x

Edvin Törnblom: “Dagens guilty pleasure är väl att lyssna på artisterna som blivit cancelled”

Edvin Törnblom: “Dagens guilty pleasure är väl att lyssna på artisterna som blivit cancelled”

Edvin Törnblom är ständigt aktuell med succépodden Ursäkta. Vi ringde dock upp för att snacka om hans förhållande till musik.

Vilken musik växte du upp med?

– Min mamma är operasångare och pappa spelar cello, så jag är uppvuxen med mycket klassisk musik och typ Mozart. Pappa är dock väldigt mycket för gubbmusik, så det har bland annat spelats The Beatles och Elvis hemma. Men annars har vi aldrig haft på musik hemma, inte ens radion. Spelar jag musik i bilen idag skriker mamma ”stäng av!” direkt. Men jag har alltid tyckt om Celine Dion och lyssnat mycket på hennes musik sen jag var liten.

Vad lyssnar du på för musik idag?

– Jag lyssnar fortfarande mycket på Celine Dion, det går ju runt en TikTok-trend om henne nu, att ens mamma alltid stod och sjöng med högt till henne när man var liten och så gör man exakt samma idag när man själv är vuxen. Men jag har alltid tyckt om popmusik och lyssnar mycket på det än idag ­– Katy Perry, Kelly Clarkson, Lady Gaga och Taylor Swift är några exempel. Helt ärligt har man alltid blivit lite retad för att lyssna på den typen av musik, bara för att man inte har en cool indie-musiksmak. Och jag blir irriterad över det. Folk som har en smal musiksmak anser sig själva vara över oss andra och man blir som en outsider för att man älskar Kelly Clarkson, haha.

Har du någon guilty pleasure när det kommer till musik?

– Dagens guilty pleasure är väl att lyssna på artisterna som blivit cancelled. Även om deras musik är bra och haft en stor påverkan så ska man absolut inte lyssna på dem idag. Bara för att man är ett musikaliskt geni ska man inte få bete sig hur som helst, ska vi skilja på verk och person tillåter vi ju det här att fortsätta ske. Så jag kanske ibland lyssnar på någon äckelgubbe som blivit cancelled. Michael Jackson är ju ett sådant exempel, han betydde jättemycket för mig som liten och har förändrat tusentals andras liv. Man blir kluven i den frågan, man vet inte riktigt hur man ska bete sig.

Finns det någon musikgenre du inte tål?

– Jag kanske inte älskar death metal, typ. Det roliga är att min bror var ett superstort fan av bland annat Metallica och Slipknot när vi växte upp, så han satt alltid på sitt rum och blastade den musiken medan man själv satt och försökte plugga. Så det kanske inte är min typ av musik riktigt, men det är inte heller en genre jag hatar för min bror har lärt mig jättemycket om just den musikstilen och jag kan någonstans förstå den.

I din och Johanna Nordströms podcast har vi fått veta att Lady Gaga betyder mycket för dig. Varför?

– Alltså, för mig är hon en ikon som tog världen med storm, stod bakom HBTQ-rörelsen och har lärt många hur man älskar sig själv. Under 70-, 80- och 90-talet fanns det viktiga ikoner som Madonna eller Elizabeth Taylor. Sen under 00-talet var det som en lång paus med mycket straighta killar med gitarr. Det skulle vara så akustiskt, avskalat och naturligt, då fanns det inget för oss som var lite normbrytande. Det var ju där Lady Gaga kom in och rörde om i grytan på ett otroligt skickligt sätt.

Vilken är din största musikupplevelse?

– Jag och en kompis gick på Rita Ora när hon hade en spelning i Mall Of Scandinavia när den skulle lanseras på nytt. Och man hade ju i princip noll förväntningar, det var ju en helt vanlig köpcentrum-spelning, typ som att Nanne Grönwall skulle spela på Nacka Forum. Men Rita Ora flygs in direkt från Paris, hon kommer in på scenen och totalt äger hela den spelningen. Det var en så jävla bra show. Vi gick på Ariana Grandes konsert i Globen en vecka efteråt och kände att det var ingenting i jämförelse med Rita Ora på Mall Of Scandinavia, sjukt nog. Det här är ju två eller tre år sedan nu, men vi pratar fortfarande om den idag för att det var så himla bra.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Edvin Törnblom, vem skulle det vara och vad skulle låten heta?

– Det hade varit så himla kul om typ Max Martin hade gjort en sådan klassisk, riktig poppig låt med introt ”I hopped off the plane at LAX…”. Det skulle få bli en ny Party In The USA.

Vilken är din bästa låt på förfesten?

– Jag älskar ju den här norska, poppiga musiken. Det är tunga drops och väldigt poppiga melodier. Tyvärr ganska icke-PK låttexter men det får man väl tänka bort, haha. De funkar alltid och får alltid igång mig på bra festhumör.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA