Raveonettes från att vi var 14 år och två år framåt – vi var de yngsta på bandets konserter och vi stod längst fram, säger ena halvan av Prisma, Sirid Møl Kristensen.

Bandets andra medlem, Frida Møl Kristensen, berättar i sin tur om när de relativt nyligen fick en nära The Raveonetts-upplevelse under en av Prismas konserter.

– Sharin Foo dök upp på konserten på Rust, för hon känner Birk. Det var väldigt underligt för helt plötsligt var det ombytta roller. Hon var alltså med när vi gjorde den första konserten “med viktiga människor i publiken” som vår manager sa. Helt plötsligt står man där och kikar nervöst ner på Sharin Foo.

INGEN KUNDE UTTALA DET GAMLA BANDNAMNET

GAFFA träffar duon i producenten Birk Storms studio i Köpenhamns nordvästra kvarter. Strax innan vårt möte har intresset kring duon fullkomligt exploderat. Deras andra EP Inside Out möttes av glada tillrop, bland annat full pott av danska GAFFA, och singlarna Seven Greedy Girls och I Never Wanted To Meet You har roterat flitigt på danska radiokanaler. När detta skrivs har bandet dessutom gjort Spot-festivalen i Århus och By:larm-festivalen i Oslo. Saker är definitivt i görningen och hajpen är total. Frågan är snarare, går det för fort?

F: – Nej, det tror jag inte. Vår mamma skickade recensionen till oss (GAFFA Danmarks 6 av 6-recension, reds. anm.) och innan trodde vi helt på allvar att skivan aldrig skulle bli recenserad. Den landade perfekt i samband med vår konsert på Rust som kom att bli välbesökt mycket tack vara de sex stjärnor som blev kastade mot oss. Så det var en perfekt start.

Hur blev ni Prisma?

F: – Vi började när vi var tonåringar. Vi bildade ett band som hette Hauhii efter att vi upptäckte att vi sjöng riktigt bra tillsammans. När vi sedan flyttade till Köpenhamn bytte vi namn. Ingen kunde uttala det gamla.

S: – Vi fick också en ny energi. Syftet med flytten var just att få lite ny energi och sparka in några nya dörrar. Så det var perfekt att starta om med ett nytt namn.

“VÅR SÅNG ÄR GRUNDPELAREN”

Sedan 2020 har Prisma hunnit släppa två EP:s.

S: – Den första, Her, är mer filmisk, och skrevs utifrån tanken att musik ska vara en känsla och ska kunna stå på egen hand. Den tog också betydligt längre tid att göra, eftersom det var en samling av flera års ackumulerade låtar. Inside Out spelades in strax efter, och på många sätt är den en reaktion på Her

F: – Vår sång är grundpelaren. Om den finns där kan allt i princip “Prismafieras”.

Inside Out är en mycket mer brokig historia än den mörkare EP-debuten. Systrarna tror att det beror på att Her skrevs under åren fram till och runt flytten till Köpenhamn. Inside Out var svaret på att gradvis känna sig hemma i den nya staden.

S: – Her är också väldigt annorlunda, eftersom den är byggd kring en livscykel, där alla låtar representerar stadier i livet – från födsel till död. Det var nog därför Inside Out blev till något helt annat, då vi bara hade som plan att hänga i ett sommarhus, dricka bärs och spela in så många låtar vi bara kunde. Det var enormt befriande.

Vem? Prisma är en duo bestående av lillasyster Sirid Møl Kristensen och storasyster Frida Møl Kristensen som, förutom att sjunga, styr med bas respektive gitarr. Från och med den andra EP:n Inside Out har producent Birk Storm hjälpt till att forma ljudet.

Vad? Prisma serverar en eklektisk blandning av art pop och alternativ rock som, baserad på en livslång kärlek till The Raveonettes, är inspirerad av allt från 50-talets surfrock, till gothic americana och Quentin Tarantino. Hittills har gruppen släppt EP-skivorna Her från 2020 och Inside Out från i år. Den senare tilldelades sex av sex stjärnor av GAFFA.

Var? Systrarna växte upp i Odense och bildade även bandet där. Men kom senare att flytta till Köpenhamn som ett steg i att satsa på musiken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA