x

Filip Dikmen: “Jag har faktiskt aldrig varit på en riktig konsert”

Filip Dikmen: “Jag har faktiskt aldrig varit på en riktig konsert”

Komikern Filip Dikmen är för närvarande aktuell med en ny säsong av podcasten Bakom Micken på Spotify. Vi ringde upp för att snacka om hans förhållande till musik.

Vilken musik växte du upp med?

– Mycket R&B och amerikansk hiphop från sent 90-tal och tidigt 2000-tal, det lyssnades mycket på typ Sean Paul. Men jag är ju också uppvuxen i ett syrianskt hushåll med mycket musik från mellanöstern – allt från syrianskt till turkiskt och arabiskt. När jag var liten tyckte jag inte om den musiken alls, det är först nu i vuxen ålder som jag kan uppskatta den på riktigt.

 Vad lyssnar du mest på idag?

– Hälften av den musiken jag lyssnar på är väldigt old school, och min Spotifylista består nog till 80 procent av R&B och hiphop. Jag älskar svensk hiphop, men har även börjat lyssna en hel del på fransk hiphop och afrobeats. Men jag är också väldigt blandad i min musiksmak, jag kan gå från att lyssna på 2Pac till en ballad av Toni Braxton, haha.

Har du någon guilty pleasure när det kommer till musik?

– Jag älskar *NSYNC och Backstreet Boys. Jag har perioder där det kan gå en hel vecka där jag enbart lyssnar på dem. När jag var liten hade jag allt med Backstreet Boys, men *NSYNC hann jag aldrig riktigt gå igenom då, så nu i vuxen ålder har jag verkligen fastnat för dem.

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag lyssnar aldrig på hårdrock. Jag tror det är för att hårdrock är en för stökig värld för mig att ha i öronen liksom. Däremot älskar jag Du Hast med Rammstein – det är så mycket power i den!

Vilken är din största konsertupplevelse?

– Jag måste erkänna en grej nu som man kanske tycker är konstig – jag har faktiskt aldrig varit på en riktig konsert. Jag lyssnar på musik fem timmar om dagen och för mig är det att vara i en specifik sfär, därför lockar inte själva konsertupplevelsen mig, det känns som det mest bara är massa stökiga människor. Jag vill inte dela mina Airpods med någon, haha. Jag är också uppvuxen i en liten stad där det inte fanns så mycket live, det var efter att jag blev 18 år som jag började vistas i större städer men det var också för att jag blev känd. Jag kan tycka att konsertupplevelsen kan förstöras på grund av det, jag kan inte riktigt koppla av och njuta när folk känner igen mig och jag alltid behöver bli ”komiker-Filip”.

Du har ju släppt två egna singlar, och senaste singeln Gaz släpptes i år. Vad var inspirationen bakom den?

– Det började med att jag övningskörde med min pappa, och när han tyckte att jag körde för sakta kunde han inte kommunicera det speciellt fint, han skrek bara rakt ut ”GAS!”. Detta filmades och publicerades på Facebook, och det klippet fick över 1,5 miljoner visningar, då var det någon i kommentarsfältet som skrev att min nästa musikvideo måste heta Gas. Under den tiden hade jag lite musikskapande i tankarna och började fundera på hur jag skulle kunna ta nytta av detta. Istället för att göra en låt där jag bara skrek ut “gas”, ville jag ha en lite djupare betydelse bakom det. Handlingen till låten är i princip att när hatare försöker trycka ner en, trycker du stopp men jag trycker på gasen. Det blev ett lite konstnärligare sätt att utnyttja min pappas skrik, haha.

 Vad säger din pappa om allt det här?

– Han tycker det är så himla roligt. Han ville dock inte vara med i musikvideon för den är för ungdomlig för hans smak, haha. Vid något tillfälle åkte han igenom tullen från Skåne till Danmark och hade blivit igenkänd som min pappa, och det har han pratat om jämt sedan dess. Han berättar det för alla, han känner sig så häftig.

Du är just nu aktuell programledare för Spotifys podcast Bakom Micken, känner du att det är en roll du vill fortsätta utvecklas i och fortsätta programleda program som handlar om musik?

– Just i den här podcasten har jag fått chansen att bjuda in artister som kanske inte riktigt är bekväma med den typiska ”morgonsoffan” eller de personligheter som syns i TV idag. Podden blir en bro mellan olika slags samhällsklasser där de får synas med sin riktiga personlighet och där jag blandar in olika humoristiska segment – och det inspirerar verkligen mig, och jag märker att det går hem hos lyssnarna. Så jag skulle kanske vilja utvecklas mer inom det här, men jag vill också testa lite olika roller och se vad jag är bra på och vad jag tycker är kul.

Vem är din drömartist att intervjua?

– Definitivt Sean Paul, han betyder jättemycket för mig. Men jag vill också intervjua Zara Larsson, jag tycker om artister som inte är rädda för att snacka och säga vad de tycker.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Filip Dikmen, vem skulle det vara och vad skulle den handla om?

– Jag skulle på riktigt skrika av lycka om 2Pac hade gjort en låt där han dissar mig stenhårt. En riktig beef-låt liksom, haha.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA