x

VIDEOPREMIÄR: Mattias Lies - Turning Point

VIDEOPREMIÄR: Mattias Lies - Turning Point

Den 15 oktober släppte singer-songwritern Mattias Lies sitt sjätte album Turning Points. Han skriver musik utifrån sin egen historia och den resa han gjort.

– Den här skivan har sin upprinnelse i olika vändpunkter som ägt rum i mitt liv där jag landat i någon form av acceptans. Många gånger har vändpunkterna kommit genom att jag kapitulerat från mina ihärdiga försök att vrida hjulen i rätt riktning. Andra gånger har svaren kommit som en följd av att jag vägrat ge upp, eftersom det inte fanns något annat alternativ. Jag har blivit vän med mina skuggor och accepterat att de är en del av mig själv. Faktum är, att om jag blundat för deras existens så hade jag aldrig kommit till insikt om vem jag är och vändpunkterna i livet hade varit långt färre. Blinda fläckar har blivit synliga, perspektiven fler och världen något färggrannare, säger Mattias Lies.– Priset jag fick betala för att gå min egen väg var högt, jag förlorade kontakten med mina föräldrar och syskon, men jag hade inte något val om jag skulle kunna läka som människa.

Tragiska händelser i släktens förflutna, händelser som utspelar sig i tre olika länder i tiden kring andra världskriget, har lämnat spår som påverkat Falusonens hela uppväxt. För Mattias har låtskrivandet fungerat som en kompassnål, ett terapeutiskt redskap som hjälpt till att göra världen något mer förståelig. Mattias norska farmor Majken flydde under andra världskriget undan nazisterna till Sverige och Falun där hon träffade Mattias farfar. Majken avled dock i lungsot när Mattias far endast var några månader gammal. Han finska morfar Heikki och mormor Olga hade i sin ungdom bevittnat hur det finska inbördeskriget slitit landet i två stycken.

– Heikki gick ett klassiskt krigsveteransöde till mötes med alkohol och spelmissbruk, och Olga fick genomleva den ödesdigra dag då tre av hennes bröder kom hem i kistor.

De sår som kriget skapade var ingenting man talade om. Istället lade man ”locket på” och försökte återgå till vardagen, något som påverkat Falusonen hela hans uppväxt. Idag är Mattias är ett levande bevis på hur man kan vända det som varit smärtsamt till sin fördel. Även om det vemodiga finns där så andas hans musik såväl optimism som framtidstro.

– Jag brukar tänka som så, att om någon utav mina låtar gör skillnad för en annan person så är allt vunnet. Så känner jag nu med. 

Vad var startpunkten för att skapa den nya skivan?

– Under de senaste åren har jag i en allt högre grad lyckats släppa taget om mitt brokiga förflutna. Härigenom har jag gått från klarhet till klarhet över hur jag vill leva mitt liv. Jag ville göra ett album som på något sätt avspeglar hur dessa processer ägt rum. Allt eftersom låtarna kom till så insåg jag att deras gemensamma nämnare bestod utav olika vändpunkter som gjort skillnad i mitt liv, därav albumets titel Turning Points.

Är musiken en slags terapi för dig?

– Musikens betydelse är stor för mig, den är ett levande väsen som ständigt fascinerar mig. Som låtskrivare har jag valt att skriva om saker som hänt mig och härigenom har musiken blivit en kanal för läkning, ett slags terapeutisk verktyg som kan skänka klarhet och tillfredsställelse på olika plan.  

Din musik rör sig mellan den amerikanska folkrocktraditionen och den nordiska visans klingande folkton, varför är det just dessa två genrer som du har sammansmält?

– Det har skett naturligt eftersom jag alltid känt mig hemma i dessa genrer. Min musikaliska bakgrund är bred och där har förebilder som Bob Dylan gått sida vid sida med spelmansmusik och Carl Michael Bellman.

Vad vill du uppnå med ditt musikskapande?

– Jag tror att vi människor behöver dela våra upplevelser med varandra för att kunna öppna nya dörrar. Det är dels därför som jag valt att dela med mig av min egen resa. Jag ser mig själv som en del i den berättartradition, där bland annat Tom Petty och Cornelis Vreeswijk ingick, som alltid erbjudit vägledning i någon form. För mig så känns det bra att ta stafettpinnen vidare och att jag får göra detta på mitt eget sätt.

Den självbetitlade debutplattan såg dagens ljus för 15 år sedan. Albumet uppmärksammades bland annat av Nyhetsmorgon i TV4 och fick rotation på 12 av Sveriges Radios P4-stationer. Med ett öppet hjärta och mycket sisu har han sen dess släppt ifrån sig ytterligare fem album och turnerat i såväl Sverige som USA där han delat med sig utav sina upplevelser.

Nedan kan du se videopremiären av Turning Point:LÄS OCKSÅ: 190 musikgrupper får miljonstöd från Kulturrådet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA